facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Limba mielului

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Borago officinalis Fam. Boraginaceae.
Denumiri populare: alior, boranta, laptele canelui, limba boului, mierea ursului, otratel.

limba-mielului1

In traditia populara:
frunzele si florile se puneau in oblojeli pe rani.
Decoctul se lua contra varsatului, scarlatinei si in bolile basicii udului.
Ceaiul din flori se lua contra tusei.
In Maramures ceaiul din flori, frunze sau radacini se folosea contra racelilor si raguselii, pentru "coacerea" tusei si curatirea sangelui.
Se mai lua contra retentiei de urina.

Compozitie chimica:
acid salicilic, saponina, acizi flavonici, acizi grasi, alantoina, flavonoide, rasini, mucilagii, proteine, tanin, clorofila, saruri minerale (in special de potasiu si calciu), saponozide, substante colorate, scopoletin, caroten, vitamina C, etc.
Actiune farmacologica: florile au si o componenta toxica- alcaloizi pirolizidinici care sunt toxici si pentru ficat. Are actiune diuretica datorita sarurilor de potasiu, sudorific in stari de raceala si bronsite, este un cicatrizant datorita alantoidei, febrifug, sudorific, poate irita tubul digestiv, normalizeaza functionarea renala normala, favorizeaza eliminarea clorurilor, intareste memoria, euforizant, sedativ cardiac, depurativ-dezintoxicat, emolient.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese, afectiuni cutanate, afectiuni respiratorii, afectiuni renale, amenoree, arterita, arsuri, astm, boli ale vezicii urinare, boli infecto-contagioase, boli de stomac, boli hepatice, bronsita, cistita, colita, constipatie, colici renale, crampe musculare, depresie (in special in menopauze), dismenoree, gripa, guta, inflamatii, iritatii in gat, insomnie, memorie slaba, metroragie, migrena, palpitatii, rani, raceala, retentie de urina, reumatism, scarlatina, sedativ cardiac si nervos, tulburari ovariene, tuse, ulceratii, varsat.

Preparare:
-Infuzie din 2 lingurite de flori peste care se va pune 250 ml apa clocotita. Se va lasa apoi timp de 10 minute acoperit dupa care se va strecura. Se poate consuma 2-3 cani pe zi in retentii urinare sau in alte afectiuni descrise mai sus.
-Macerat se lasa 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa la temperatura camerei pentru 8 ore dupa care se strecoara, se incalzeste putin si se pot consuma 2 cani din acestea pe zi.
-Pulbere de planta se va macina cu rasnita de cafea si se va lua o lingurita in gura. Se va tine timp de 10 minute apoi se va inghiti cu putina apa.
-Planta proaspata se poate consuma in diferite salate de cruditati sau se pune la orice mancare.

  limba-mielului2

Articole despre


Articole din Plante medicinale