Maria Verdi - Te confrunti cu stari anxioase? Lavanda te echilibreaza
Sanatate
Semne ca suferi de anxietate:
Grijile exagerate - se manifesta aproape pe tot parcursul zilei, pentru probleme din cele mai mici. Apar ganduri neliniştite, mai multe zile pe săptămână, mai mult de şase luni de zile. Starea de agitaţie şi nervozitate persistă mai toată ziua şi apare oboseala neexplicată.
Probleme cu somnul - reale sunt atunci când nu poţi pune pleoapă peste pleoapă mai multe nopţi la rând de griji, nelinişte şi agitaţie, fără a avea neapărat un motiv foarte important, dacă gândeşti la rece. Atunci poate fi vorba despre o tulburare anxioasă. De altfel, cam jumătate din persoanele cu tulburare anxioasă generalizată suferă de tulburări de somn.
Temeri iraţionale - În unele cazuri, anxietatea nu este generalizată, ci apare în situaţii specifice – atunci când călătoreşti cu avionul, când te confrunţi cu un animal, când ajungi în spaţii aglomerate, etc. Dacă temerile oarecum normale în anumite situaţii capătă proporţii uriaşe şi simţi că parcă te dărâmă, dacă nu mai poţi să-ţi desfăşori activităţile normale din cauza acestor temeri, este clar că suferi de o fobie. Fobiile sunt, la rândul lor, o formă de tulburare anxioasă.
Tensiunea musculară -Tensiunea musculară aproape constantă – fie că este vorba despre încleştarea maxilarului, strângerea pumnilor sau încordarea muşchilor de la picioare, de exemplu – este un alt semn clar al unei tulburări anxioase.
Tulburări de digestie - Chiar dacă anxietatea porneşte de la minte, ea afectează adesea întreg organismul şi se manifestă şi prin simptome fizice. Cel mai adesea apar problemele digestive persistente. Sindromul de intestin iritabil – dureri de burtă, crampe, balonări, gaze, constipaţie şi/sau diaree – "este, practic, anxietatea tractului digestiv", spune Winston.
Teama de a vorbi în public sau a susţine o prezentare - apare la examenele orale, la angajare. Îngrijorarea se manifestă cu câteva saptămâni sau zile înainte, nimic nu te face încrezător, apare tremuratul, transpiraţia, neliniştea.
Panica - atacurile de panică sunt, într-adevăr, înspăimântătoare atât pentru cel care le experimentează, cât şi pentru cei din jur. Înseamnă o senzaţie bruscă de frică, de neputinţă care persistă mai multe minute, însoţită de manifestări fizice care duc cu gândul la infarct: dificultăţi de respiraţie, bătăi puternice ale inimii, agitaţie, mâini amorţite, transpiraţie abundentă, ameţeală, dureri în piept şi de stomac, senzaţie puternică de frig sau de cald. Desigur, dacă ai făcut o dată un atac de panică nu înseamnă că suferi de o tulburare anxioasă. Totuşi, persoanele care suferă astfel de episoade în mod repetat, ar trebui să consulte un specialist.
Neîncrederea în propria persoană şi în acţiunile sale - O persoană anxioasă este tot timpul măcinată de dubii, nu este niciodată sigură pe o decizie luată şi, de altfel, aproape niciodată nu este capabilă să ia o decizie. Perfecţioniştii sunt mereu nemulţumiţi de ei şi de acţiunile lor.
Retrăirea unor episoade traumatizante - Fie că este vorba despre pierderea unei persoane dragi sau despre un eveniment neplăcut, retrăirea cu intensitate a acestor episoade este o manifestare a stresului posttraumatic, o tulburare care împărtăşeşte câteva caracteristici ale tulburărilor anxioase.
Cum se manifestă în corp anxietatea? –astfel de manifestări te ajută să recunoşti tulburările anxioase : paloarea feţei, mimică tensionată, midriază, uscăciunea gurii, valuri de transpiraţie, tremor fin al extremităţilor, tahicardie, extrasistole, jenă precordială, anorexie, crampe abdominale, diaree, tahipnee, senzaţie de constricţie toracică, micţiuni imperioase şi frecvente, insomniile de adormire, creşteri tensionale, hiperglicemie şi hiperlipemie.
Anxietatea se poate vindeca cu ajutorul psihoterapiei individuale. Pentru programare suna la numărul de telefon 0726310094.
De mare folos este şi folosirea Lavandei
Lavanda este folosită ca plantă medicinală din vremuri îndepărtate, dar proprietăţile terapeu-tice ale uleiului eteric extras din această plantă au fost descoperite la începutul secolului al XX-lea. Mii de tone de lavandă se folosesc pentru extragerea uleiului eteric prin distilare sau se usucă în camere bine aerisite. În compoziţia plantei au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obţinute pe cale de sinteză în laborator. În compoziţia plantei se regăsesc alcoolul olifalic, acidul acetic, taninul şi principiile amare, care atribuie lavandei virtuţi vindecătoare pentru mai bine de 70 de boli.
Lavanda are proprietăţi terapeu¬tice valoroase: anticolitice, coleretic-colagoge, antiseptice, diuretice, relaxante şi anxiolitice. Preparatele din lavandă (infuzia şi tinctura) sunt de mare ajutor în caz de dischinezii biliare, de balonări sau de migrene; tinctura şi uleiul volatil sunt indicate în nevroză şi în suprasolicitarea psihică. La fel de eficientă este terapia internă cu infuzii, cu ulei volatil şi cu miere în afecţiunile respiratorii (gripă, bronşită sau tuse convulsivă) care se asociază cu tratamentul extern: se fac inhalaţii cu ulei de lavandă în amestec cu apă caldă. În afecţiunile aparatului urinar (colică, cistite) sunt indicate tinctura şi uleiul volatil, asociate cu băile calde de şezut.
Tratează afecţiunile sistemului nervos
Terapiile cu preparate din lavandă au proprietăţi calmante şi sunt indicate în stări de neurastenie şi de isterie, în afecţiuni cau¬zate de situaţii tensionate, dar şi de stres, de melancolie sau de anxietate. În astfel de cazuri, lavanda se foloseşte sub formă de pulbere uscată, prin măcinarea plantei cu râşniţa de cafea. Praful obţinut se păstrează într-un borcan închis ermetic. Se administrează sublingual, cura durează 21 de zile.
Induce un somn odihnitor
În terapia care combate agitaţia nervoasă şi stările de insomnie, se recomandă infuzii, preparate din două linguriţe de flori uscate de lavandă care se lasă zece minute în 250 ml de apă clocotită. Se beau zilnic câte două-trei ceaiuri îndulcite cu puţină miere. În cazul emoţiilor puternice, însoţite de o încordare musculară, de rigiditatea umerilor şi a gâtului, urmate de insomnii, este indicată o baie caldă, în care se adaugă o infuzie concentrată de lavandă. Ceaiul se prepară din patru linguri de plantă şi din 500 ml de apă, care se fierb cinci minute. Se bea zilnic câte o cană cu ceai, îndulcit cu o linguriţă de miere, după fiecare masă principală, iar leacul are efecte relaxante puternice. De asemenea, tinctura de lavandă este apreciată în tratarea insomniei cronice. Leacul se poate prepara şi în casă, din 100 g de flori uscate care se macerează în 500 ml de alcool de secară, vreme de 14 zile. Apoi se toarnă în sticluţe care se închid ermetic şi se depozitează într-un loc întunecos. Se administrează câte 4 linguriţe pe zi (o linguriţă se diluează în 100 ml de apă fiartă şi răcită) sau se foloseşte sub formă de comprese aplicate pe tâmple, în cazul persoanelor deprimate sau stresate.
Reglează funcţiile ficatului
În decursul timpului, compresele cu ulei de lavandă diluat cu alcool şi-au dovedit o eficienţă remarcabilă în îmbunătăţirea funcţionării ficatului şi a vezicii biliare. Pentru comprese, se prepară un amestec din două părţi de ulei de lavandă şi o parte de alcool, cu care se stropeşte o pânză şi se aplică pe ficat un interval de 20 de zile pe lună. În acelaşi timp, aceste comprese sunt eficiente şi pentru calmarea colicilor abdominale şi a balonărilor.
Calmant uşor în afecţiunile cardiace
Datorită proprietăţilor sedative, uleiul volatil de lavandă se foloseşte pentru masajul toracelui şi braţului stâng, pe toată lungimea acestuia. În acest caz, manevrele trebuie efectuate de persoane competente, care să acţioneze cu blândeţe. Tratamentul normalizează funcţiile inimii şi nivelul tensiunii arteriale.
Maria Verdi
Psiholog-psihoterapeut integrativ
Licentiat recuperare medicala
Masterand stiintele nutritiei si fitoterapie
0726310094
http://www.recreeazaviata.ro/