Pastarnacul scade tensiunea arteriala
Legume
Vom enumera câteva dintre beneficiile păstârnacului asupra sănătății:
• reduce șansele de a dezvolta diabet zaharat,
• reducerea nivelului de colesterol,
• îmbunătățește procesele digestive,
• previne depresia,
• protejează împotriva malformațiilor congenitale la copii,
• stimulează creșterea și dezvoltarea corespunzătoare,
• întărește sistemul imunitar
• scade tensiunea arterială protejând astfel sănătatea cardiovasculară.
PĂSTÂRNACUL
Păstârnacul este o legumă rădăcinoasă care își are originea în Eurasia și a fost utilizat pe scară largă din timpuri străvechi în această regiune. Este înrudit cu morcovul și pătrunjelul și din acest motiv, el este adesea confundat cu morcovul în înscrisurile istorice. Este o plantă anuală sau bianuală rezistenă, intens folosită la prepararea diferitelor mâncăruri.
Păstârnacul a fost chiar folosit ca un agent de îndulcire pentru alimente înainte ca zahărul din trestie să fi fost un import reprezentativ pentru Europa.
De multe ori păstârnacul este un fel de mâncare de legume principal în multe țări din Europa, în special în Marea Britanie, de exemplu "neeps și tatties" (păstârnac și cartofi), unul dintre cele mai renumite feluri de mâncare din Scoția.
Păstârnacul poate fi consumat crud, ca și morcovii, dar păstârnacul, fiind o rădăcinoasă, de obicei se gătește. În timp ce el este des înlocuit de morcovi în rețete, el este ușor mai dulce la gust decât aceștia, ceea ce îl face chiar și mai valoros.
În trecut, păstârnacul a fost folosit atât în medicina naturistă cât și ca un afrodisiac. Nu numai că această legumă rădăcinoasă este delicioasă și utilă, dar ea, de asemenea, conține nutrienți sănătoși, care sunt esențiali pentru sănătatea umană, inclusiv cantități semnificative de minerale esențiale. Să aruncăm o privire mai atentă la exact ce conțin nutrienții din păstârnac.
Valoarea nutrițională a păstârnacului
Acestă legumă conține cantități mari de potasiu, mangan, magneziu, fosfor, zinc, fier și în plus o gamă impresionantă de vitamine ca: vitamina B, C, E, și K, precum și de fibre și unele proteine .
Beneficiile păstârnacului
1. SĂNĂTATEA INIMII: Toată lumea pare să caute marele secret pentru un sistem cardiovascular sănătos și în timp ce fructele și legumele sunt întotdeauna o alegere bună, păstârnacul are un impact și mai mare, având în vedere nivelul ridicat de potasiu, care are un efect vasodilatator, reduce tensiunea arterială precum și stresul cardiac. Nivelul ridicat de acid folic din păstârnac reprezintă completarea perfectă, deoarece reduce nivelul homocisteinei din sânge, care este asociată cu un risc mai mare de boli de inimă.
2. FIBRE ALIMENTARE: mulți ani păstârnacul a fost lăudat pentru conținutul ridicat de fibre, mai ales pentru faptul că fibrele păstârnacului sunt solubile, astfel are rol în reducerea nivelului de colesterol (fapt care consolidează și mai mult sănătatea inimii) și împiedică dezvoltarea diabetului zaharat. În plus, fibrele dietetice sunt o componentă cheie a procesului digestiv, facilitând mișcarea alimentelor de-a lungul tractului digestiv, reducând constipația precum și prevenind alte tulburari gastro-intestinale.
3. DEFECTELE CONGENITALE ȘI METABOLISMUL: așa cum s-a spus acidul folic are rol în menținerea sănătății inimii, dar este important de reținut că acesta (membru al familiei vitaminei B) este important și pentru reducerea malformațiilor congenitale ale tubului neural la sugari și optimizarea proceselor metabolice legate de producerea de energie și pentru sistemul nervos. De asemenea, s-a constatat că la persoanele care au introdus în dietă acid folic, stările depresive s-au diminuat.
4. PIERDEREA ÎN GREUTATE: păstârnacul, ca o opțiune scăzută în calori, cu un nivel ridicat de fibre solubile, "te umple" și prevene eliberarea de ghrelin, care este un hormon al "foamei". Acest lucru poate reduce semnificativ tentația ta de a "ciuguli" între mese și astfel vă ajută în realizarea obiectivelor dvs.de pierdere în greutate. De asemenea, procesele digestive optimizate vă vor ajuta să eliminați deșeuri și să asimilați nutrienții din cele mai sănătoase mâncăruri.
5. SISTEMUL IMUNITAR: Păstârnacul împreună cu vitaminele antioxidante și compușii organici protejează organismul de invadatorii străini, precum și de produsele secundare toxice rezultate din propriul metabolismul celular. Vitamina C și E acționează ca antioxidanți în organism și au rol în eliminarea sau neutralizarea radicalilor liberi care pot provoca boli cronice, inclusiv a cancerului. Vitamina C stimulează, de asemenea, producția de globule albe din sânge pentru a ataca boli și microbi străini din organism, în plus funcționează ca un element cheie în producția de colagen, care este piatra de temelie a corpului nostru.
6. CREȘTERE ȘI DEZVOLTARE: Deși păstârnacul nu prezintă un conținut impresionant de proteine, întreaga gamă de minerale și vitamine cu care păstârnacul se mândrește îl face o gustare ideala sau un supliment alimentar, deoarece acesta poate ajuta la echilibrarea dietelor care pot suferi de deficit de nutrienți. La fel ca și morcovii, păstârnacul poate fi o opțiune sănătoasă de snack "on –the-go", decât chips-uri și junk food.
Sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/parsnips.html