Lamai
Plante medicinale
Denumire stiintifica Citrus limoniu Fam. Rutaceae.
Denumiri populare: alamai, chitra, citrona, lemonie, liman, mar de titron, titrom, titron.
Compozitie chimica: apa 86-88%, proteine, hidrati de carbon, acid citric, acid malic, citrat de calciu, citrat de potasiu. Substante minerale: fosfor, fier, siliciu, mangan , cupru, calciu. Vitamine: A, B1, B2, B3, D, E, PP. Citratii de sodiu si potasiu. Uleiul volatil din coaja este compus din limonen, pinen, camfor, felandren, sesquiterpene, linalol, acetat de linalol, terpene (ajuta la controlul colesterolului din sange), flavonoide, limonen, acetat de granic, citronelol, citral, aldehide.
Actiune farmacologica: antiseptic, astringent, anticanceros fiind un antioxidant puternic, bactericid (meningococ, bacilul Eberth, bacilul Locffler, pneumococ, stafilococ), activator al globulelor albe in apararea organismului. Racoritor, febrifug, tonic al sistemului nervos central si al sistemului nervos simpatic. Tonicardic, antiinflamator, calmant, cicatrizant, fortifiant, alcalinizant.
Limonena micsoreaza tumorile canceroase. Diuretic, antireumatismal, antigutos, antiartritic, calmant, antiacid gastric, antiscleros (prevenirea senescentei), antiscorbutic, tonic venos, hemostatice.
Intareste imunitatea organismului, scade hiper-vascozitate sangvina, fluidizant sangvin, hipotensor, reda echilibrul biologic, depurativ, remineralizant, antianemic, stimuleaza secretiile gastro-hepatice si pancreatice, hemostatic, carminativ, vermifug, antiveninos, antipruginos.
Ajuta la slabit, coaja este tonifianta, vitaminizat, carminativa. Semintele antihelmitice, febrifuge, fiind un antioxidant puternic poate preveni cancerul. Flavonoizii ajuta organismul sa lupte cu diversi virusi.
Reface parenchimul hepatic. Ajuta la fixarea calciului si calmeaza crizele acute Tonic cardiac. Reduce cantitatea de colesterol din sange. Vitamina C este unul din cei mai puternici antioxidanti care poate lupta contra infectiilor si chiar in lupta contra cancerului.
Extern: antiseptic, antitoxic, astringent, antisolar (fotoprotector), cicatrizant, curata dintii albindu-i, diminueaza intensitatea petelor si pistruilor, antipruginos, antiveninos, cicatrizant. Intareste unghiile, tonifica gingiile, opreste caderea parului, intretine pielea, indeparteaza negii si verucile.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: aerofagie, afte, amigdalita, anemie, angine, arterioscleroza, ascite, astenie, astm, bronsita, blefarite, blenoragie, cancer, cefalee, congestie hepatica, convalescenta, crestere, degeraturi, demineralizare, diabet, diaree, diateza urica, dispepsii digestive (digestii anevoioase), dizenterie, enteroragii, epitaxis, eruptii cutanate, febra, flebite, fragilitate capilara, furuncule, gastrite hiperacide, gastralgii, glosite, gripa, guta, guturai, hemofilie, hemoragii, herpes, hepatite, hiperaciditate, hipertensiune, Hipervascozitate sangvina, icter, inapetenta, infectii diverse, ingrijirea corporala, insuficienta hepatica si pancreatica, insuficienta corticosuprarenala, intepaturi de insecte, intretinerea pielii, litiaza urinara si biliara, maladii infectioase, meteorism, migrene, negi, obezitate, otite, oxiuri, paludism, paraziti intestinali, pete pe piele, picioare sensibile, pistrui, plagi infectate putride, pletora, prevenirea cancerului si a epidemiilor, prevenirea ridurilor, reumatism, scorbut, seboree, senescenta, sifilis, stomatite, tuberculoza pulmonara si osoasa, ulcer stomacal, unghii sfaramicioase, varice, viermi intestinali, voma.
Preparare: se foloseste cel mai mult sucul de lamaie care se ia diluat cu apa si in afara de diabet se va indulci nu cu zahar ci cu miere preferabil poliflora, pentru ca are mai multe vitamine. Acest lucru se va face dupa gust si dupa toleranta individuala.
Consumul lamaii crude chiar cu coaja alba din interior cu tot este de asemenea utila in aproape toate afectiunile de mai sus, mai ales daca se face o perioada mai lunga.
Lamaile se pot lua si sub forma de cura. Se va incepe cura cu o lamaie din care se va consuma doar sucul, indulcit cu miere si diluat cu apa, in prima zi. A doua zi se vor consuma 2 lamai si apoi se va adauga cate o lamaie zilnic in plus. Se poate face pana se ajunge la maximum 10 lamai pe zi, in special in obezitate sau in cazurile cu calculi urinari sau biliari. Dar se poate face folosind si doar 5 lamai maximum, in functie de toleranta individuala. Dupa ce s-a ajuns la cantitatea maxima de lamaie dorita se va incepe sa se scada treptat cate o lamaie zilnic pana se va ajunge din nou la o lamaie. Este una dintre cele mai utile cure in foarte multe afectiuni.
De asemenea se poate folosi un ceai facut in felul urmator: se va taia lamaia in doua, dupa care se va stoarce sucul din ea separat. Se va taia apoi lamaia in felii si se va pune in 250 ml apa. Se va fierbe pana cand se va muia coaja de la lamaie. Se va lua de pe foc apoi si se va lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit (nu inainte) se va turna acest ceai strecurat peste sucul care s-a obtinut anterior. Se poate indulci cu miere poliflora daca nu cumva este vorba si despre diabet. Este foarte util si acest ceai pentru ca ajuta in special la curatirea organismului, la curatirea vaselor de sange, etc. Se va putea face zilnic consumandu-se timp de 10 zile cel putin in afectiunile de mai sus.
- Lamaie se va taia felii si se va lasa pentru 24 ore in otet si apoi se va aplica pe bataturi sau keratozele pielii.
Coaja de lamaie se foloseste la frecarea dintilor pentru a se albi.
Pentru spalaturi externe- se va pune putin suc de lamaie in apa cu care se clateste. Este foarte util pentru ca pielea va ramane acida dupa spalare lucru care contribuie la imposibilitatea inmultirii microbilor.
La viermi intestinali se vor da semintele maruntite, o lingurita dimineata pe stomacul gol.
La otita suc de lamaie se va introduce in ureche caldut.
La afectiunile ochilor- suc de lamaie diluat cu apa si putina miere.
La afectiuni nazale- suc in fiecare nara, cateva picaturi.
Notam faptul ca lamaia si sucul de lamaie introdus in organism se transforma si va prezenta o reactie alcalina ajutand in cazul aciditati gastrice stomacale.