facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Maria Verdi - Vindecarea cu Soare si fiicele sale - plantele medicinale

Helioterapie

Terapia soarelui sau baia de soare sau helioterapia, a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri de către vindecătorii Indiei, Greciei şi chiar ai Imperiului Roman. Grecii antici foloseau helioterapia în scop igienic. Plinius cel Bătrân cunoştea acţiunea binefăcătoare a soarelui. La începutul secolului al XIX-lea se foloseau băile de soare în bolile astenice. Poncet vindeca cu ajutorul luminii solare fistulele tuberculoase iar Finsen trata lupusul prin helioterapie. Rollier, cel care este considerat ca fiind întemeietorul helioterapiei, spunea "Trimiteţi la mare pe cei care trăiesc la munte şi la munte pe cei care trăiesc la mare’’, iar un vechi proverb napolitan adaugă "Toate bolile se nasc la umbră şi toate se vindecă la soare".



Lumina solară este prima noastră sursă de viaţă, toate procesele biochimice ale naturii depind de ea, să nu uităm rolul său în ciclul de transformare al carbonului. Lumina solară se poate descompune atunci când traversează o prismă din sticlă în cele 7 culori principale. Razele care au cea mai mare lungime de undă sânt radiaţiile roşii şi infraroşii care sunt importante surse de căldură. Radiaţiile violete vizibile şi cele ultraviolete au o lungime de undă mai scurtă. Puterile curative ale razelor solare sunt atribuite radiaţiilor ultraviolete. Vă este cunoscut sfatul următor? "Să râzi cu dinţii la soare !"

Umiditatea atmosferei marine şi puterea razelor solare exercită asupra organismului o acţiune puternică de întărire, de energizare: îmbunătăţeşte funcţionarea inimii şi a respiraţiei, măreşte apetitul(pofta de mâncare), ajută la fixarea calciului şi fosforului în organism, favorizează schimburile de gaze la nivelul plămânilor, împrospătează rezervele de energie, are acţiune favorabilă în cazurile de rahitism, stimulează activitatea glandei tiroide. Băile de soare sunt deci un tonic general, reconfortant, dezvoltă armonios corpul, dau o stare generală de mulţumire, satisfacţie, bucuria de a trăi, optimism, exaltă energia fizică şi psihică. Razele solare au acţiune favorabilă generării vitaminei D, reface globulele roşii şi globulele albe, stimulează circulaţia sângelui, respiraţia şi digestia.

Helioterapia acţionează favorabil în cazuri de dispepsii de origine nervoasă, în stare generală nefavorabilă, când randamentul intelectual este scăzut, în dureri de cap, în insomnii. Helioterapia ajută şi în afecţiuni precum debilitate fizică, pubertate întârziată, anemie, hipocalcemie, tuberculoză osoasă şi articulară, oboseală, convalescenţă, plăgi atone, supuraţii cutanate, lupus eritematos, osteoartrite, reumatism, stafilococie cutanată, fistule, anexite, nefrite, tuberculoză pulmonară.

Expunerea la lumina soarelui este cel mai indicat să se facă dimineaţa la răsăritul soarelui. Se poate realiza fie pe plajă, la mare, la munte, fie într-o grădină , la ştrand etc. În prima zi se stă numai 5 minute, a doua zi 10 minute şi, progresiv, se măreşte durata expunerii. Capul trebuie să fie acoperit cu o pălărie uşoară. Ochii vor fi de asemenea protejaţi. La mare sau la râu, băile de soare vor alterna cu băile de apă, eficienţa lor fiind crescută astfel. Orele cele mai potrivite pentru băile de soare sunt de la 9 la 11 dimineaţa şi de la 15 la 18 seara. Este bine ca tratamentul cu baia de soare să fie individualizat şi indicat de specialist, funţie de patologia pacientului.

Terapie cu fiicele soarelui - plantele medicinale
Floarea-soarelui - Helianthus annuus
În scopuri terapeutice folosim florile, frunzele, seminţele, uleiul.
Acţiune farmacodinamică.
Intern: dezobstruant limfatic, bactericid, laxativ, antiinflamator,coleretic-colagog(uleiul).
Utilizări terapeutice. Florile se recomandă în tratamentul febrei, în acelaşi scop este indicat extractul alcoolic din flori proaspete şi tulpini zdrobite, tinctura se recomandă în stările subfebrile din tuberculoză, în inflamaţiile pleurei, în catarul bronhic, în bronşiectazii, în emfizemul pulmonar. Tinctura din seminţe se indică pentru eliminarea mucozităţilor, în insuficienţa splinei. Uleiul de floarea-soarelui este coleretic şi colagog şi face totodată să scadă colesterolul din sânge.Uleiul este folosit şi în tratarea atoniilor vezicii biliare, în reglarea tranzitului intestinal- având efect laxativ, este util în alimentaţia bolnavilor de arterioscleroză şi hipertensiune.Tot intern, pentru păstrarea unui metabolism normal şi dezintoxicare este utilă cura gurii cu ulei. Aceasta cură este recomandată, alături de alte terapii, tuturor pacienţilor Fundaţiei umanitare " Sănătate prin gândire şi alimentaţie "- in memoriam ing.Valeriu Popa. Beneficiile ei sunt uluitoare, voi aminti câteva: optimizarea fluxului sanguin coronarian şi albirea dinţilor, înviorarea organismului, acţiune benefică în bronşite, cefalee, dureri dentare, tromboflebite, nefrite, boli cronice ale sângelui, afecţiuni cardiace, afecţiuni intestinale, afecţiuni articulare, tumori în general.
Extern, tinctura din seminţe se foloseşte în contuzii şi plăgi care sângerează, uleiul se foloseşte în cazuri de arsuri fie singur, fie se macerează în el alte plante cu acţiune vindecătoare, mai se foloseşte ca instilaţii în orificiile nazale.

Gălbenele - Calendula officinalis
În scopuri terapeutice folosim florile.
Acţiune farmacodinamică.
Intern: diaforeic, sedativ, antiinflamator gastro-intestinal, coleretic, colagog.
Extern: antiinflamator hemoroidal, cicatrizant.
Utilizări terapeutice-se folosesc sub formă de infuzie, tinctură, macerat, pulbere. Intern se administrează în diskinezii biliare, ulcer gastric şi duodenal, dismenoree, enterocolite.
Extern se administrează în plăgi greu vindecabile, hemoroizi, degerături, arsuri, tenuri uscate, eczeme, acnee, metroragii, leucoree.

Păpădia - Taraxacum officinale
În scopuri terapeutice folosim frunzele şi rădăcina.
Acţiune farmacodinamică.
Intern: coleretic şi colagog, creşte diureza, hipoacidifiant, laxativ, venotonic, depurativ.
Utilizări terapeutice. Păpădia se recomandă în toate bolile unde există un dezechilibru glandular, precum şi în obezitate şi gastrite hiperacide. Se obţin bune rezultate în bolile de ficat- diskineziile biliare cu tulburări intestinale, prin mărirea de secreţie biliară. Normalizează circulaţia sângelui. Se foleseşte cu bune rezultate în anorexie, mărind pofta de mâncare. Datorită acţiunii diuretice, ceaiul de păpădie este folosit în gută şi reumatism. Prin normalizarea circulaţiei sângelui păpădia este folosită în varice şi ulcer varicos. Tot datorită diurezei pe care o produce, sunt eliminate toxinele din corp şi are un efect indirect în vindecarea eczemelor şi altor boli de piele. Se foloseşte cu rezultate bune şi în ateroscleroză.

Muşeţelul - Matricaria chamomilla
În scopuri terapeutice folosim florile.
Acţiune farmacodinamică. Datorită uleiului volatil bogat în azulene cât şi apigenină, florile de muşeţel au acţiune antispastică, anestezică, antiseptică şi antiinflamatorie, protectoare şi curativă în reacţiile prodese de iradieri. Au proprietăţi stomahice, uşurează digestia, diminuează secreţiile şi reduc inflamaţiile mucoaselor. Florile sunt folosite pentru acţiunea lor carminativă, sedativă, sudorifică, antidiareică, bactericidă şi ca antispastic gastric şi intestinal.
Extern: are efect emolient, antiseptic şi decongestiv ano-rectal, tonic capilar.
Utilizări terapeutice. Muşeţelul se recomandă intern pentru tratamentul gastritelor, enterocolitelor, dismenoreelor, colicilor intestinale, diareei, infecţiilor renale, astmului bronşic la copii şi în bolile ficatului. Ceaiul de muşeţel, împreună cu anason şi fenicul, se dă copiilor pentru calmarea colicilor şi eliminarea gazelor. În răceli şi gripă, ceaiul de muşeţel provoacă transpiraţie, ceea ce face să scadă febra.
Extern, se utilizează în tratamentul unor eczeme zemuinde prin aplicarea florilor deasupra eczemelor, sub formă de cataplasmă .Tot extern, se foloseşte sub formă de: comprese, băi, spălături vaginale, clisme, gargară, în cosmetică.

E vară, e viaţă, e soare!
Găsiţi timp pentru a privi un răsărit de soare - este "asfinţitul" necazurilor voastre.
Găsiţi timp pentru a admira un asfinţit de soare-este "răsăritul" bucuriei zilei următoare.

Maria Verdi
Psiholog-psihoterapeut integrativ
Licentiat recuperare medicala
Masterand stiintele nutritiei si fitoterapie
0726310094
http://www.recreeazaviata.ro/

Articole despre maria verdi, soare, floarea soarelui, helioterapie