facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Rachita

Plante medicinale


Salix fragilis (viminalis) Fam. Salicaceae.

rachita1

In traditia populara: din lemnul moale se faceau diferite obiecte casnice. Ramurile se foloseau la garduri. Din coaja de rachita primavara se faceau fluiere, tilinci, etc. Rachita ca si salcia s-a folosit pentru vopsitul in galben si verde. Pentru diferite nuante de galben se intrebuintau mugurii, varfurile ramurilor si coaja, uneori in amestec cu alte plante, ca dropita, mar, etc.
Era un leac obisnuit contra frigurilor. Se fierbeau frunzele, in lipsa lor coaja, pana lasau tot mustul; inainte de a-l lua frigurile, bolnavul bea decoctul cate un paharel, pe inima goala.

Compozitie chimica: salicina, care se dedubleaza in glucoza si saligenina sau alcool salicilic. Tanin de natura catehenica, rezine, si alti componenti de natura flavonica sau heterozide. Amentii contin substante estrogene. Derivatii salicilati naturali au servit ca model pentru sinteza aspirinei.

Actiune farmaceutica: in medicina empirica coaja a fost utilizata inca din antichitate ca tonic, febrifug si antireumatismal. Ulterior s-a demonstrat pe cale experimentala ca saligenina se dedubleaza in organism in acid salicilic care ii imprima actiunea antipiretica si analgezica si deci utilizarea ca febrifug si calmant al durerilor reumatice are o baza stiintifica. Din scoarta au efecte sedative, in insomnii si calmante ale durerilor uterine.
Se utilizeaza in urmatoarele afectiuni: dureri diverse, hemoragii, hiperhidroza, insomnii, pentru oprirea secretiei de lapte la intarcat, rani purulente, ulceratii.


Preparare: se utilizeaza scoarta.
-Un varf de cutit se face praf dupa uscare si se ia in gura cu putina apa, inlocuind foarte bine aspirina. Se poate lua de 3 ori pe zi.

-O lingurita de praf de planta, se va pune la 250 ml apa clocotita dupa ce s-a macinat sub forma de praf. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se poate consuma 2 ceaiuri pe zi.

-O cantitate de 2 lingurite de coaja se va fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se va folosi extern.
-Ametii se folosesc cate o lingurita pusa in 250 ml apa clocotita. Se strecoara, dupa care se pot consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi in cazurile in care se doreste suplimentarea cu estrogeni. (Mai eficienta este tinctura care se face din 20 g de ameti la 100 ml alcool de 70?. Se tine 15 zile apoi se strecoara. Se poate folosi in functie de afectiune intre 10- 50 picaturi de 3 ori pe zi diluate cu apa).

rachita2

Articole despre


Articole din Plante medicinale