facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Tridoshas - inima Ayurvedei

Ayurveda

Dacă ne uităm puţin în jur, vom constata că fiecare avem anumite trăsături fizice şi de comportament ce ne fac să fim unici în felul nostru. Spre exemplu unii oameni sunt mai sensibili la frig având mereu un pulover după ei, în timp ce alţii vor putea ieşi afară îmbrăcaţi într-un simplu tricou chiar şi iarna.
tridosha

Unii oamenii au o constituţie mai firavă şi, nu contează ce mănâncă, abia dacă reuşesc să mai adauge un kilogram ici şi acolo. Alţii în schimb se trezesc cu rotunjimi în plus „peste noapte“. Unii au tendinţa să se enerveze brusc în situaţii minore, în timp ce alţii nu îşi ies din fire nici chiar în situaţii limită. În acelaşi fel, unele persoane sunt atrase mai mult de gustul dulce, altora le place mâncarea sărată, în timp ce alţii preferă gustul acru mai presus de orice alt gust.

Toate aceste lucruri apar datorită faptului că fiecare dintre noi avem o constituţie unică, prin aceasta înţelegându-se că anumite elemente şi anumite calităţi (doshas) au o prezenţă mai accentuată decât altele şi toate acestea ne determină să răspundem anumitor stimuli exteriori sub anumite forme.

Tridoshas este doctrina biologică considerată a fi inima Ayurvedei. Tridoshas este un termen sanskrit în care tri are sensul de trei, iar dosha se traduce prin ceea ce are tendinţa de a ieşi repede din echilibru.

Fiecare fiinţă umană are toate cele trei doshas prezente în structura sa. Totuşi, una sau două dintre ele are în general o anumită preponderenţă. Spre exemplu, o persoană poate să fie preponderent Kapha Dosha, cu o dominanţă secundară a lui Vata Dosha şi cu o prezenţă foarte mică a lui Pitta Dosha. Deşi Doshas-urile sunt prezente peste tot în corp, totuşi fiecare dintre ele are un anumit sediu şi anumite funcţii.

Vata Dosha reprezintă în esenţă mişcarea şi poate fi recunoscută în corp sub forma respiraţiei, a contracţiei şi decontracţiei muşchilor, a operaţiilor sistemului nervos. La nivel emoţional, Vata Dosha este în legătură cu sentimentul de libertate, cu creativitatea, nervozitatea şi frica. Oamenii care prezintă o preponderenţă a elementului Vata în structura lor sunt uşor de observat datorită ritmului accelerat la care trăiesc viaţa – se mişcă repede, vorbesc repede, au mereu schimbări bruşte în viaţă şi se adaptează cu foarte mare greutate unei rutine. Vata este perceput în natură sub forma vântului.

Pitta Dosha
reprezintă în esenţă energia ce dă naştere transformării. Pitta este recunoscută în corp la nivelul digestiei, ceea ce include atât digestia hranei cât şi „digerarea“ anumitor emoţii sau idei. Ea este cea care conferă corpului o anumită temperatură, coloraţia pielii şi înţelegerea intelectuală. Emoţiile caracteristice persoanelor ce au Pitta Dosha ca dominantă vor fi perfecţionismul, tendinţa de a conduce, curajul şi mândria. În natură, ea este reprezentată de soare şi are o prezenţă masculină puternică.

Kapha Dosha este cea care aduce coeziunea elementelor. Ea este cea care conferă structura fizică, rezistenţa organismului şi dă o anumită putere şi stabilitate. Kapha este responsabilă pentru capacitatea de a memora, emoţia iubirii, starea de calm profund, răbdarea dar şi lăcomia. Kapha este de asemenea şi energia potenţială (cum ar  fi spre exemplu grăsimea pe care corpul o depozitează şi pe care apoi o foloseşte în perioadele de deprivare alimentară). În natură este reprezentată de către lună, de energia feminină care este prin excelenţă moale şi blândă.

Un anumit echilibru între cele trei Doshas-uri este absolut necesar pentru o stare de sănătate perfectă. Boala este întotdeauna o expresie a dezechilibrului ce a intervenit la un moment dat între cele trei Doshas-uri.

Prin adoptarea anumitor măsuri specifice (alimentaţie, activităţi etc.) vom putea să ne protejăm atât de creşterea lor excesivă cât şi de un eventual deficit al Doshas-urilor.

sursa: fragment din „Bucătărie ayurvedică”, autori: Sunita Gosh, dr. Narazan Mustt, Editura Sapienţia

Articole despre


Articole din Ayurveda