facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Jneapan

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Pinus mugo- Fam. Pinaceea.
Denumiri populare: catan, catim, catine, cetina stramba, darzau, gneapan, indorsai, jep, jipel, jip, jip mare, jup, molift mic, pehin, pin pitic, pin de piatra, pin stramb, pin tarator, sucapau, sneapan.

jneapan1

Tratamente populare:
aceleasi ca ienuparul

Compozitie chimica: cetina si mugurii contin ulei volatil 0,3%-0,6%, format din alfa pimen, beta pimen, beta-felandren, limonen. Mici cantitati de aldehida anisica si caproica, alcooli secundari monociclici, aldehide si cetone sesquiterpenice, alcooli, terpeni tertiari, etc. Tanin, rezine, vitamina C sub. Minerale.
Continutul cel mai mare se afla in ramurele tinere inainte de deschiderea mugurilor.

Actiune farmaceutica:
mugurii, extractul, uleiul volatil din aceasta planta este antiinflamator, antiseptic in special al cailor respiratorii folosindu-se pentru ca usureaza expectoratia, urinare distruge o serie de germeni patogeni, in dermatologie in special ca vulnerar, diuretic, antireumatic, antiseptic si cicatrizant al ranilor.
Se poate folosi si uleiul volatil care se gaseste la plafar acesta administrandu-se conform prospectului.
Uleiul de terebentina produce hiperemie si este utilizat extern ca rubefiant.
Prin distilare uscata se face Pix liqida care se foloseste la veruci sau in alte cazuri la dermatologie cand se doreste cauterizarea unei rani.
Se utilizeaza in urmatoarele afectiuni: bronsita (expectorant), calculoza renala, cistite, dureri reumatice (bai), eczeme zemuinde infectate, infectii cutanate, inflamatiile renale sau genitale, laringite, pielite, plagi, rani, tenuri iritate inrosite, traheite, tuse, ulceratii infectate, uretrite.

Preparare:
se va face decoct din 2 lingurite de muguri sau cetina maruntita fiarta timp de 10 minute la 250 ml apa. Se vor strecura si se poate consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi. Aburul se pot face cu el inhalatii care ajuta in special la afectiunile respiratorii. Se poate folosi uleiul de la plafar conform prospectului in functie de firma producatoare si de concentratie. Pix liqida si celelalte nu se pot realiza in gospodarie dar se pot achizitiona de la farmacie care le prepara.

  jneapan2

Articole despre


Articole din Plante medicinale