facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Kulning: Cantecul stravechi scandinav care imblanzeste animalele

Documentare

Kulning sau cântecul ciobanilor, cum este numit în unele părți ale Norvegiei, este o muzică scandinavă străveche, folosită pentru a chema animalele aflate la păscut în zonele montane din Suedia și Norvegia. De asemenea, potrivit legendelor vikinge, melodia îmblânzește temporar chiar și marii prădători, precum lupii sau urșii, însă nu este principalul său scop. Tonurile înalte și metoda de a cânta această melodie a fost folosită în trecut de către scandinavi pentru comunicare între localitățile izolate. Kulning este asemănător cu yodeling, un stil de canto de asemenea dezvoltat pentru distanțe lungi de propagare a sunetului.

„Mi se pare atât de frumoasă și obsedantă. Conține multe semitonuri și quartertones, care sunt cunoscute sub numele de tonuri de albastru printre muzicologi”, susține compozitorul norvegian Edvard Grieg.

kulning

În comparație cu alte cântece tradiționale scandinave, precum Joik, nu există nici o dovadă că kulning a fost folosit în ritualuri religioase sau pentru alte scopuri mistice. Potrivit izvoarelor istorice singurul său scop a fost cel de control asupra animalelor. Tradiția este încă în viață astăzi, deși numărul celor care o practică este în scădere.
Sursa: http://www.cunoastelumea.ro/video-cantecul-stravechi-scandinav-care-imblanzeste-animalele/

Articole despre


Articole din Documentare