facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cura cu drojdie de bere (2)

Cure

Cunoscuta din vechime, mai ales in panificatie, drojdia de bere este si un deosebit remediu pentru multe afectiuni. Va oferim, in continuare, mai multe informatii despre acest neasteptat leac natural.

Drojdiile sunt, in realitate, colonii microscopice de ciuperci. Se cunosc cam 1500 de specii de drojdie, care se reproduc asexuat sau prin inmugurire, in unele cazuri chiar prin diviziune. Se formeaza astfel un lant, in care o celula masoara in mod obisnuit intre 3 si 7 microni. Specia de drojdie numita Saccharomyces cerevisiae, cunoscuta sub denumirea de drojdie de bere, este folosita in panificatie si in fermentarea bauturilor alcoolice de mii de ani. 

drojdie-de-bere2

Drojdia de bere contine proteine (majoritatea aminoacizilor esentiali), toate vitaminele din complexul B, vitamina D, H, E (biotina), enzime, saruri minerale cu continut mare de potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor (12%), lipide (5-10%), glucide si anumite oligoelemente indispensabile vietii (seleniu, crom). Conform ultimelor cercetari, drojdia de bere are in alcatuire 16 aminoacizi, 14 minerale si 17 vitamine. Detaliem cateva dintre actiunile terapeutice ale vitaminelor din complexul B:

B1 - eficienta in combaterea tulburarilor digestive, a celor cardiace, in tratarea depresiilor, a nevralgiilor si a oboselii.
B2 - utila in combaterea eczemelor, a imbatranirii pielii
B3 - implicata in procese ce tin de echilibrarea sistemului nervos
B5 - stimulent natural al glandelor corticosuprarenale, remediu anti-stres, mareste rezistenta la infectii
B7 - neutralizeaza colesterolul, fiind deci indicata in obezitate; previne caderea parului
B8 - utila pentru reglarea metabolismului proteinelor si grasimilor
B9 - are efect antianemic, ajuta la mentinerea echilibrului hormonal
B12 - actioneaza asupra sistemului nervos, marind puterea de concentrare, ameliorand cefaleele; contribuie la mentinerea echilibrului hormonal
B15 - amelioreaza oxigenarea tisulara, este un remediu minune impotriva imbatranirii, ajuta la dezintoxicarea ficatului

Efectele terapeutice ale acestor ciuperci inferioare pe scara evolutiei, dar superioare prin vindecarile pe care le mijlocesc, sunt: antianemic, vitaminizant, antitoxic, remineralizant, protector al sistemului nervos, anticolesterolemiant, stimulator al glandelor endocrine etc.

Cura interna este indicata in cazul anemiei, avitaminozei, rahitismului, demineralizarii, tulburarilor de crestere, intoxicatiilor, tulburarilor sistemului nervos, afectiunilor hepato-biliare, afectiunilor cardio-vasculare, bolilor digestive, diabetului zaharat, obezitatii, hiperglicemiei, hipercolesterolemiei etc.

Cura externa este recomandata pentru afectiuni ale mucoaselor (stomatite, afte bucale, ulceratii genitale, anale etc.) si pentru boli de piele (seboree, acnee, alopecie, psoriazis etc.).

Mod de administrare

In cazul tratamentului intern, avem trei modalitati mari de folosire, in functie de forma in care se prezinta drojdia: proaspata, uscata (pulbere) sau tablete (se gasesc in farmacii). Intre drojdii, exista asa-zisele levuri inalte, de panificatie, cu activitatea optima intre 15 si 20°C si levuri joase, cu activitate optima intre 5 si 6°C, folosite la fabricarea berii. Ultimele sunt cele mai indicate in terapie.

Drojdia proaspata se consuma cu miere: la o lingurita de drojdie se adauga doua lingurite de miere de albine, frecandu-se amestecul pana cand se obtine o pasta omogena. Doza zilnica pentru un adult este de 3 lingurite de drojdie de bere, care se administreaza pe stomacul gol, dimineata, la pranz si seara.

Drojdia uscata se dizolva, de exemplu, in jumatate de litru de suc de morcovi (extras acasa cu storcatorul electric). Se folosesc doua lingurite de praf de drojdie uscata, se amesteca bine cu sucul si se pastreaza la frigider. Se bea intreaga cantitate de preparat intr-o zi, in 3 reprize.

Tabletele le gasim in farmacii si in magazinele naturiste, ele fiind extracte de drojdie prelucrate sub forma de comprimate. De regula, acestea sunt foarte eficiente in terapie, pentru ca sunt obtinute din culturi de drojdie selectionate astfel incat sa aiba o concentratie ridicata de seleniu si de vitamine din complexul B. Prospectele ofera indicatii de administrare.

In cazul tratamentului extern, se fac spalaturi (o lingurita de drojdie dizolvata intr-un litru de apa).

Iata cateva scheme de tratament, in cazul unor afectiuni mai cunoscute.

Acnee - se face tratamentul intern descris mai sus. In plus, se mai aplica masti obtinute din: 2 lingurite de drojdie de bere, 2 linguri de ulei de masline si 2 linguri de miere lichida. Amestecul se omogenizeaza si apoi se intinde pe ten, unde se lasa vreme de 30 de minute, dupa care se spala cu apa calduta.

Anemie, tulburari de asimilare a mineralelor (in special a calciului si a magneziului) - se face o cura de 21 de zile cu drojdie de bere. Este un remediu foarte bogat in minerale si vitamine, care in plus si ajuta la metabolizarea corecta a acestora. S-a demonstrat faptul ca administrarea de drojdie de bere stimuleaza producerea de catre organism a elementelor figurate ale sangelui, ceea ce deschide noi perspective in tratarea tulburarilor de coagulare, precum si a altor boli ale sangelui.

Boli cardiovasculare cronice - drojdia de bere regleaza nivelul colesterolului in sange, aduce la valorile normale tensiunea si favorizeaza functionarea miocardului.

Hepatita virala A, B si C - doctorul german A. Schrauzer a studiat vreme indelungata modul in care organismul uman se apara in fata infectiilor cu virusuri hepatice. El a observat ca rezistenta organismului in confruntarea cu acestea creste semnificativ cand se administreaza drojdie de bere. Responsabili pentru aceasta imunitate sporita par sa fie unii compusi pe baza de seleniu, care ajuta activitatea celulelor sistemului imunitar.

Paralizie, Parkinson, Alzheimer - se face in fiecare luna o cura de cate doua saptamani, in care se consuma zilnic 3-4 lingurite de drojdie de bere. Este un tratament cu o puternica actiune reintineritoare, cu efecte tonice asupra intregului sistem nervos. Acelasi tratament este valabil si in depresie, precum si in tulburarile psihice generate de stres.

Psoriazis, sclerodermie, afectiuni dermatologice - se fac cure de o luna cu drojdie de bere (4 lingurite pe zi), cu o saptamana de pauza. Complexul de vitamina B, precum si anti-oxidantii continuti de drojdie sustin imbunatatirea metabolismului celular la nivelul pielii.

Raceli si boli infectioase, deficiente imunitare - se administreaza vreme de 3 saptamani cate trei lingurite de drojdie proaspata pe zi. Seleniul, ca si vitaminele continute de acest produs natural, maresc mult rezistenta organismului la orice gen de infectie.

Supraponderalitate, obezitate - unele studii arata ca tratamentele de 20 de zile cu drojdie de bere, reluate de mai multe ori, ajuta la scaderea in greutate. Aceasta remarcabila proprietate terapeutica pare sa se datoreze cromului continut din belsug in drojdia de bere. Nu uitati insa ca factorul hotarator este, totusi, dorinta si vointa de a slabi…
sursa: www.ecolife.ro

Articole despre


Articole din Cure