Piersica
Plante medicinale
Prunus persica.
Compozitie chimica:acid acetic, caprilic, aldehide, acid valeric, calciu, cupru, cadenina, iod, kaliu, magneziu, mangan, natriu, zinc, celuloza. Vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, alte saruri minerale.
Actiuni farmaceutice: energic, stomahic, diuretic, laxativ usor, foarte digest. Florile piersicului: sedative, antispasmodice, laxative. Frunzele sunt vermifuge iar cataplasmele cu frunze de piersic se folosesc contra cancerelor de piele.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afte, anemie, arterite, astenie, avitaminoza, boli neurologice, boli de piele, boli de ochi, boli digestive si intestinale, cancer (preventiv) colibaciloza, colesterol in exces, constipatie, curata arterele si capilarele, de asemenea ficatul de toxine, dispepsii, edeme, enterite, flebite, guta, hepatice, hemoroizi, impotenta, imbatranire prematura, infectii ale tractului digestiv si urinar, imunitate scazuta, litiaze urinare, paraziti intestinali, ulcere stomacale.
Preparare:
-Fruct consumat crud sau sub forma de sucuri.
-Pentru ingrijirea tenului, piersicile strivite se folosesc ca masca de ten.
-Florile piersicului infuzie pentru masti pe ten.
-Frunze crude se aplica pe cancerul pielii sau se face o infuzie si se aplica calde.