facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Usturoi

Condimente

Originar din Asia Centrala, usturoiul era cunoscut deja de catre egipteni (anul 4500 înainte de Hristos), care îl includeau în ratia alimentara a sclavilor ce lucrau la piramide. In Franta, cultura usturoiului s-a extins începând din secolul al lVlea.
usturoi

Allium sativum este denumirea stiintifica a usturoiului, condiment dar si planta medicinala. Antioxidantii din compozitia sa ii dau putere si are efect antibacterian, diuretic, anti inflamator si expectorant. Usturoiul isi are originile in Asia, iar chinezii il utilizeaza de sute de ani in mod frecvent.

Documente dintre cele mai vechi amintesc de efectele terapeutice ale usturoiului.  De exemplu constructorii de piramide din Egiptul Antic consumau usturoi, ceapa si ridichii pentru prevenirea bolilor contagioase.  De asemenea , legiunile romane foloseau cantitati însemnate de usturoi în alimentatie.  În acele vremuri usturoiul era recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli.  Medicina populara recomanda usturoiul mai ales în cazuri de hipertensiune si obezitate.

Proprietatile nutritive ale usturoiului si cepei sunt marcate în special de prezenta unor importante cantitati de vitamine, mai ales A, B1, B2, C si a unor substante minerale utile printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu.

Cel mai adesea se recomanda consumul de usturoi crud si tocat. El este bun si pus in mancare, dar cateii nu trebuie sa fie intregi daca vrei sa beneficiezi de cat mai multe din calitatile usturoiului. Atunci cand este zdrobit se alcatuieste o substanta denumita alicina, punctul forte al usturoiului.

Usturoiul este o planta cu multiple calitati terapeutice cunoscute de multa vreme, avand o serie de efecte benefice pentru organismul uman.  Pe langa rolul deosebit pe care îl are in buna functionare a sistemului cardiovascular, usturoiul poseda un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei si ofera protectie fata de agentii cancerigeni.

Usturoiul se adauga in salate, in sucurile de legume (rosii, castraveti, telina etc.), in ciorbe racite (dar nu mai mult de 10 ml), sub forma de mujdei. Pentru conservarea sucului de usturoi se amesteca cantitatea de suc cu o cantitate egala de alcool dublu rafinat si cu 10 parti de apa distilata.
Pentru profilaxia unei game largi de afectiuni este suficienta consumarea zilnica a unui catel de usturoi, cu 150 ml lapte prins, sau 25 ml de tinctura de usturoi.

Cum putem evita mirosul neplacut? Arabii considera ca daca se combina ceapa cu usturoiul la aceeasi masa, ambele mirosuri se neutralizeaza. Usturoiul, frecat bine cu ulei, inainte de a fi consumat, isi atenueaza foarte mult mirosul. Salata verde, laptele crud, boabele de ienupar reduc si ele mirosul. Consumul de fructe, dupa ce ati mancat usturoi, are de asemenea o contributie importanta in atenuarea mirosului.

Cura de usturoi distruge celulele canceroase, stopeaza tumorile maligne si tine in frau maladia SIDA, fiind cel mai eficient tratament antiviral dupa propolis si algele albastre.

Cura de 3 saptamâni pe an cu usturoi:
Se bea în fiecare zi, dimineata, pe stomacul gol, sucul obtinut prin mixarea a 3 capatâni de usturoi, fara sa se manânce nimic pâna la ora prânzului.

Articole despre usturoi