facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

7 AFECTIUNI curente ce explica starea de DEVITALIZARE

Sanatate

"Aveam impresia ca am fost golita de toata viata din mine“, marturiseste Leslie Pitcher. O senzatie neobisnuita pentru aceasta englezoaica de 41 de ani, care de obicei este in forma si cu o sanatate foarte buna. In 2010, Leslie, mama celibatara din Blackpool, si-a consultat in mai multe randuri medicul, care nu a gasit nimic anormal. Apoi au aparut si alte probleme: rigiditatea articulatiilor, cresterea in greutate, tulburari emotionale. "Simteam o lipsa permanenta de energie“, isi aminteste ea.

Dr. Rupal Shah, medic generalist din sudul Londrei, Marea Britanie, ne spune ca oboseala se numara printre motivele cele mai frecvente de consult. Daca ne simtim obositi fara niciun motiv aparent, este indicat sa consultam medicul.
"In majoritatea cazurilor, oboseala este legata de dispozitia emotionala si de acumularea unor mici stari conflictuale, explica Dr. Shah. Medicul dumneavoastra va va asigura ca nu este nimic grav. Simplul fapt de a auzi aceasta este linistitor. Daca exista un aspect patologic care se afla la originea acestei oboseli, cu cat va fi luat mai devreme in considerare, cu atat va fi mai bine.“

devitalizare


1. HIPOTIROIDIA
In ianuarie 2012, la capatul puterilor, Leslie Pitcher s-a hotarat sa mearga la medic. Acesta i-a cerut sa-si faca analize complete de sange, care au scos in evidenta o hipotiroidie: tiroida sa, mica glanda din zona gatului care produce hormoni specifici, secreta cantitati insuficiente de tiroxina pentru a-i permite organismului sa regleze ritmul cardiac, presiunea sanguina si temperatura trupului si sa converteasca hrana in energie. Rezultatul: oboseala si epuizare.
Leslie Pitcher a inceput imediat un tratament naturist bazat pe plante. Astazi, greutatea ei este stabila, articulatiile ei nu mai sunt rigide, iar senzatia de oboseala permanenta este de domeniul trecutului.
Daca ne simtim obositi mai tot timpul si starea dureaza de peste o saptamana, si daca acest simptom este insotit de altele, precum cresterea in greutate, constipatie, incetinirea metabolismului si letargie generalizata este indicat sa cerem medicului sa ne examineze tiroida, ne sfatuieste Dr. Kristien Boelaert, endocrinolog consultant la universitatea din Birmingham. Oboseala este simptomul cel mai des intalnit in cazul unei insuficiente tiroidiene. In absenta tratamentului, afectiunea se poate agrava.“

2. INSUFICIENTA CARDIACA
"In primavara anului 2014, cand tocmai implineam 41 de ani, am inceput sa ma simt epuizat. Nu aveam decat o singura dorinta: sa ma intorc la somn“, explica Kjell Mathiassen.
Director al unui spital din Sandnes, Norvegia, Kjell nu putea sa-si explice starea in care se afla. Mare sportiv, el juca inainte volei si fotbal, ii placea sa alerge pana la capatul puterilor cu cei doi fii ai sai, debordand de energie. Dar peste foarte putin timp, simplul fapt de a se da jos din pat pentru a merge sa-si plimbe cainele ii cerea eforturi supraomenesti.

Colegii sai medici l-au sfatuit sa se destinda, sa renuntela efort. Nu s-a gandit sa faca analize de sange. In timpul verii, Kjell a observat ca starea sa de oboseala se agrava. Apoi a inceput sa se ingrase si sa se simta extenuat la cel mai mic efort. "Nu mai puteam. In septembrie, mi-am facut la spital analize complete de sange.“

Rezultatele, plus electrocardiograma realizata ulterior, au aratat serioase probleme cardiace. "Atunci cand am aflat vestea, am simtit ca sunt distrus“, isi aminteste Kjell Mathiassen.
Inima lui era marita (cardiomegalie) si nu functiona decat la 13% din potentialul ei, fapt care explica oboseala lui. Medicii i-au prescris un tratament naturist si, cateva luni mai tarziu, inima functiona la 50 % din capacitatea sa, un procentaj mai bun. Astazi, el duce o viata normala.

"Oboseala este o caracteristica a insuficientei cardiace“
, explica Kenneth Dickstein, profesor de medicina la universitatea din Bergen, in Norvegia. El continua: "Incapacitatea de a indeplini sarcinile cotidiene sau intoleranta fata de exercitiile fizice sunt adesea descrise de catre medici ca fiind oboseala. Este important sa recunoastem ceea ce ar putea fi primul simptom al unei insuficiente cardiace si sa mergem imediat la medic pentru un consult adecvat.“

Kjell Mathiassen si-a reluat apoi viata normala. "Aceasta m-a invatat cat este de important sa fii vigilent in cazul unei inrautatiri a starii de sanatate, ne marturiseste el. Nu sunt pregatit sa-i parasesc pe ai mei.“

3. INTOLERANTA LA GLUTEN
Marie-Christine Dubois, infirmiera franceza de 54 de ani, avea de un timp senzatia ca i se scurge toata energia din trup, fara ca nimeni sa-i poata explica de ce.
"Cand eram copil imi placea foarte mult sportul, dar oboseam mereu mai repede decat ceilalti, isi aminteste Marie-Christine. La 11 ani, eram atat de epuizata dupa o saptamana de scoala incat imi petreceam weekend-urile recuperarandu-ma.“

Marie-Christine se plangea de asemenea de dureri de stomac si de diaree. La sfarsitul adolescentei, medicul ei de familie s-a gandit ca oboseala se datora unei anemii. In consecinta, i-a prescris comprimate cu fier, care insa nu au facut decat sa-i inrautateasca durerile de stomac. Apoi, pe la varsta de douazeci de ani, ea a suferit de probleme imunitare, pe care le-a pus mai intai pe seama oboselii sale inexplicabile, iar mai tarziu pe seama stresului. Nimeni nu s-a gandit atunci ca alimentatia ei obisnuita– ce includea paine – putea fi la originea acestei stari de oboseala. In acea vreme, intoleranta la gluten, numita si maladie celiaca, o boala autoimuna datorata reactiei intestinului la gluten, era necunoscuta.

Apoi, in 2001, la 41 de ani, ea a consultat un medic din spitalul in care lucra. Acesta i-a prescris un test simplu de intoleranta la gluten. Unii pacienti prezinta simptome comparabile cu cele ale maladiei celiace, dar testele sunt negative. In acest caz, poate fi vorba despre o sensibilitate la gluten, chiar daca nu atat de grava ca maladia celiaca. Testul pe care l-a facut Marie-Christine Dubois a aratat ca in cazul ei era vorba chiar despre aceasta boala.
"Plecand de aici, totul a devenit limpede, spune ea. In carnetul meu de sanatate se vede ca atunci cand eram bebelus, diareele au inceput odata cu introducerea cerealelor in alimentatia mea. Este evident ca eram intoleranta la gluten de la nastere.“

"Devitalizarea si oboseala sunt unele dintre simptomele cele mai obisnuite ale intolerantei la gluten, explica Dr. Anneli Ivarson, profesor asociat la Universitatea din Umea, Suedia. Daca sunteti epuizat sau lipsit de energie consultati medicul ca sa va faca analize. Nu excludeti din proprie initiativa glutenul din alimentatia voastra. Cereti sfatul unei persoane competente. Boala celiaca este o boala cronica, iar glutenul trebuie sa fie eliminat progresiv.“
"Mi-am transformat in multe privinte alimentatia“, ne explica Marie-Christine Dubois, "iar acum duc o viata normala“.

4. SINDROMUL OBOSELII CRONICE (SOC)
Sabine Badge, in varsta de 52 de ani, directoare a unei gradinite din Hattingen, Germania, era o femeie foarte energica si dinamica in relatia cu tinerii ei elevi. In toamna lui 2002, a inceput sa aiba dureri musculare inexplicabile si o stare de oboseala extrema.

"Dintr-o data, eram total epuizata, fara niciun motiv, explica Sabine. Uneori, aveam de asemenea simptome ca acelea de gripa.“ Timp de peste un an, ea a consultat diferiti medici si s-a supus unei serii de examinari clinice: analize de sange si de urina facute, mai ales pentru a detecta eventuale probleme tiroidiene si boala Lyme. Testele respective au permis excluderea unor patologii din multele care ar fi putut fi cauza problemelor de sanatate ale Sabinei. La sfarsitul anului 2003, diagnosticul era pus: sindromul de oboseala cronica (SOC).

"SOC este foarte dificil de diagnosticat, avand in vedere ca nu exista o analiza specifica care sa o evidentieze si ca pacientii pot avea o multime de simptome diferite“, precizeaza Carmen Scheibenbogen, profesor de imunologie si vice-presedinte al Institutului de imunologie medicala de la spitalul Caritatii din Berlin. Sabine Badge, de exemplu, sufera de asemenea de fibromialgie si de polisensibilitate chimica care fac ca SOC sa fie greu de depistat. "Este o problema si faptul ca multi medici cunosc foarte putin SOC, recunoaste Carmen Scheibenbogen. Cauza acestei boli ramane necunoscuta. Adesea, ea incepe ca o reactie la diverse infectii.“

De sase ani, Sabine Badge este tratata de medici specialisti in medicina ortomoleculara, care i-au prescris anumite doze crescute de vitamine, de oligoelemente si de hormoni. In fiecare zi, ea trebuie sa ia vitamina B12, vitamina C, magneziu, acizi grasi omega 3 si injectii cu acetilcisteina si glutation.

"Ma simt mai bine, dar simptomele nu dispar niciodata in intregime, precizeaza Sabine, acum in varsta de 64 de ani si aflata la pensie. M-am inscris intr-un grup de sustinere al persoanelor atinse de SOC. Impartasim informatii despre noile tratamente si medicamente. Acest fapt m-a ajutat foarte mult.“

5. DEPRESIA
In urma cu 10 ani, Hanna Lilius, din Pirkanmaa, Finlanda, in varsta de 46 de ani, de profesie secretara, a inceput sa simta o stare de melancolie. Putin cate putin, au aparut si alte simptome: plangea des, uita lucruri, era iritabila fata de familie. Si era incontinuu foarte obosita. "Chiar si problemele minore imi pareau imposibil de depasit“, isi aminteste ea.

Starea de oboseala asociata si cu alte simptome i-au afectat activitatea profesionala si viata familiala. Cand medicul ei a diagnosticat-o cu depresie, in 2013, acest fapt a surprins-o. "Nu stiam ca oboseala este un simptom al depresiei.“

Incepand cu aceasta data si pana in primavara lui 2014, Hanna a consultat un psiholog si un psihiatru in cadrul unui program adaptat nevoilor ei. Medicii au considerat ca trebuie sa ia o pauza pentru vindecare si i-au prescris anumite tratamente antidepresive.

"In final, gratie odihnei si a tratamentelor, am putut sa-mi reiau munca in noiembrie anul trecut. Astazi sunt mult mai bine.“
"Depresia presupune manifestarea a numeroase fatete, cu simptome variabile, explica dr. Seppo Hietanen, psihiatru la centrul medical Mehilainen din Helsinki. Oboseala este unul dintre simptomele insidioase ale depresiei. Din fericire, putem sa le prescriem pacientilor tratamentele necesare pentru a le permite sa-si reia activitatea si sa aiba din nou o viata normala.“

6. APNEEA CE APARE LA UNELE FIINTE UMANE IN TIMPUL SOMNULUI
Atunci cand am inceput sa simt o oboseala intensa in urma cu mai bine de 20 de ani, eram nelinistit, v-a puteti imagina, caci sunt sofer de autobuz in Goteborg, povesteste Meir Ivgi, un suedez de 55 de ani. Adormind, aveam impresia ca ma sufoc, ceea ce ma facea sa intru in panica si ma trezeam. Am consultat nenumarati medici, dar niciunul dintre ei nu a gasit ce aveam.“
In 1994, Meir Ivgi si-a facut o operatie de scoatere a amigdalelor, fapt ce i-a imbunatatit starea de sanatate timp de un an. Apoi problemele au revenit. Trei ani mai tarziu, un medic l-a trimis intr-o clinica specializata in probleme legate de somn, unde a petrecut o noapte sub observatie. Diagnosticul pe care medicii i l-au pus a fost apnee in timpul somnului. Medicul specialist Jan Hedner de la spitalul universitar Sahlgrenska, precizeaza: "Atunci cand un pacient care sufera de apnee in timpul somnului doarme, caile sale respiratorii superioare se infunda regulat, privandu-l de un somn profund si regenerator.“

Cu toate acestea, problema nu a fost considerata la acea vreme suficient de grava pentru a-i prescrie o masca respiratorie, ce consta intr-un dispozitiv care creste presiunea aerului in gat pentru a impiedica producerea colapsului cailor respiratorii ale pacientului in timpul somnului.

"Oboseala permanenta pe care o resimteam avea un impact considerabil asupra vietii mele de zi cu zi. Trebuia sa dorm din ce in ce mai mult, dar aceasta nu ma ajuta cu adevarat, precizeaza Meir Ivgi. Situatia mea nu au incetat sa se inrautateasca.“
In final, Meir Ivgi a aflat ca la spitalul universitar din Sahlgrenska avea sa fie efectuat un studiu referitor la apneea din timpul somnului. El s-a oferit voluntar ca sa participe. Aici a putut sa probeze o masca respiratorie, pe care a purtat-o de atunci inainte in fiecare noapte.
"Dorm de un milion de ori mai bine ca inainte. Calitatea vietii mele s-a imbunatatit si nu ma mai tem ca voi adormi la volan“, explica Meir.

7. ANEMIA
In urma cu 8 ani, Larry Rainey si sotia sa Elaine si-au vandut casa din Markham, un cartier marginas din Toronto, pentru a se instala intr-o casuta rustica, inconjurata de mesteceni, stejari si artari din apropierea orasului Virginia, Ontario. Sotia sa si cu el adora viata in sanul naturii.
Insa in noiembrie 2013, el a inceput sa se simta obosit aparent fara niciun motiv. "Era suficient sa urc cateva scari ca sa nu mai am suflu. Sa urc un deal imi era aproape imposibil“, spune el. Oboseala il impiedica pe Larry sa taie lemne pentru iarna si sa realizeze cele o mie si una de sarcini necesare intretinerii casei.
In aprilie 2014, in cadrul unor examinari de rutina, analizele sale de sange au indicat o anemie feripriva: procentul de fier din sange era insuficient pentru a produce hemoglobina, substanta din globulele rosii care contribuie la circulatia oxigenului in trup.
Medicul i-a indicat lui Larry sa consume alimente bogate in fier, cum ar fi spanacul, sfecla rosie. La sfaturile medicului sau, el a inceput de asemenea sa ia polen crud, laptisor de matca, suplimente de fier, vitamina B12.
"Exista mai mult de 100 de tipuri de anemii, explica Marianne de Bretan-Berg, infirmiera si coordonatoare a programului Patient Blood Management din Ontario. Carentele in fier pot provoca diverse simptome cum ar fi oboseala.“
De indata ce procentul sau de fier in sange a revenit la normal, Larry Rainey si-a regasit vitalitatea. "Cu siguranta, am mult mai multa energie, spune el. Nu mai am nicio problema in a face plimbari lungi in natura"
A avea un somn odihnitor, a manca sanatos, a ne asculta trupul si nevoile lui este ceva necesar pentru o viata buna. Pe langa informatiile legate de starea sanatatii noastre, starile repetate de devitalizare ne ofera sansa de a reflecta asupra limitelor si a sensului vietii noastre.
Sursa: amnromania.ro

Articole despre devitalizare, epuizare, oboseala