Coriandru
Condimente
Coriandrul (Coriandrum sativum) este o planta din familia umbellifere, originara din sudul Europei; creste pe campuri, pe malurile raurilor. La noi, mai mult se cultiva; prefera locurile insorite. Semintele se seamana in aprilie (in sera, in martie, pentru a fi mutate, in gradina, in mai).
Descriere: Este o planta anuala, cu tulpina dreapta, ramificata. Frunzele bazale sunt drepte si subtiri, celelalte fiind ovale. Florile sunt grupate, in 5 - 10 petale, de culoare mov pal, aproape albe. Semintele sunt foarte simetrice si cad pe masura ce se coc. Initial, mirosul lor este neplacut, de plosnita, dar acesta se pierde, in timp; cand se usuca, mirosul devine placut, aromat, iar de ce stau mai mult, de ce devin mai aromate. Locuitorii din Peru sunt fascinati de gustul si mirosul acestei ierbi, folosind-o mult la aromatizarea mancarurilor. Frunzele se folosesc la supe, la salate.
La fel ca si in cazul altor condimente care se regasesc sub forma de boabe uscate, cel mai indicat este sa macinati fructele de coriandru doar inainte de utilizare, intrucat coriandru macinat isi pierde foarte repede aroma.
Coriandrul nu lipseste din bucataria unei gospodine. Se foloseste pentru la asezonarea salatelor sau supelor.
Coriandrul este un condiment utilizat in bucatariile din intreaga lume. Englezii il folosesc la prepararea celebrei budinci negre iar italienii pentru obtinerea deliciosului dressing pentru mortadella. Mai este utilizat pentru aromatizarea prajiturilor sau unor sortimente de paine.
Nu multe persoane stiu ca aromatul condiment este si un bun medicament. Stimuleaza digestia si sistemul nervos, are proprietati purgative si contine substante antibacteriene.
Acizii continuti, printre care cel linoleic, oleic, ascorbic sau stearic, au rolul de a normaliza valorile ridicate ale colesterolului.
Dereglarile stomacale isi gasesc remediul in coriandru, pe care il poti consuma la fiecare masa, ca adaos in supa, salata sau omleta de la micul dejun.
Mai mult, are si rol antibacterian, deci il poti consuma cu incredere pentru indepartarea balonarilor, diareei sau durerilor de stomac.
Coriandrul are efect stimulativ al digestiei si sistemului nervos. Are proprietati purgative si de inlaturare a flatulentei. Contine substante antibacteriene si antifungice. In Asia este utilizat impotriva migrenelor, colicilor, conjuctivitelor, iar pasta de seminte este folosita in tratarea ulceratiilor cavitatii bucale. Efectul dezinfectant al componentelor din frunza impiedica infectarea ranilor deschise. Coriandrul ajuta la combaterea colicilor si problemelor digestive ale noilor nascuti.
Este tonifiant general si afrodisiac, motiv pentru care este folosit in industria cosmetica si aromoterapie.
Descriere: Este o planta anuala, cu tulpina dreapta, ramificata. Frunzele bazale sunt drepte si subtiri, celelalte fiind ovale. Florile sunt grupate, in 5 - 10 petale, de culoare mov pal, aproape albe. Semintele sunt foarte simetrice si cad pe masura ce se coc. Initial, mirosul lor este neplacut, de plosnita, dar acesta se pierde, in timp; cand se usuca, mirosul devine placut, aromat, iar de ce stau mai mult, de ce devin mai aromate. Locuitorii din Peru sunt fascinati de gustul si mirosul acestei ierbi, folosind-o mult la aromatizarea mancarurilor. Frunzele se folosesc la supe, la salate.
La fel ca si in cazul altor condimente care se regasesc sub forma de boabe uscate, cel mai indicat este sa macinati fructele de coriandru doar inainte de utilizare, intrucat coriandru macinat isi pierde foarte repede aroma.
Coriandrul nu lipseste din bucataria unei gospodine. Se foloseste pentru la asezonarea salatelor sau supelor.
Coriandrul este un condiment utilizat in bucatariile din intreaga lume. Englezii il folosesc la prepararea celebrei budinci negre iar italienii pentru obtinerea deliciosului dressing pentru mortadella. Mai este utilizat pentru aromatizarea prajiturilor sau unor sortimente de paine.
Nu multe persoane stiu ca aromatul condiment este si un bun medicament. Stimuleaza digestia si sistemul nervos, are proprietati purgative si contine substante antibacteriene.
Acizii continuti, printre care cel linoleic, oleic, ascorbic sau stearic, au rolul de a normaliza valorile ridicate ale colesterolului.
Dereglarile stomacale isi gasesc remediul in coriandru, pe care il poti consuma la fiecare masa, ca adaos in supa, salata sau omleta de la micul dejun.
Mai mult, are si rol antibacterian, deci il poti consuma cu incredere pentru indepartarea balonarilor, diareei sau durerilor de stomac.
Coriandrul are efect stimulativ al digestiei si sistemului nervos. Are proprietati purgative si de inlaturare a flatulentei. Contine substante antibacteriene si antifungice. In Asia este utilizat impotriva migrenelor, colicilor, conjuctivitelor, iar pasta de seminte este folosita in tratarea ulceratiilor cavitatii bucale. Efectul dezinfectant al componentelor din frunza impiedica infectarea ranilor deschise. Coriandrul ajuta la combaterea colicilor si problemelor digestive ale noilor nascuti.
Este tonifiant general si afrodisiac, motiv pentru care este folosit in industria cosmetica si aromoterapie.