facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Curry powder

Condimente

Pulberile de curry sunt o inventie britanica in incercarea de a imita aromele indiene cu un minim de efort. Unele pudre de curry contin intr-adevar frunze de curry, poate doar din ratiuni istorice, din moment ce, uscate, acestea isi pierd aroma in cateva zile.

condimente_curry

Compoziţia si proporţia condimentelor utilizate variaza. Cu toate acestea se poate spune ca un curry conţine în general: ghimbir, usturoi, ceapa, coriandru, cardamon, chimen, scortisoara, curcuma, ardei iute, fenicul, asafoetida, cuisoare, seminte de mustar, sare etc. O varianta scurta de curry ar trebui sa fie preparata din chimion, coriandru prajit, piper negru, ardei iute si schinduf prajit. Alte condimente indiene tipice adesea utilizate la prepararea prafurilor de curry sunt ghimbirul uscat, chimenul indian si telina, alaturi de sare, linte prajita si alte cateva condimente in cantitati mai mici, cum ar fi: scortisoara, cuisoarele, cardamomul verde, dafinul indian. Culoarea galbena provine de la curcuma. Pudra de curry nu are o reteta traditionala, fiecare producator ofera propria sa varianta, cele mai multe dintre acestea fiind pe baza de curcuma, ghimbir, cardamom verde, chimion, schinduf si piper negru. Indienii isi prepara amestecuri specifice fiecarui fel de mancare. Pudra de curry tine mai mult de bucataria britanica si de cea internationala decat de cea indiana.

Curry este numele generic adoptat în occident pentru a descrie o serie de mâncaruri elaborate cu un amestec de condimente, tipic bucătăriilor asiatice. Numele a fost popularizat de către colonii britanici în India şi era utilizat pentru a descrie o serie de mâncăruri locale cu sos. Cuvântul curry deriva din “kari” însemnand “sos” in tamil. De fapt cuvântul este foarte puţin utilizat în India, unde se prefera denumiri locale, dintre care cea mai cunoscuta este “massala” care inseamna "amestec".

Ingrediente: compoziţia si proporţia condimentelor utilizate variaza. Cu toate acestea se poate spune ca un curry conţine în general: ghimbir, usturoi, ceapă, coriandru, cardamom, chimen, scorţisoară, curcuma, ardei iute, fenicul, asafoetida, cuişoare, sare, seminte de mustar, etc..

Masala se referă la condimente, şi acesta este numele dat la un sos gros şi păstos bazat pe o combinaţie de mirodenii cu ghee (unt clarificat), unt, ulei de palmier sau lapte de cocos. Pudra de curry se bazează foarte mult pe teren curcumă(turmeric), la rândul său, producând un sos foarte galben. Ingrediente sunt adesea coriandru, chimen, schinduf, mustar, chili, piper negru şi sare. Ar trebui să fie reiterat faptul că praful de curry si paste produse şi consumate în India sunt extrem de diverse, unele roşii, unele galbene, unele maro, unele cu cinci mirodenii sau mai multe. În afară de condimente menţionate anterior, alte condimente de obicei găsite în diferite curry pulberi în India sunt ienibahar, piper alb, mustar la sol, la sol ghimbir, scorţişoară, chimen prăjită, cuişoare, nucşoară, nucşoară, seminţe de cardamom verde sau păstăi de cardamom negru, foi de dafin şi coriandru seminţe.

Articole despre


Articole din Condimente