Maria Verdi - Activeaza gena LONGEVITATII cu ULEIUL DE MASLINE!
Sanatate
Poseidon, zeul mării şi Atena, zeiţa păcii şi a înţelepciunii, işi disputau acelaşi oraş proaspăt născut pe pământul Aticii. Pentru a pune capăt discordiei, Zeus a decis ca oraşul să fie dat acelui zeu care le va oferi oamenilor cel mai de folos dar. Poseidon a lovit cu tridentul o piatră şi din ea a ţâşnit apa sărată. Atena a împuns pământul cu suliţa şi a răsărit un măslin. Oamenii au fost atât de încântaţi de fructele pomului încât Zeus i-a dat Atenei oraşul, şi oraşului numele Atenei. De atunci, măslinul a devenit simbolul înţelepciunii şi al păcii.
Chiar şi acum, se spune că în locul unde legenda s-a născut, este un măslin. Potrivit lui Homer, măslinul creşte pe pământul Greciei de mai bine de 10.000 de ani. De-a lungul timpului, măslinul şi-a dăruit frunzele pentru ca din ele să-şi facă lauri victorioşii din întrecerile sportive dar şi cei din sângeroasele războaie, iar uleiul din fructul său a uns cele mai nobile capete ale istoriei. Coroanele şi ramurile de măslin, emblemele binecuvântării şi ale purităţii, erau oferite zeităţilor şi împăraţilor: câteva au fost găsite şi în mormântul lui Tutankhamon. Pomul era considerat sacru iar potrivit legii regelui Solomon, oricine ar fi încercat să distrugă un măslin era aruncat în exil sau ucis pe loc. Astăzi, din pământ îşi trag seva peste 800 de milioane de măslini. Cea mai mare producţie de măslini se găseşte în ţări precum Spania, Italia, Franţa, Grecia, Tunisia, Turcia, Portugalia, Peru, Brazilia, Australia, Noua Zeelandă şi California. Soare, piatră, secetă, tăcere şi solitudine – sunt cele cinci ingrediente care, potrivit tradiţiei italieneşti, crează habitatul ideal pentru măslini.Un măslin poate ajunge până la vârsta de 2.000 de ani. Începe să fie roditor după primii 4 – 8 ani de viaţă.
Uleiul de măsline este extras din varietatea olea europea, măslinul european, originar din zona bazinului mediteraneean. Încă din Antichitate, uleiul de măsline era extrem de apreciat, fiind folosit la prepararea hranei, iar fructele măslinilor erau date ca ofrandă zeilor. Frunzele şi uleiul de măsline erau apreciate şi datorită puterilor terapeutice.
Egiptenii îl foloseau în ritualuri religioase şi ca sursă de iluminat. Ei aveau chiar o sărbătoare denumită “Lychnokajia" (Luminarea lămpilor), moment în care oamenii îşi aprindeau lămpile. De altfel, în Egipt, uleiul de măsline avea un rol sacru.
În Grecia şi Roma antică, uleiul era folosit la iluminat, la pregătirea hranei şi la vindecarea rănilor. În mitologie, uleiul avea proprietăţi magice şi simboliza puritate şi bunăstare.
Uleiul de măsline conţine- 85% acizi graşi nesaturaţi din care peste 75% mononesaturaţi acid oleic şi polinesaturaţi 4-12% acid linoleic, 15% acizi graşi saturaţi( acid palmidic şi stearic), triglyceride, vitamine E, B, C, A, lecitine, clorofilă, xantofilă.
Acţiuni principale ale uleiului de măsline - antiseptic-antibacterian, antihelmintic, calmant, colagog, coleretic, laxative, vitalizant, vitaminizant, hipotensiv, diuretic, antidiabetic, etc.
Indicaţii ale uleiului de măsline- algie reumatismală, afecţiuni hepato-biliare, afecţiuni intestinale, afecţiuni ale pielii(intern şi extern), arsuri(extern), arterioscleroză, colici hepatice, crăpături ale pielii(intern şi extern), emfizem pulmonar, enterite, entorse(extern), gută, intoxicaţii intestinale, nevrite, pentru ăntreţinerea unghiilor şi părului.
Modalităţi de utilizare
Intern. Pentru tratarea efecţiunilor hepatobiliare, a dischineziei biliare se ia seara la culcare o lingură de ulei sau dimineaţa pe stomacul gol( va stabili terapeutul). Se stă apoi culcat pe partea dreaptă 14-21 minute. În helmintiază se iau 20-40 grame ulei, pentru efectul laxativ, se înghite seara înainte de culcare. Pentru că uleiul de măsline presat la rece este benefic în multe boli, fiind cunoscut şi efectul său anticancerigen şi cel anti-îmbătrânire, este bine ca o cură cu ulei de măsline să fie făcută sub forma unei scheme de tratament de către specialist.
Extern. Pentru tratarea arsurilor, uleiul de măsline se amestecă cu albuş de ou, se bat bine, apoi acest amestec se aplică pe locul afectat. Pentru tratarea parodontozei, se masează gingiile cu ulei de măsline de 2-3 ori/zi. Pentru tratarea pioreei se fac de 3 ori/zi clătiri ale gurii cu ulei de măsline timp de 15 minute. Pentru copii anemici este recomandată o frecţie pe zi cu ulei de măsline. Contra căderii părului se fac seara frecţionări ale pielii capului timp de 10 zile. În timpul nopţii capul se acoperă. Pentru tratarea algiilor reumatismale, a nevritelor, entorselor se fac frecţii şi masaje cu macerat de usturoi în ulei de măsline la locul afectat.
Secretele lui G.E.D Diamond privind longevitatea
Goddard Ezekiel Doodge Diamond a murit în 1916, la o vârstă înaintată, de 120 ani. Elementele suplimentare, cărora le atribuia longevitatea sa erau - consumul apei distilate în locul celei de la robinet şi folosirea zilnică a uleiului de măsline."Proprietăţile lui reconstructive sunt la fel de eficace, şi când este folosit intern şi când este întrebuinţat extern".
Diamond s-a confruntat la 40 de ani cu o boală care i-a afectat văzul şi auzul. El credea că aceste sechele vor dispărea cu timpul, dar nici după trei ani nu se vedea vreo ameliorare."Ochii mă dureau foarte rău, spunea el, îmi curgeau şi mi se acopereau cu o ceaţă. Auzeam prost şi starea mi se agrava". Începe să"citească în scrierile ebraice cum se ungeau vechii evrei cu ulei şi cum acesta era folosit ca mijloc de vindecare şi de prevenire".Diamond se hotărăşte să încerce să facă aplicaţii externe cu cel mai bun ulei pe care îl poate obţine-uleiul de măsline. S-a uns cu ulei la ochi, sub ochi şi pe pleoape. El declara că, după 2-3 aplicaţii, ameliorarea era atât de vădită, încât s-a hotărât să procedeze la fel şi pentru urechi." L-am folosit în jurul urechilor, mi-am pus câteva picături în urechi şi mi-am băgat vată în ele. În foarte scurt timp, îmi recăpătasem complet vederea şi auzul".
La 60 de ani, Diamond a pus la punct un "tratament" zilnic care l-a însoţit toată viaţa, dimineaţa şi seara: mai întâi se spăla, se freca peste tot, cu putere, şi cât mai repede posibil. După ce se clătea şi se ştergea cu un prosop aspru, se peria pe tot corpul, pentru a-şi stimula circulaţia. Apoi, îşi turna puţin ulei de măsline în palmă şi îl aplica la articulaţii,"îndeosebi în interior, adică sub braţ, la încheieturile coatelor şi ale coapselor, în spatele genunchilor". Apoi, trecea" la umeri, şira spinării, şolduri, tălpi şi deseori, în creştetul capului". După cum se vede, tratamentul a făcut minuni, pentru că diverşi autori relatează că, după ce trecuse de 100 de ani, Diamond făcea exerciţii de gimnastică, de care mulţi tineri nu erau în stare, că la 108 ani continua să meargă cu bicicleta şi umbla pe jos câte 30 kilometri pe zi, că mergea la petrecerile locale şi că la una dintre ele a dansat aproape toată seara cu o fetişcană de 16 ani.
Întrebuinţări moderne ale uleiului extravirgin de măsline
Colesterolul. Studiile ştiinţifice efectuate în Franţa, Iugoslavia şi în alte ţări au arătat că dozele cotidiene de ulei de măsline pot reduce procentul de colesterol din sânge.
Bolile cardiovasculare. În insulele greceşti Corfu şi Creta, în cursul unei anchete realizate pe o durată de şase ani, s-au găsit numai patru cazuri de maladii cardiovasculare, la un grup de 1215 bărbaţi în vârstă de 40-59 de ani. Cardiologii celebri, care au întreprins acest studiu, au declarat la un congres internaţional de specialitate, ţinut la Atena, că uleiul de măsline avea un rol foarte important în hrana grecilor şi că acest factor pare să aibă legătură cu procentul redus al mortalităţii datorate bolilor cardiovasculare.
Ulcerul şi calculii biliari. Dr. Dewitt Fox îşi trata pacienţii bolnavi de ulcer cu ulei de măsline.
Dr. E. Granata comunică, într-un număr al revistei Minerva Dietologică, că a constatat faptul că uleiul de măsline este un mijloc de prevenire a formării de calculi biliari.
Constipaţia. Medicina alopată şi medicina populară sunt de acord când consideră că o lingură , până la o jumătate de pahar de ulei de măsline extravirgin este un excelent laxativ pentru constipaţia cronică. Unii medici îl recomandă şi pentru clisme, în cazul solidificării materiilor fecale.
Uleiul de măsline intră şi în compoziţia cosmeticelor, a săpunurilor de toaletă, a produselor pentru păr, a şampoanelor, loţiunilor, linimentelor şi pomezilor.
Cercetările moderne demonstrează ştiinţific binefacerile acestui aliment-medicament. Uleiul de măsline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat aşa cum este: proaspăt stors din fruct.
Cercetătorii spanioli recomandă includerea acestui ulei în dieta zilnică pentru prevenirea cancerului de colon, iar cei din Chicago afirmă ca dieta bogată în ulei de măsline, reduce riscul apariţiei cancerului la sân.
Maria Verdi
Psiholog-psihoterapeut integrativ
Licentiat recuperare medicala
Masterand stiintele nutritiei si fitoterapie
0726310094
http://www.recreeazaviata.ro/
Bibliografie:
Richard Lucas- miracolul de fiecare zi al plantelor