Doar 2 saptamani petrecute pe munte pot schimba SANGELE pentru cateva luni
Sanatate
Toti cei care urca pe munte stiu ca cu cat urca mai sus, cu atat este mai dificil a respira din cauza lipsei de oxigen.
De exemplu, la 5.260 de metri, care este nivelul aproximativ al taberei de baza de pe muntele Everest in Nepal, atmosfera contine doar 53% oxigen fata de aerul de la nivelul mării, ceea ce ingreuneaza respiratia și exercițiul fizic. Ani de zile oamenii de știință au presupus că cei care trăiesc în medii de mare altitudine produc in sânge treptat celule roșii noi și îmbunătățite, cu o capacitate mai mare de a furniza oxigen la muschi si organe, care în cele din urmă înlocuiesc toate celulele sanguine vechi. Aceasta a fost o buna explicație pentru modul în care populații întregi reusesc să supraviețuiască la altitudini mari; cu toate acestea, această teorie nu se aplica de alpiniștilor și excursioniștilor.
Corpul uman produce 2 milioane de celule rosii pe secunda si ar dura mai multe saptamani pentru toate celulele noastre roșii din sânge care urmează să fie înlocuite cu altele noi, si apare astfe intrebarea: Cum supraviețuiesc alpiniștii la altitudini mari în cazul în care sunt necesare săptămâni pentru a adapta la mediu? Proiectul AltitudeOmics a încercat să răspundă la această întrebare și a aratat noi descoperiri care dovedesc ca teoria originala este greșită. Nu numai că ne putem adapta la altitudini mai mari, peste noapte, dar aceste modificări biologice pot dura până la patru luni.
Cum ne adaptam la altitudini mari
Un nou studiu publicat in Journal of Proteome demonstrează modul în care corpul uman este capabil să se adapteze în condiții climatice cu altitudini mai mari. Robert Roach, cercetatorul principal si director al Altitude Research Center la Universitatea din Colorado, impreuna cu echipa sa a adunat un grup de 21 de voluntari pentru a participa la proiectul AltitudeOmics. Voluntarii au fost 12 bărbați și 9 femei, cu vârste cuprinse între 19 și 23. Sarcina lor a fost de a urca în vârful muntelui Bolivia Chacaltaya, care are o altitudine de 5.260 de metri, nu o dată, ci de două ori. Participantii au avut timp doar o săptămână să se odihnească între ascensiuni. Sângele lor a fost testat și analizat înainte de ascensiuni, de mai multe ori în timpul, și apoi șapte zile după aceea.
Testele de sange au aratat ca celulele sanguine nu erau de fapt înlocuite cu "celule superioare,", ci mai degrabă ele s-au modificat fizic, la doar câteva ore după expunerea la altitudine marita în ziua 1. Echipa a prezentat cu mare entuziasm rezultatele, intrucat modificarile celulelor rosii din sange au fost mult mai complexe decât s-a anticipat. Voluntarii au declarat ca s-au simtit mult mai bine a doua oară pe munte și au susținut că experienta a fost mai plăcută. Aceste modificări nu sunt pe termen scurt; deoarece celulele rosii din sange de obicei traiesc timp de aproximativ 120 de zile, aceste modificări durează atâta timp cât traiesc celulele. După cum studiul afirmă: "Noi oferim pentru prima data dovada adaptarii metabolice a celulelor roșii care rezulta in cateva ore de la expunerea la mare altitudine."
Ce putem învăța din aceasta cercetari
Tibetanii au trăit sanatosi în Himalaya de multe secole, în ciuda condițiilor scăzute de oxigen și presupusului rau de inaltime. Acum câțiva ani, cercetatorii au descoperit ca doua variante de gene ajuta la tibetanii sa foloseasca oxigenul mai eficient decat cei care locuiesc la altitudini mai mici. Se spune că selecția naturală i-a favorizat pe tibetani în acest fel, permițându-le să trăiască în pace la înălțimi mai mari. Acum putem confirma că, chiar dacă nu sunteți născut cu aceste variatii genetice, organismul are în continuare capacitatea de a se adapta la funcționarea în condiții reduse de oxigen. Cu toate ca aceasta este o nouă descoperire științifică, alpiniștii au susținut mult timp că ei simt ca se adaptează la schimbările de altitudine după câteva zile.
Sursa: http://www.collective-evolution.com/2016/10/25/doctors-explain-how-2-weeks-in-the-mountains-can-change-your-blood-for-months/