Uleiul esential de coriandru
Uleiuri esentiale
La noi in tara, este un remediu fitoterapic mai puţin folosit ca atare, ci mai mult fracţionat (diferitele fracţii obţinute din el au miros lăcrămioare, portocal, lămâi etc). Folosit în stare naturală marile sale atuuri sunt acţiunea digestivă blândă şi destul de puternică în acelaşi timp, efectul stimulent general deasemenea blând, precum şi faptul că este un remediu de amestec foarte bun, temperând efectele uleiurilor mai "tari" cum ar fi cimbrul, busuiocul, menta sau eucaliptul. lată în continuare acţiunile şi indicaţiile sale pe larg.

ACŢIUNI:
INTERN: aperitiv mediu, anticolitic puternic, antihelmintic mediu slab, antiseptic intestinal puternic, antiseptic urinar bun, antispasmodic bun, carminativ bun, diuretic mediu, stomahic mediu, afrodiziac mediu, anxiolitic puternic (efect valabil şi extern mai ales când este introdus în preparatele de masaj), tonic general mediu-slab, vermifug mediu-slab.
EXTERN: Anticolitic bun (aplicat în loţiunile de masaj), antimigrenos bun, antireumatic mediu, antiseptic bun, calmant bun, tonic general bun
Uleiul de coriandru este indicat in urmatoarele cazuri:
INTERN:
- anorexie - 3 picături de ulei volatil se consumă de 2 ori pe zi într-o linguriţă de miere.
- astenie nervoasă - 2-3 picături de ulei volatil se pun într-o linguriţă de pulbere de lemn dulce (fifycyrrhiza glabra) şi se consumă astfel de 2 ori pe zi.
- bronşită, gripă, tuse, tuse convlusivă - 2 picături de ulei volatil se pun într-o linguriţă de palbere de lemn dulce (fifycyrrhiza glabra) şi se consumă astfel de 3-4 ori pe zi. în cazul acestor tulburări uleiul volatil
se va utiliza şi extern în băi sau pentru masaj.
- dispepsii, dureri abdominale, spasme gastrice - se administrează 1-2 picături de ulei volatil pe o bucăţică de pâine.
- infecţii ale tubului digestiv - se consumă 2-3 picături de ulei volatil aplicat pe o bucăţică de pâine. Acest remediu se administrează de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
- infecţii urinare - 2 picături de ulei volatil de coriandru se pun într-o linguriţă de tinctură de ienupăr şi se administrează de 4 ori pe zi, în 100 ml de apă, pe stomacul gol.
- tulburări de dinamică sexuală - 3 picături de ulei volatil în amestec cu o linguriţă de miere de albine, de 3 ori pe zi în cure de 10 zile urmate de o pauză de 10 zile
- viermi intestinali - pe o bucăţică de pâine se pun 3 picături de ulei volatil. Se consumă astfel de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă.
Alte utilizări interne:
Ca adjuvant uleiul volatil de coriandru are efecte foarte bune în următoarele afecţiuni: vomă şi stări de greaţă, spasme, indigestii.
EXTERN:
- dureri reumatice - în 100 ml de ulei gras (floarea soarelui, măsline) se adaugă 40 de picături de ulei volatil de coriandru. Se aplică pe încheieturile dureroase de minim 2 ori pe zi, masând foarte bine.
- gripă, tuse, tuse convulsivă - inhalaţii cu 5 picături de ulei volatil pentru o cană cu apă
- stări astenice, timiditate, labilitate psihomentală - aromatizări zilnice ale încăperii, pentru un interval de 1-2 săptămâni.
Uleiul de coriandru poate fi preparat si administrat astfel:
INTERN.
Administrarea orală presupune folosirea zilnică a câte 2-3 picături de 2-3 ori pe zi amestecate cu puţină miere sau într-o cană cu apă sau ceai.
EXTERN:
BĂI - în apa caldă de baie se vor adăuga 5-10 picături de ulei volatil la o cadă cu apă.
MASAJ - într-o cantitate de 100 ml de ulei de măsline sau alt ulei natural obţinut prin presare la rece (susan, migdale, alune, avocado) se adaugă o cantitate de 2 ml de ulei volatil de coriandru şi se agită
bine înainte de utilizare. În cazul copiilor şi a persoanelor cu o piele foarte sensibilă, cantitatea de ulei va fi de numai 1 ml la 100 ml ulei gras.
CONTRAINDICAŢII:
Gastrită hiperacidă; alergie - la uleiul volatil de coriandru se înregistrează cele mai multe cazuri de intoleranţă, atât la aplicarea internă cât şi externă.
EFECTE ASUPRA PSIHICULUI ŞI MENTALULUI
Amplifică forţa interioară şi capacitatea de a depăşi dificultăţile prin abordarea unei atitudini optimiste, pline de curaj. Induce o stare de bună-dispoziţie, de efervescenţă şi entuziasm.
Extras din "Plante medicinale miraculoase din flora Romaniei", de Ilie Tudor, Mihai Minoiu