facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Vita de vie

Plante medicinale

Vitis vinifera Fam. Vitaceae.

Denumiri populare: acrid, aguridariu, agurida, aghie, aua, corana, cornurata, gie, halangar, halangi, jita de jie, labrusca, laurusca, poama, ralusca, vie, vita.

fructe-struguri


In traditia populara: in Dobrogea se fierbea vita de vie pana se obtinea un lichid galben, care se strecura si apoi se vopsea in galben bumbacul.
Seva care se scurgea primavara se folosea la durerile si afectiunile oculare.
Ceaiul din ciorchine se lua pentru durerile de cap si curatirea stomacului.
Seva se mai folosea la rani. Se picura sau chiar se spalau ranile cu seva.
In boli de urechi tot seva se picura calduta.
Din tescovina, boz si ovaz se faceau bai contra reumatismului.
Cu vin se fierbeau o serie de plante pentru a se folosi ca leacuri.
Cu otet de vin se frectionau bolnavii de friguri, raceli, dureri, etc.

Compozitia chimica a strugurilor: zahar fermentabil, crema de tartru, acid tartric liber, acid malic, alti acizi organici in functie de sol. Materii azotate, acizi volatili, tanin, ulei, potasiu, mangan, calciu, magneziu, sodiu, siliciu, acid fosforic, iod, arsen. Strugurele negru contine un pigment-enociaina care este socotit un tonic. Vitaminele: A,B1,B2, B3, B5, B6, B9, C, E, substante protectoare vasculare si a acuitatii vizuale

Proprietati: foarte digest, energic muscular si nervos, remineralizant, antitoxic, stimulent si decongestionant, racoritor, colagog, diuretic, laxativ, antiputrid, reduce cantitatea de colesterol, elimina acidul uric, ajuta in cazul cancerului.
Frunzele: astringente, cicatrizante, capilar protectoare, antihemoragice, tonice venoase, tonifiante ale pielii.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: Afectiunile inimii (controleaza nivelul colesterolului si il impiedica sa se depuna pe peretii arterelor, anemie, astenie, azotemie, bronsita, cancer (antitumoral), constipatie, convalescenta, congestia ficatului si splinei, dermatoze, demineralizare, eczeme, edeme, enterita, febra, furunculoza, guta, hipertensiune, litiaze, nefrite, obezitate, pletora, retentie urinara, reumatism, senectute, surmenaj, sporturi de rezistenta, stari acute, temperamente biloase si sangvine, tulburari digestive, varice.

Preparare:
-Frunze proaspete se strivesc si se pun pe rani cu scopul vindecarii acestora. Se pot pune asa cum sunt sau in unele cazuri se ung cu ulei.
-Frunze proaspete 4-6 frunze se maruntesc si se fierb in 250 ml apa timp de 15 minute. Se strecoara si se beau zilnic 3-4 cani in afectiunile inimii, diaree, enterocolite, etc.
-Frunze proaspete se vor marunti si se pun 50 g in 250 ml alcool alimentar de 70°. Se tin timp de 15 zile apoi se strecoara. Se consuma cate o lingurita de 3 ori pe zi in afectiunile inimii si probleme de circulatie.
-Suc din vita de vie se strange primavara dupa taiere si se poate picura in ochi la fiecare ochi cate 2-3 picaturi, in diferite afectiuni. De asemenea se poate lua intern cate o lingurita de 3 ori pe zi in cure de lunga durata. Pentru a se pastra mai mult timp in cazul in care se foloseste intern se poate putin alcool alimentar peste acest suc si se tine la rece.
-Struguri consumati in cure de cate 1 kg pe zi pentru slabire sau alte afectiuni.

-Suc de struguri intern in toate afectiunile in functie de toleranta si posibilitati.
-Stafidele se trec prin masina de tocat apoi se amesteca cu miere 1/1 si tot atata suc de lamaie. Se va lua din acest preparat cate o lingurita o saptamana, apoi se vor lua inca 2 saptamani 2 lingurite, si apoi in final ultima saptamana cu 1 lingurita de stafide cu miere pe zi. Se indica in cazurile de constipatie, dereglari digestive si aproape toate cazurile de avitaminoza, crestere sau chiar in boli grave.

-Extern suc de struguri, diferite preparate cu vin, frunze aplicatii, suc din vita de vie, se pot face de asemenea unguente, uleiuri si multe alte preparate. Se foloseste mult si in cosmetica.
vitadevie

Articole despre


Articole din Plante medicinale