facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

12 alimente energizante

Alimentatie si nutritie

Cum combatem în mod natural oboseala?

Oboseala ne afectează nu doar la nivel fizic, ci și la nivel emoțional și cauzează dereglări ale sistemului nervos, făcându-ne astfel mai susceptibili la apariția bolilor și a depresiei. Tocmai de aceea este foarte important să ne alimentăm corpul în modul cel mai sănătos și să stimulăm starea de bună dispoziție și de energizare într-un mod natural, în loc să recurgem la cafeină sau la zahăr. În timp ce produsele care conțin aceste două ingrediente oferă doar o creștere bruscă și de scurtă durată a nivelului de energie, acestea nu îi fac bine corpului pe termen lung, ci dimpotrivă, îl vor face mai lent și mai obosit.

energizante

Vă propunem în schimb, să încercați aceste alimente delicioase și care stimulează în același timp creșterea nivelului de energie și vă veți convinge singuri de eficiența acestora pentru a combate oboseala și chiar stresul.

Iată care sunt aceste alimente energizante:

1. Bananele

Bananele sunt unul dintre cele mai bune alimente care oferă energie corpului. Bogate în potasiu și în vitamine din grupa B, bananele sunt un energizant natural, preferat de sportivi și în general de cei care practică în mod regulat exerciții fizice. Conținutul bogat în vitamine și carbohidrați al bananelor ajută la realizarea digestiei și menține stabile nivelele de zahăr din sânge. Delicioasele banane vă vor împlini totodată și nevoia de dulce, fără a mai fi nevoie astfel să recurgeți la zahărul rafinat.

2. Nuca de cocos

Ca aliment energizant, nuca de cocos poate fi consumată atât ca atare, sub formă de miez, ulei (ca adaos în salate sau în dulciurile raw-vegane), cât și apa de cocos sau laptele de cocos. Uleiurile care se găsesc în nuca de cocos sunt o sursă super nutritivă de energie, deoarece sunt formate în principal din trigliceride de lanț mediu, un tip de grăsimi care se transformă în energie în mod rapid și eficient. Corpul folosește nuca de cocos pentru a o transforma în energie în loc să o depoziteze sub formă de grăsime, de aceea nuca de cocos este indicată inclusiv în cazul în care se dorește eliminarea unui exces de grăsime corporală. Consumată la micul dejun, de exemplu, nuca de cocos este un aliment excelent pentru a nu resimți o cădere bruscă de energie în timpul zilei.

3. Lintea

Lintea este o sursă importantă de antioxidanți care apără celulele organismului de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariția afecțiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii. Lintea se remarcă de asemenea și datorită conținutului important de vitamine, în special cele din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Lintea și alte leguminoase, precum fasolea verde și năutul ajută la stabilizarea nivelelor de glucoză din sânge și la prevenirea căderilor de energie din mijlocul zilei. Consumând linte la prânz, vă veți menține constant nivelul energetic în restul zilei.

4. Ouăle

Ouăle sunt o sursă bogată de fier și proteine. Ouăle sunt de asemenea bogate în vitaminele de tip B care sunt responsabile de transformarea alimentelor în energie. Complexul de vitamina B din ouă ajută la buna funcționare a sistemului nervos. De asemenea, ouăle conțin lecitină, care menține sănătatea vaselor capilare, vitamina B6, care previne oboseala mentală şi colină, indispensabilă pentru sinteza acetilcolinei (care este un neurotransmițător cerebral). Consumate la micul dejun, ouăle asigură o stare energetică bună care va dura întreaga zi.

5. Varza creață

Varza creață sau kale este cu adevărat un super aliment. Bogată în vitamine și minerale, varza creață este una dintre cele mai bune alegeri pentru a hrăni corpul și este în același timp, un adevărat generator de energie deoarece furnizează organismului minerale esențiale precum cupru, potasiu, fier și fosfor. Pentru a beneficia din plin de proprietățile acestei legume, puteți să o gătiți ușor la aburi, în loc să o consumați crudă, pentru astfel corpul să o digere cu ușurință și să absoarbă toți acești nutrienți importanți. Varza creață este o alegere bună pentru masa de prânz deoarece vă va oferi un impuls de energie.

6. Ceaiul verde

Medicina modernă a confirmat de nenumărate ori potențialul ceaiului verde ca un tratament preventiv contra bolilor cardiace și renale, osteoporoză, cancer (de ovar, prostată, cerebral, de plămâni, colorectal și de vezică, mai specific) și diabet. Se pare că ceaiul verde preparat din frunze oferă cea mai puternică sursă de antioxidanți, care neutralizează efectul nociv al radicalilor liberi. Proprietățile benefice ale ceaiului verde sunt următoarele:

- Neutralizează efectele grăsimilor și uleiurilor nocive din corp
- Inhibă acțiunea bacteriilor și a virușilor
- Îmbunătățește digestia
- Protejează contra oxidării celulelor cerebrale și ale ficatului
- Ajută la menținerea sănătății gingiilor

Pe lângă proprietățile sale vindecătoare excepționale, ceaiul verde este și un energizant natural. Consumat încă de dimineață, vă va oferi energia necesară pentru a duce la bun sfârșit o zi de lucru. Puteți să-l consumați de asemenea și după masa de prânz, pentru a facilita digestia și pentru un binevenit impuls energetic. Evitați însă să consumați ceai verde după ora 5 după-masa pentru a avea un somn odihnitor.

7. Ceaiul de ghimbir

Folosit de asiatici de mii de ani, recunoscut pentru efectele sale rapide asupra afecţiunilor digestive şi reumatice, dar și un remediu natural contra oboselii, ghimbirul:
- este un antifebril puternic;
- are efecte puternic analgezice;
- conţine melatonină, care reglează ritmurile circadiene ale organismului şi stimulează astfel activitatea corpului si somnul;
- combate răul de mişcare, înlătură greaţa, ameţelile sau vertijurile;
- combate migrenele.

Apelați cu încredere la ceaiul de ghimbir pentru plus de energie în jurul orei 15. Ceaiul de ghimbir este o sursă de antioxidanți și nutrienți care vă vor oferi acel impuls binevenit pentru a vă continua munca după-masa, fără a avea însă consecințele cafeinei.

Ceaiul proaspăt se pregătește din 3-4 feliuțe pentru o cană, infuzate în apă fierbinte. În acest caz, calitatea concentrației de infuzie a ceaiului de ghimbir este direct proporțională cu timpul în care este lăsată infuzia. Pentru un plus de arome, se pot adăuga câteva de picături de lămâie și puțină miere (doar când se răcește ceaiul).


8. Nucile și semințele

Nucile, migdalele, alunele de pădure sau semințele de floarea soarelui, consumate crude, au un conținut ridicat de magneziu, care joacă un rol important în transformarea zahărului în energie și sunt de asemenea bogate în fibre pentru a menține echilibrate nivelele de zahăr din sânge. Țineți întotdeauna la îndemână un bol mic plin cu nuci și semințe și serviți-le ca gustare la ora 15 pentru un plus de energie, în loc să recurgeți la cafea.

9. Quinoa

Quinoa este o cereală care nu conține gluten, dar care conține în schimb mai multe proteine decât orice altă cereală. Quinoa este atât de bogată în aminoacizi încât este considerată ca fiind o sursă completă de proteine; quinoa conține de asemenea lisină, metionină și cisteină. Mai mult decât atât, quinoa conține acid folic, magneziu, fosfor și mangan, ceea ce o recomandă din plin ca o sursă nutritivă de carbohidrați care oferă energie de lungă durată. Quinoa este una dintre cele mai potrivite alegeri pentru masa de prânz pentru a avea un nivel ridicat de energie pentru tot restul zilei.

10. Fructele de goji

Fructele de goji au fost folosite timp de mii de ani în medicina chineză pentru creșterea nivelului de energie și eliberarea hormonilor în organism. Fructele de goji cresc capacitatea corpului de a înfrunta stresul și contribuie la menținerea unei stări generale sănătoase, atât a minții cât și a memoriei. Aceşti antioxidanţi conținuți în fructele de goji – carotenoidele - protejează organismul de stresul oxidativ, reduc oboseala şi întăresc capacitatea de protecţie a organismului față de agenţii nocivi, scăzând astfel riscul de cancer.

Consumate la micul dejun, alături de fulgi de cereale, dar și pe parcursul zilei ca gustare (eventual alături de un mix fructe uscate), fuctele de goji vor oferi energia necesară corpului, dar și protecția împotriva multor boli.

11. Sparanghelul

Nu este un secret că nivelele scăzute de energie au un efect direct asupra dispoziției noastre și că nu este deloc de dorit să ne simțim tot mereu epuizați și lipsiți de energie. Din fericire, există alimente care ne pot fi de un real folos, iar în acest sens, sparanghelul este una dintre cele mai bune surse de origine vegetală de triptofan care ajută la crearea serotoninei, unul din principalii neurotransmițători cerebrali care determină reglarea stării de bună-dispoziție. Nivelul ridicat de acid folic contribuie de asemenea la recomandarea de a consuma cât mai des sparanghel, care este un adevărat promotor al bunei-dispoziții!

Puteți să-l consumați la masa de prânz sau la cină, fiert ușor la aburi pentru a-și păstra proprietățile binefăcătoare.

12. Cacaua crudă

Specialiștii au descoperit că ciocolata neagră conține de 20 de ori mai mulți antioxidanți decât în afine. Cacaua crudă conține proteine, calciu, caroten, tiamină, riboflavine, magneziu, sulf, flavonoide și acizi grași esențiali.

Cercetătorii de la Universitatea Cornell au descoperit că o cană de cacao caldă (făcută din pudră de cacao, și nu ciocolata caldă la plic), este cea mai bună metodă de a obține cele mai mari beneficii din cacao și de a ne alimenta astfel organismul cu antioxidanți, substanțe care luptă contra bolilor de inimă, cancerului și îmbătrânirii premature.

De cele mai multe ori corpul ne cere un stimulent la mijlocul zilei, mai ales dacă muncim din greu. A recurge la ciocolata neagră în aceste momente poate fi de bun augur. Două-trei bucățele de ciocolată neagră (cu cel puțin 70% cacao) vor furniza corpului energie, fiind în același timp o excelentă sursă de fier și de magneziu.
Sursa: http://midoris.ro/site/sanatate/tips-uri-sanatate/2009-12-alimente-energizante

Articole despre oboseala, alimente energizante