Antioxidantul - cunoscutul necunoscut
Sanatate
In procesele producerii energiei in corpul omenesc, in majoriatea cazurilor, primul loc il ocupa procesele oxidative, in timpul carora apar substante toxice, se formeaza asa zisii radicali liberi. Aparitia acestora poate fi influentata si de modul de viata, de conditiile de mediu. Asemenea factori pot fi : fumatul, antrenamentul epuizant, alimentatia prea bogata in acizi grasi, poluarea atmosferei, readioactivitatea, razele ultraviolete.
Influente asemanatoare au avut consumul unor medicamente sau diferite procese inflamatorii. Producerea in cantitati mari a radicalilor liberi nu poate fi anulata de mecanismele proprii ale organismului, din aceasta cauza acestia devin daunatori celulelor. Creste astfel riscul aparitiei unor maladii numeroase, intre care se numara bolile cardiace si de circulatie sangvina, formarea de tumori maligne, de asemeni radicalii liberi grabesc procesul de imbatranire.
Este clar ca fata de aceste influente organismul trebuie sa posede mecanisme de aparare capabile sa lupte eficient impotriva lor. Modul de sprijinire a sistemului de aparare consta intr-o alimentatie corecta. Cercetarile au aratat ca in alimentele de origine vegetala, in legume si fructe, exista numeroase componente antioxidante, care ajuta mult apararea organismului. In acest sens, trebuie sa subliniem flavonoidele, antioxidanti de 20-40 ori mai eficienti decat vitaminele C si E, de exemplu. O cantitate mai mare de flavonoide se gaseste in fructele rosii, cu seminte, respectiv in coaja si semintele lor.
Proprietatea antioxidanta a flavonoidelor se manifesta in preventia aparitiei tumorilor maligne si a maladiilor sistemului circulator sangvin precum si in scaderea nivelului colesterolului din sange.
Stiut fiind faptul ca asigurarea cantitatii de antioxidanti necesara organismului nu s-ar putea indeplini decat prin consumul zilnic al mai multor kg de fructe si legume, este recomandabil si folosirea unor substante ajutatoare, care contin antioxidanti naturali. Odata cu folosirea rationala a acestora, pe langa consumul des al alimentelor de origine vegetala, s-a facut deja un pas spre pastrarea sanatatii prin alimentatie.
Vitamina A Beta-caroten Caise, pepeni, kiwi, mango, papaya, brocolli, morcovi, dovleac, rosii, grapefruit cu miez rosu, porumb, etc
Influente asemanatoare au avut consumul unor medicamente sau diferite procese inflamatorii. Producerea in cantitati mari a radicalilor liberi nu poate fi anulata de mecanismele proprii ale organismului, din aceasta cauza acestia devin daunatori celulelor. Creste astfel riscul aparitiei unor maladii numeroase, intre care se numara bolile cardiace si de circulatie sangvina, formarea de tumori maligne, de asemeni radicalii liberi grabesc procesul de imbatranire.
Este clar ca fata de aceste influente organismul trebuie sa posede mecanisme de aparare capabile sa lupte eficient impotriva lor. Modul de sprijinire a sistemului de aparare consta intr-o alimentatie corecta. Cercetarile au aratat ca in alimentele de origine vegetala, in legume si fructe, exista numeroase componente antioxidante, care ajuta mult apararea organismului. In acest sens, trebuie sa subliniem flavonoidele, antioxidanti de 20-40 ori mai eficienti decat vitaminele C si E, de exemplu. O cantitate mai mare de flavonoide se gaseste in fructele rosii, cu seminte, respectiv in coaja si semintele lor.
Proprietatea antioxidanta a flavonoidelor se manifesta in preventia aparitiei tumorilor maligne si a maladiilor sistemului circulator sangvin precum si in scaderea nivelului colesterolului din sange.
Stiut fiind faptul ca asigurarea cantitatii de antioxidanti necesara organismului nu s-ar putea indeplini decat prin consumul zilnic al mai multor kg de fructe si legume, este recomandabil si folosirea unor substante ajutatoare, care contin antioxidanti naturali. Odata cu folosirea rationala a acestora, pe langa consumul des al alimentelor de origine vegetala, s-a facut deja un pas spre pastrarea sanatatii prin alimentatie.
Vitamina A Beta-caroten Caise, pepeni, kiwi, mango, papaya, brocolli, morcovi, dovleac, rosii, grapefruit cu miez rosu, porumb, etc
Flavonoizi Struguri rosii, vin rosu, afine, cirese, zmeura, capsuni¸ mere, brocolli, ceapa rosie, patrunjel, fructe de soc, etc.
Vitamina C (acid ascorbic) Fructe, legume (in special ardeiul gras), diferite soiuri de varza, legume cu frunze.
Vitamina E (tokoferol) Uleiuri vegetale, germeni de grau, etc.
Specialist Szabó László