facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Lemn dulce

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Glycyrrhiza echinata (glabra) Fam. Leguminoase.
Denumiri populare: ciorang, ciulungraf, firuta, iarba lui Daraboi, iarba dulce, iarba tare, plutitoare dulce, radacina dulce, reglisa, unghia gaii, zelisnec.

lemn-dulce1

In traditia populara: rizomul se bea contra tusei si durerilor de piept.

Compozitie chimica: rizomul- contine 5-15% glicozide: glicozide tip saponine triterpenice al caror aglicon este inrudit cu acidul oleanolic: glicirizina substanta cu gust dulce pronuntat, mucina si glicozide flavoninice: liquiritozidul, licviridina, izolicviritina, coloranti galbeni. Mai contine zaharuri reducatoare, saponine hemolitice, acid glucuronic, asparagina, rezine, o substanta cu actiune estrogena (hormon estrogen), zaharuri, manitol, celuloza, lignina, vitamine din grupa B.

Actiune farmacologica: antispasmodica, slab diuretica, usor expectoranta prin fluidificarea secretiilor bronhice, antispastica, antihistaminica, antiacetilcolinica, actiune tampon a aciditatii gastrice, actiune antitusiva, actiune asupra metabolismului hidric-salin, actiune anorexica, actiune antiestrogena, cardiovasculara, bacteriostatica, antitoxica fata de toxina tetanica, actiune difterica si asupra stricninei, antihemoroidala, usor laxativa, estrogena, antiulceroasa si antidismenoreica. Reduce inflamatiile gastrice, protector al mucoasei gastrice. Nu este indicat sa se foloseasca de catre cei care au hipertensiune pentru ca retine sodiul in organism si prin aceasta face sa creasca tensiunea arteriala. Ajuta la inflamatiile articulare.
Se foloseste la aceleasi afectiuni ca cea de mai sus.

Preparare: in plus mai putem spune ca si aceasta si cea de mai sus se mai poate folosi sub forma de pulbere care se va lua cate un varf de cutit o data putandu-se lua de 3 ori pe zi. Are actiune deosebita la hemoroizi, putandu-se face si supozitoare pentru acest caz.

Pentru aceasta se va pune praf de radacina 50 g in 250 ml ulei vegetal sau alta grasime (untura, lanolina, vaselina, etc) pe baia de apa cu praf de planta si se va fierbe apoi timp de 3 ore. Dupa cele 3 ore se va strecura.
In cazul in care se doreste sa se faca o crema mai consistenta se va pune in aceasta dupa strecurare ceara de albine (50g) si se topeste din nou pe baia de apa, pana se topeste toata ceara. Se ia de pe foc si se va lasa la racire amestecand incontinuu, pentru ca are tendinta de a se stratifica prin racire.
In cazul in care nu convine consistenta cremei si se doreste mai moale se mai adauga prin incalzire ulei, iar daca este prea moale se va adauga ceara de albine.

De asemenea se mai poate face o tinctura care se va face din 50 g de planta maruntita care se va pune cu 250 ml de alcool alimentar de 70° si se va lasa timp de 15 zile agitand des, dupa care se va strecura si se va trece intr-o sticla de capacitate mai mica.
Se va putea lua cate 20 picaturi sau chiar o lingurita, o data putandu-se lua de 3 ori pe zi in dilutie cu apa simpla sau ceai, se poate lua o perioada mai lunga.
Indicatiile pentru afectiuni sunt identice cu cele de la "Lemnul Domnului".

  lemn-dulce2

Articole despre


Articole din Plante medicinale