facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Coriandru

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Coriandrum sativum Fam Umbelliferae.

coriandru1

Se folosesc semintele. Este o planta originara din Asia. La noi este numai cultivata.
In traditia populara: fructele si uleiul extras din ele se folosea pentru condimentarea alimentelor, in industria bauturilor alcoolice si a parfumurilor.

Fructele se foloseau in boli de stomac si intestine.
Compozitie chimica: ulei volatil: d-linalol, geraniol, cineol, pinen, terpinen. Lipide, amidon, pectine, substante minerale.
Actiune farmaceutica: carminativ, stomahic, carminativ, stimulent aromatic, bactericid, fungicid, stimulator al secretiilor gastro-intestinale, antihelmintic, calmant gastro-intestinal, slab antibacterian si micotic, spasmolitic. Tratamentele cu aceasta planta vor trebui sa se intinda pe perioade lungi de timp, deoarece actioneaza de multe ori mai lent ca alte plante sau alte tratamente. Totusi la nivelul tubului digestiv are actiune foarte puternica care se amplifica in timpul tratamentului de durata.

Elimina gazele, sunt tonice pentru aparatul digestiv.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: aerofagie, anorexie, astenie nervoasa, balonari, bronsite, colici intestinale, dischinezie biliara, dispepsii digestive, dureri abdominale, gastrite hiperacide, helmintiaze, lactatie, nervi, reumatism, sinuzita, tulburari gastrice, ulcer gastric, umflaturi, viermi intestinali.

Intra in componenta ceaiurilor contra colicilor pentru copii, gastric nr 2 si tonic aperitiv, hepatic, laxativ, laxativ-antihemoroidal si a pulberii laxativ-purgative.

Preparare: o lingurita de fructe zdrobite se pun in 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se va bea fractionat in cursul unei zile. Se poate consuma acest ceai mai multe zile la rand.
-Se prajesc si se consuma cate o lingurita de 3 ori pe zi inainte de mese cu 15 minute, pentru reglarea digestiei.
-Antihelmintic- 20 g de fructe zdrobite se pun la 100 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoara. Se bea dimineata pe nemancate intreaga cantitate. Se va repeta acest lucru timp de 3 zile la rand. Apoi 7 pauza si din nou 3 zile de tratament. Se poate asocia si cu alte tratamente.

  coriandru2

Articole despre coriandru