facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Coada racului

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Potentilla anserina Fam. Rosaceae.

coada-racului1

Denumiri populare:
argentina, argindeana, argintica, argintel, buboasa, buruiana de scrante, buruiana-junghiurilor, coada-dracului, forostoi, iarba-gastii, iarba-scrantiturii, iolut, sclintita, scrantitoare de balta, scranteala, troscot, vintricea, zolotnic.
In traditia populara: in multe zone se folosea la rani, scrantituri.
In Muntii Apuseni, frunzele se pisau in untura si asa se legau cu ele. Se mai folosea, tot batuta cu untura sau cu slanina la infectarea ranilor.


Ceaiul din tulpini florifere sau din frunze se lua contra durerilor de stomac, de pantece si a frigurilor.
Se mai folosea contra eczemelor si la bai pentru intarirea oaselor copiilor care nu puteau sta in picioare.
Intern se mai folosea contra arsurilor de stomac.
Compozitie chimica: tanin 7-11% iar partile subterane 20%, substante amare, mucilagii, ulei volatil, saruri minerale, flavonozide.


Actiune farmaceutica:

datorita continutului mare in tanin: astringent, favorizeaza coagularea sangelui, fiind foarte utila in hemoragii, actiune spasmolitica asupra musculaturii netede fiind utila in orice durere asigurata de catre flavonoide, antiseptic gastric si intestinal, impiedica formarea de calculi, analgezic, hemostatic, antidiareic, cicatrizanta. Extern: antiseptic, cicatrizant, hemostatic.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni:

afectiuni ginecologice de orice natura, anemie, artrite, arsuri, calculoza renala, cancer uterin sau de colon (spalaturi si clisme de 2 ori pe zi cu infuzie mai concentrata), colici gastrice, convalescenta, diaree, dismenoree, dureri abdominale, dureri menstruale, dureri stomacale, dureri uterine, eczeme, enterocolite, friguri, gingivite, hemoragii de orice natura, hemoroizi, hipermenoree, inflamatii gingivale, lacrimarea ochilor, leucoree, menstruatii abundente, osteoporoza, paraziti intestinali, spasme pilorice, reglarea menstrelor, ten seboreic, ulceratii cutanate
Preparare: o lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa rece. Se fierbe timp de 15 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi, preferabil dupa mese.

-Din radacinile plantei 1 lingurita se va pune la 250 ml apa si se fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoara. Se poate consuma 2-3 cani pe zi.
-Tinctura 50 g de radacina maruntita se va pune cu 250 ml alcool alimentar de 70° intr-o sticla ermetic inchisa. Se tine apoi 15 zile la temperatura camerei agitand des. Se strecoara. Se va putea lua 10 picaturi- 1 lingurita de 3 ori pe zi.
Atentie- toate preparatele cu aceasta planta nu se iau decat dupa ce s-a mancat.
Extern se va putea folosi acelasi tip de ceai sau se face cu cantitate dubla de planta la spalaturi vaginale de exemplu sau hemoroizi.

  coada-racului2

Articole despre


Articole din Plante medicinale