facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Exercitii de indepartare a oboselii

Spiritualitate

In Tibet, un calugar obosit nu mai este un calugar, ci un calator obosit. La omul contemporan, oboseala se acumuleaza, devenind o povara grea. Fiind urmarea unei tensiuni, ea scurteaza viata si duce la boala. Dar aceasta oboseala nu trebuie confundata cu oboseala de dupa o zi de munca. Am in vedere asa numita oboseala grea care se acumuleaza in timp, cand omul, de pilda, nu-si foloseste concediul, crezand cu naivitate ca isi va putea reface sanatatea in anul urmator.

In continuare sunt prezentate cateva exercitii de indepartare a oboselii.

Exercitii de indepartare a oboselii

Exercitiul 1
Luati o lumanare si asezati-va in fata lumanarii la o distanta de 2 metri. Ramanaeti in aceasta pozitie 10-15 minute. Concentrati-va privirea pe varful flacarii (inchideti si deschideti ochii).

Meditatia cu lumanarea reface foarte bine capacitatea de munca, indeparteaza oboseala ochilor, previne aparitia miopiei, indeparteaza campurile straine, reface sistemul nervos.

Succes!

Exercitiul 2 ("aruncarea rucsacului")

Ati intrat in apartament. De obicei o femeie se repede la bucatarie - vasele au ramas nespalate, sotul e flamand etc. Nu va grabiti!
Ati inchis usa de la intrare. Stand in picioare langa usa, aruncati mental de pe spatele dumneavoastra un rucsac in care s-au adunat toate trairile negative: emotii, stres, confictele de la serviciu si din mijloacele de transport etc.
Lasati mental acest "rucsac" la intrarea in apartament.

Va doresc o viata indelungata!

Exercitiul 3 (postura Yoga mudra)
Este foarte util sa executati aceasta postura cand nu aveti timp si aveti foarte multe de facut acasa. Postura nu necesita un efort sau conditii deosebite. Purtati haine lejere si asterneti un covoras pe jos. Stand pe genunchi, cu fesele sprijinite de calcaie, va aplecati in fata cu mainele intinse si capul atinge solul. Va relaxati. Pace, liniste, stare de bine.
Respiratia este egala, linistita. Exercitiul inlatura oboseala refacand sistemul nervos.

Exercitiul 4 (postura "cadavrului")

Este util pentru cei foarte obositi. Incepand cu ziua de azi, va ocupati de sanatatea dumneavoastra. Culcati-va cu spatele pe podea, dupa ce ati asternut o paturica. Inchideti ochii. Pace, bine, liniste in intregul corp. In continuare, relaxati mental degetele de la picioare, talpile, gambele, pulpele, soldurile. Relaxati mental bazinul, organele bazinului, zona lombara, abdomenul, spatele, pieptul. Corpul este complet relaxat. Relaxati mental gatul, vertebrele din zona gatului, ceafa, parul, fruntea, ochii, fata. Ochii sunt relaxati si cu o senzatie de racoare. Lasati ochii sa se odihneasca. Fata dumneavoastra este moala, relaxata si racoroasa. Este absolut relaxata. Dintii sunt stransi, muschii barbiei sunt de asemenea relaxati. Pace, bunastare, liniste in intregul corp.
Postura "cadavrului" echivaleaza prin efectele sale benefice cu un somn de 6 ore. Exercitiul se repeta pe parcursul a 15-30 de minute. Se reface integral capacitatea de munca, se inlatura stresul, nevrozele, se reface sistemul nervos si dispare senzatia de oboseala. Este un exercitiu excelent care are un efect benefic asupra intregului organism si reprezinta o profilaxie pentru multe boli, indepartand oboseala de peste zi si prelungaind tineretea. Exercitiul este util persoanelor de toate varstele.

Succes!

Retete tibetate de frumusete - Viktor Vostokov

Articole despre oboseala, relaxare