facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dieta impotriva insomniei

Sanatate

Aproximativ 50% din populatia adulta sufera de insomnie.
Aceasta dieta se bazeaza pe aportul de alimente care contin substante ce favorizeaza aparitia somnului.

Dieta impotriva insomniei
De exemplu: carbohidratii stimuleaza producerea serotoninei - hormon de inducere a somnului - astfel ca dieta trebuie sa contina cantitati mari de fructe, paste fainoase, fulgi de cereale si orez brun. Laptele contine triptofan - un aminoacid promotor al somnului - si ca urmare dieta trebuie sa contina lapte integral sau degresat, de preferinta alaturi de o gustare usoara inainte de culcare.

Regula de baza ce trebuie urmata in aceasta dieta este ca cina sa fie luata cu cel putin 3 ore inainte de culcare si sa nu contina alimente greu digerabile.

Atat pe parcursul zilei si cu atat mai mult seara trebuie evitat aportul de cofeina fie din cafea, fie din bauturi acidulate. Se recomanda ceaiurile calmante de musetel sau tei, in cazul in care preferati sa inlocuiti gustarea de seara. Mancati un mic dejun imparatesc si o cina saraca, fara alcool, element ce poate induce somnul, insa il face agitat si neodihnitor.

Alimentele care induc somnolenta contin magneziu, calciu si triptofan. Daca magneziul si calciul induc starea de somnolenta, relaxand nervii si muschii, triptofanul este una dintre substantele care inunda creierul, inainte ca somnul sa se instaleze. Iata cateva alimente-somnifer:

1. Salata verde
Are o reputatie foarte buna impotriva insomniei. Acest lucru se datoreaza unor substante cu structura similara opioidelor care sunt prezente in salata. Asadar, salata verde ar trebui sa faca parte constant din cina zilnica alaturi de legumele cu frunze verzi, alune si peste. Toate aceste alimente contin vitamina B3 sau niacina, care este implicata in sinteza serotoninei si promoveaza un somn sanatos.

2. Fulgii de ovaz
Declanseaza cresterea nivelului de glucoza din sange si contin melatonina, substanta care relaxeaza corpul si induce o stare de somnolenta.

3. Lapte
Un pahar cu lapte contine o cantitate apreciabila de calciu, care iti va da o stare de somnolenta (asta daca nu ai intoleranta la lactoza).

4. Migdale
Daca vei consuma cateva migdale, vei simti cum incet creierul intra intr-o stare de somnolenta. Nutritionistii ne anunta ca migdalele contin magneziu si triptofan, unul dintre cei 8 aminoacizi esentiali pentru organism.

5. Mierea
Contine glucoza, care transmite creierului informatia de a inhiba o substanta de origine cerebrala, orexina, care regleaza somnul si stimuleaza apetitul.

6. Seminte de susan
Semintele de susan sunt bogate in triptofan. Nu e nevoie decat de o mana de seminte pentru un somn linistitor.

7. Banane
Continutul de magneziu si potasiu din banana relaxeaza muschii si nervii. De asemenea, vitamina B6 din acest fruct converteste triptofanul in serotonina, favorizand destinderea organismului.

8. Cirese
Acestea sunt bogate in melatonina, asa ca somnul ti-e garantat.

9. Condimente si verdeturi
Persoanele care sufera de insomnie trebuie sa consume cat mai mult patrunjel, marar, leustean, telina, tarhon, menta, busuioc, ceapa, usturoi, ghimbir, hrean, cimbru, boabe de mustar, coriandru sau scortisoara.

Articole despre somn, insomnie, oboseala, melatonina