25 de beneficii ale consumului de morcovi
Alimentatie si nutritie
Morcovii sunt, cunoscuți datorită beta-carotenului, nutrient antioxidant, după care au primit și numele. Aceste legume rădăcinoase delicioase sunt sursă nu numai de beta-caroten, dar și de o mare varietate de antioxidanți și alți nutrienți susținători ai sănătății.
1. Acidoza: elementele vitale organice alcaline din morcovi purifică și revitalizează sângele ajutând la echilibrarea raportului alcalin - acid și al cantității totale de zahăr din sânge.
2. Luptă împotriva anemiei: structura moleculară a morcovului este similară cu cea a moleculeor de hemoglobină, fapt care le face eficiente pentru producerea și menținerea nivelului sănătoase ale acestui element vital în sânge.
3. Anti-îmbătrânire: vitamina C ajută la producerea de colagen, o proteină vitală pentru menținerea elasticității și supleții pielii, precum și la prevenirea ridurilor și pigmentării.Antioxidantul beta-caroten (transformat de către organism în vitamina A) atacă radicalii liberi pentru a întârzia îmbătrânirea.
4. Antiseptici: Morcovii au calități antiseptice excelente și, prin urmare,sunt folosiți ca laxative, vermicide și ca remediu pentru afecțiuni ale ficatului.
5. Previn ateroscleroza: potasiu, din morcovi, este un vasodilatator care relaxează vasele de sânge și arterele, stimuleaza fluxul sanguin, circulația, funcția tuturor organelor și reduce stresul asupra sistemului cardiovascular. Tensiunea arterială mare este direct legată de ateroscleroză, accidente vasculare cerebrale, infarct și crize cardiace.
6. Reduc hipertensiunea arterială: carotenoizii reglează glicemia iar potasiul ajută la echilibrarea nivelurilor ridicate de sodiu, care provoacă hipertensiune arterială și controlează tensiunea arterială.
Cumarina din morcovi, de asemenea, a fost legată de reducerea hipertensiunii arteriale și protejarea sănătății inimii.
7. Anti-cancerigeni: antioxidanții poliacetilenă, falcarinol (pesticid natural folosit pentru a proteja rădăcinile sale împotriva atacurilor fungice) și falcarindiol, luptă impotriva cancerului prin distrugerea celulelor pre-canceroase din tumori reducând riscul cancer pulmonar, cancer de sân și de colon.
8. Sursă de calciu: morcovii conțin calciu, care este vital pentru creșterea și dezvoltarea oaselor la copii și femei.
9. Beneficii cardiovasculare: studiile dovedesc că o combinație de elemente carotenoide, beta-caroten, alfa-caroten și luteină, abundente în morcovi, protejează inima de boli. Morcovii reduc nivelul de colesterol, deoarece fibrele solubile din morcovi legați de acizii biliari sunt eliminați din sistem. De asemenea pectina din morcovi scade nivelele serice de colesterol.
10. Atenuează congestiile: Sucul de morcovi este foarte eficient în înlăturarea mucusului din zona urechii, nasului și gâtului, oferind ajutor în congestiile nazale, sinuzită, flegmă și alte tulburări similare.
11. Luptă împotriva diabetului: Carotenoizii luptă împotriva rezistenșei la insulină, reglează cantitatea de insulină și glucoză, care este utilizată și metabolizată de către organism, prevenind fluctuațiile nesănătoase ale nivelului de zahăr din sânge.
12. Sănătate dentară: morcovii înlătură placa dentară și particulele alimentare, stimuează gingiile și facilitează formarea de salivă care ajută la echilibrarea bacteriile acide care determină apariția cariilor dentare. Mineralele prezente în morcovi distrug germenii dăunători din gură și previn formarea cariilor dentare.
13. Detox: Vitamina A ajută ficatul la eliminarea toxinelor din organism și reduce acumularea de bilă și grăsimi în ficat.Fibra solubilă, pe de altă parte, curăță colonul prin facilitarea eliminării deșeurilor.
14. Sănătatea digestivă: bogați în fibre, morcovii ajută reglarea tranzitului intestinal, ajută digestia, au efect în pierderea în greutate , vindecă constipația și refluxul acid.
15. Emfizem: emfizemul este un tip de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) care implică deteriorarea sacilor de aer (alveole) din plămâni care are ca rezultat lipsa de oxigen. Consumul de morcov ameliorează simptomele emfizemului rezultat din fumatul excesiv (dar și fumatul pasiv).
16. Ajuta vederea: Beta-caroten, luteină și zeaxantină, asigură protecție specială împotriva astigmatismului, glaucomului, degenerescenșei maculare, orbire de noapteșsi cataracta senilă. Beta carotenul este transformat în vitamina A, care la rândul său se transformă în retină în rodopsină, un pigment purpuriu necesar pentru vederea de noapte.
17. Îmbunătățesc fertilitatea: unul din motivele infertilității îl constituie lipsa de nutrienți și enzime din dietă. Sucul de morcovi consumat cu regularitate este capabil să hrănească corpul până la revenirea fertilității.
18. Luptă împotriva căderii părului: vitamina C și vitamina E din morcovi îmbunătățesc circulația sanguină la nivelul scalpului, determinând astfel creșterea părului și prevenind albirea prematură a acestuia.
19. Calități vindecătoare: morcovii posedă calități curative antiinflamatorii care ajută la tratarea artritei, reumatismului, gutei și alte inflamații. Morcovii rași sau proaspeți aplicați răni sau tăieturi ușurează vindecare și ajută la revitalizarea și tonifierea pielii.
20. Stimulator al imunității: morcovii conțin o serie de proprietăți antiseptice și antibacteriene, care-l fac ideal pentru stimularea sistemului imunitar. De asemenea, morcovii sunt o sursa excelentă de vitamina C, care stimulează producerea și activitatea globulelor albe din sânge, un element-cheie în sistemul imunitar uman.
21. Calmează durelile menstruale: Sucul de morcovi conține fitoestrogeni, care ajută la ameliorarea durerilor menstruale, regularizează fluxul menstrual abundent iar la femeile în post-menopauză calmează bufeurile și stabilizează alte simptome de menopauză.
22. Pentru mamele care alăptează: Sucul de morcovi funcționează ca un galactogen, îmbunătățește calitatea și cantitatea producției de lapte matern la mamele care alăptează, în zilele postnatale timpurii.
23. În timpul sarcinii: morcovii ajută la dezvoltarea adecvată a fetusului și reduc riscul de infecții fetale și avort spontan, în timpul sarcinii. Consumul de suc de morcovi în special ultimul trimestru de sarcină scade ca, copilul să se infecteze cu icter.
24. Probleme ale pielii: Antioxidanții, carotenoizii, vitamina A (obținute din beta-caroten), și vitamina C, hrănesc eficient pielea prevenind / tratând psoriazisul, petele, cicatricile, acneea, erupții, dermatită și arsuri de soare. Potasiul păstrează pielea hidratată și acțiunea sa de detoxifiere efevtivă elimină toxicitatea din sânge.
25. Alte beneficii: O ceașcă mică de suc de morcov, dimineața, zilnic, consecutiv, timp de o săptămână ajută la eliminarea virmilor la copii. Abundența de nutrienți prezentă în morcovi ajută la hrănirea celulelor care au fost lipsite de înfometați de nutrienți, ceea ce a dus la apariția ulcerului. Sucul de morcovi este diuretic si ajuta la eliminarea lichidelor în exces din organism, reducând retenția de apă, mai ales pentru femeile în timpul ciclului menstrual lunar și la femeile gravide.
Sursa: http://www.curejoy.com/content/the-top-25-health-secrets-of-carrots/