9 cauze ale ingrasarii
Sanatate
Majoritatea oamenilor iau în greutate pentru că mănâncă și beau mai multe calorii decât ard prin mișcarea zilnică și prin funcțiile corpului.Dar, în unele cazuri, creșterea în greutate se poate datora unor probleme de sanatate ascunse. Iată 9 probleme medicale care pot cauza creșterea în greutate.
1. Tiroidă subactivă
O tiroidă subactivă (hipotiroidism) înseamnă că glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni, care joacă un rol central în reglarea metabolismului. Deși o tiroidă subactivă poate apărea la orice vârstă și la orice sex, este mai frecventa la femeile în vârstă.
„Fără suficienti hormoni tiroidieni, metabolismul organismului încetinește, ceea ce poate duce la creșterea în greutate”, spune dieteticianul Catherine Collins. Afecțiunea este de obicei tratată cu tablete zilnice de substituție hormonală, numite levotiroxină.
2. Tratamentul diabetului
Creșterea în greutate este un efect secundar comun pentru persoanele care iau insulină pentru a-și gestiona diabetul. Insulina ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Unii oameni cu diabet de lungă durată tind să mănânce mai mult decât au nevoie pentru a preveni scăderea zahărului din sânge, cunoscută și sub denumirea de hipoglicemie.
„Mâncarea excesivă pentru a preveni o hipoglicemie contribuie la un aport excesiv de calorii și la creșterea generală în greutate”, spune Collins.
3. Îmbătrânirea
Oamenii încep să piardă cantități modeste de mușchi pe măsură ce îmbătrânesc, în mare parte pentru că devin mai puțin activi. Mușchii sunt un arzător eficient de calorii, așa că o pierdere a masei musculare poate însemna că arzi mai puține calorii. Dacă mănânci și bei aceeași cantitate ca întotdeauna și ești mai puțin activ din punct de vedere fizic, acest lucru poate duce la creșterea în greutate. „Pentru a reduce pierderea musculară, ar trebui să rămâneți activ și să încercați să faceți exerciții regulate de întărire a mușchilor”, spune Collins.
4. Tratamentul cu steroizi
Steroizii, cunoscuți și sub denumirea de corticosteroizi, sunt utilizați pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv astmul și artrita. Utilizarea pe termen lung a comprimatelor cu corticosteroizi pare să crească pofta de mâncare la unii oameni, ceea ce duce la creșterea în greutate. „Cu cât este mai mare doza și cu cât luați steroizi mai mult timp, cu atât este mai probabil să puneți în greutate”, spune Collins. „Acest lucru se datorează faptului că steroizii vă fac să simțiți foame, afectând zonele din creier care controlează sentimentele de foame și sațietate”.
5. Sindromul Cushing
Sindromul Cushing este foarte rar, afectând aproximativ 1 din 50.000 de persoane și este cauzat de niveluri ridicate ale hormonului cortizol. Se poate dezvolta ca efect secundar al tratamentului cu steroizi pe termen lung (sindrom Cushing iatrogen) sau ca urmare a unei tumori (sindrom Cushing endogen).
Creșterea în greutate este un simptom comun, în special pe piept, față și stomac. Se întâmplă deoarece cortizolul face ca grăsimea să fie redistribuită în aceste zone. În funcție de cauză, tratamentul implică de obicei fie reducerea sau retragerea utilizării steroizilor, fie intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii.
6. Stresul și dispoziția scăzută
Oamenii răspund diferit la stres, anxietate și dispoziție depresivă. Unii oameni pot pierde în greutate, în timp ce alții pot crește în greutate. „Oamenii pot apela la mâncare ca un mecanism de adaptare”, spune Collins. „Poate duce la un cerc vicios. Creșterea în greutate din cauza depresiei te poate face mai deprimat, ceea ce poate duce la o creștere în greutate suplimentară. Dacă știi că ești un devorator emoțional, trebuie să găsești alte forme de distragere a atenției, cum ar fi exercițiile fizice sau un hobby, a suna un prieten, a ieși la plimbare sau a face o baie liniștitoare.”
7. Oboseala
Unele studii au arătat că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe zi au mai multe șanse de a fi supraponderale decât cei care dorm 9 ore sau mai mult. Nu este clar de ce, dar o teorie este că persoanele lipsite de somn au niveluri reduse de leptină, substanța chimică care te face să te simți plin, și niveluri mai ridicate de grelină, hormonul care stimulează foamea.
„Dacă te simți mereu obosit, este mai probabil să apelezi la gustări bogate în calorii pentru a-ți menține nivelul de energie ridicat pe tot parcursul zilei și pentru a face mai puțină activitate fizică, ceea ce înseamnă că arzi mai puține calorii”, spune Collins.
8.Retenție de fluide
Retenția de lichide (edemul) determină umflarea unor părți ale corpului, ceea ce se traduce prin creșterea în greutate. Acesta crestere este cauzata de acumularea de lichid în organism. Unele tipuri de retenție de lichide sunt frecvente – de exemplu, dacă stai în picioare pentru perioade lungi de timp sau ești in perioada premenstruală. Umflarea poate apărea într-o anumită parte a corpului, cum ar fi gleznele, sau poate fi mai generală.
„Retenția de lichide mai severă poate provoca, de asemenea, dificultăți de respirație”, spune Collins. „Dacă observi că ai gleznele umflate în timpul zilei, trebuie să te trezești să faci pipi peste noapte și trebuie să dormi pe câteva perne pentru a evita senzația de dispnee, ar trebui să mergi la medicul de familie, deoarece aceste exemple de retenție de lichide pot indica probleme cardiace sau renale care necesită evaluare”.
9. Sindromul ovarului polichistic (SOP)
SOP este o afecțiune comună care afectează modul în care funcționează ovarele unei femei. Simptomele pot include perioade neregulate, probleme de a rămâne însărcinată, exces de păr și creștere în greutate. Cauza exactă a SOP este necunoscută, dar se crede că este legată de hormoni, inclusiv prea multă insulină și testosteron.