facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Soia, un aliment MINUNE?

Alimentatie si nutritie

Este o plantă originară din Asia, unde este consumată în cantităţi redutabile, fiind şi cultivată pe suprafeţe foarte mari. Chinezii o au atestată documentar de mai bine de 4000 de ani, iar “soia” în limba lor înseamnă... “cele mai bune seminţe” (“tau-tau”).
soia

Face parte din clasa leguminoaselor, alături de fasole, linte, lupin, fasoliţă, latir, mazăre, bob şi năut, fiind în acelaşi timp şi liderul cap de serie al clasei (la fel ca şi nuca, varza, grape-fruit-ul, usturoiul, secara, spirulina…). A fost aclimatizată cu succes în Europa şi America începând abia cu secolul XVII. Din păcate şi fără nici un temei, la noi în ţară a fost asociată timp de decenii cu austeritatea (“CEAUŞESCU = soia”).

Adesea preparatele din carne sunt îmbogăţite cu soia din următoarele considerente : preţului de cost, efectului aterogen al preparatelor din carne, îmbăgăţirea în glucide, ­ nivelului proteic, ­ semnificativă a nivelului de minerale şi vitamine, ­ digerabilităţii preparatelor din carne şi chiar pentru considerente economice (carnea putând fi astfel exportată).

Dacă ar fi să facem o paralelă între compoziţia nutriţională a acestei leguminoase şi carnea de curcan (cea mai ”tare” carne în proteine) vom putea observa următoarele :

                                      CARNEA DE CURCAN                       SOIA
Proteine                           Max. 27% (acidă)                     38-40% (bazică)
Glucide                                NU conţine                                 10-15%
Lipide                                   AG saturaţi                            AG nesaturaţi
Colesterol                                  + +                                             -
Fibre                                    NU conţine                       Conţine chiar... fibraţi !
Vitamine                            Ceva B1, B2, B12                       Aproape toate
Minerale                                 Câteva                                Aproape toate

Proteina din soia este o proteină completă (având toţi AA şi-ntr-o proporţie optimă pentru absorbţie). Este foarte digerabilă, nu are efect diuretic (ca şi proteina animală pentru Ca, Cu, Zn, Mn, Mg, ci favorizează chiar absorbţia acestora !), nu suprasolicită rinichiul (ci din contră !), este anti-alergizantă (fiind preferata, din ea facându-se preparate de lapte pentru sugari). Amplifică eliminarea colesterolului sanguin pe cale biliară şi reduce absorbţia intestinală a colesterolului şi a acizilor biliari.

Tot proteina din soia determină  colesterolului sanguin şi a LDL-C (principalul responsabil de ateroscleroză), în vreme ce proteina din lactate (cazeina) le ­ pe amândouă.

Tofu (brânza) din soia conţine 747 mg/100 g produs (Spirulina are 1300 mg%) Triptofan, un AA care este precursorul Serotoninei (“moleculă de plăcere”) => aliment-medicament ce tratează/previne depresia (alături de uleiul de in, cerealele integrale şi nuci).

Soia conţine hormon fito-estrogen ! Mare atenţie însă la diferenţa între hormonul fito-estrogen din plante şi cel natural (estrogen) !!!

1. Se face o confuzie dramatică, intentionată, voită şi chiar tendenţioasă între hormonul natural estrogen (adica cel pe care-l produce organismul în glandele cortico-suprarenale, ovare si tesutul adipos + cel existent in pastile si anti-conceptionale) si hormonul din plante numit fito-estrogen.

Sursele majore de fito-estrogeni în ordinea cantităţii / 100 g produs sunt următoarele : Spirulina (recordmenul în hormon fito-estrogen), SOIA (prietena noastră !), frunzele de păpădie, salata (lactuca sativa), frunzele de pătrunjel, seminţele de mărar, grape-fruit-ul roşu, polenul granule.

2. Efectele hormonului natural :
- reprezintă cel mai important fixator de Calciu în oase alături de exerciţiul fizic (deci sunt 2 factori la fel de puternici pe primul loc !)
- protejează vasele de sânge de depunerile de colesterol, TG... şi alţi "înfundători"
- combate durerile menstruale şi "bufeurile de căldură"
- ajută la declanşarea şi normalizarea ciclului menstrual
- **ESTE FACTOR DE CRESTERE a sânilor şi a bazinului (femeile şi cei cu greutatea corporală depăşită au sânii proieminenţi). Stimulează receptorii sânului şi ai endometrului să crească, iar o supra-stimulare ani de zile => risc de cancer de sân, endometru, dar şi de prostată
- **nu permite cartilajului tiroid să se osifice (=> femeile au vocea mai subţire)
- **se opune dezvoltării pilozităţii pe corp şi pe faţă
- **determină creşterea coagulării sângelui cu risc embolic
- **determina retentie hidro-salină si apariţia de edeme ale membrelor inferioare
- **în exces produce impotenţă sexuală la bărbaţi
- protejează celulele nervoase de efectele devastatoare ale stresului + se opun apoptozei acestora
- creşte eliminarea renală a acidului uric
- are efect inductor enzimatic hepatic cu rol în detoxifierea organismului + stimuleaza sinteza AO naturali (cei produşi de corp), dar mai ales : Glutationul, SOD şi Catalaza
NOTA : hormonul natural are TOATE efectele menţionate mai sus, în vreme ce fito-estrogenul NU le are pe cele marcate cu 2** şi cu litere îngroşate !!!

Însă chiar în exces, hormonul fito-estrogen conferă o protecţie marcată şi sigură împotriva cancerului de sân, uter, ovar şi prostată şi nu induce cancer (consumul de 2X/săpt. a 100-150 g/zi reduce riscul de cancer cu 40%, de 3X/săptămână cu 70%, iar aportul zilnic practic chiar anulează acest risc !!!).

Hormonul fito-estrogen nu afectează dezvoltarea testiculelor la băieţi şi nici apariţia caracterelor sexuale secundare, în vreme ce pe fete nu le feminizează precoce, nu produce dezvoltarea precoce a sânilor şi nici dezvoltarea caracterelor sexuale secundare înainte de vreme (pubertate) !

Evitaţi (produsele de) “soia modificată genetic” ! Prezintă risc major cancerigen !
3. Soia ne-modificată genetic are hormon fito-estrogen util organismului, în vreme ce soia modificată genetic are hormon estrogen, factor de creştere şi deci cu potenţial cancerigen !!! Fito-estrogenul din soia ne-modificată genetic PROTEJEAZĂ de cancerul de sân, ovar, uter şi prostată ("barând" receptorii estrogenici, dar fără a-i stimula / acţiona !) şi de-aceea multe persoane cu experienţă în tratamentul pe cale naturală a cancerului includ soia ne-modificată genetic între componentele OBLIGATORII ale curei lor naturale anti-cancer, fiind extrem de eficientă, în vreme ce atrag atenţia foarte serios ÎMPOTRIVA soiei modificate genetic care are hormon estrogen care stimulează receptorii sânului, ovarului, endometrului şi ai prostatei cu risc major de CANCER + riscul generat de virusul “trasor” care a modificat-o genetic şi care se poate ataşa la fel de bine şi de celulele normale ale corpului şi le poate... modifica, trimiţându-le in CANCER !!!

4. Apropo: ştiti cum se realizează modificarea genetică a unei plante oarecare ? Se alege / crează un virus trasor care are în el informaţia genetică pe care dorim să i-o imprimăm plantei pe care vream s-o modificăm şi "tragem" cu el în nucleul plantei de modificat. O parte dintre viruşi realizează ceea ce i-am pus să facă, însă o altă parte aderă de nucleul plantei şi nu o modifică (”viruşi nereacţionaţi”).

DAR odată ce am consumat acea plantă, virusul respectiv trasor se poate desprinde de nucleul plantei şi să mă... modifice pe mine genetic, trimiţându-mi celulele de care aderă în... (aţi ghicit ?) CANCER ! Descrie magistral fenomenul dr. Giuseppe Nacci în cartea sa “1000 plante în tratamentul cancerului”.

5. Soia conţine şi nişte substanţe de natură proteică (care se numesc "Soia sapogenol A, B, C şi D") care au capacitatea de a produce daune tiroidei, globulelor roşii ale sângelui şi celulelor pancreatice, mai ales la copii! DAR să nu ne oprim la această afirmaţie, ci să mergem mai departe !!! Aceste substante se distrug imediat daca FIERBEM soia, chiar să dea un simplu clocot iar soia poate fi consumată în siguranţă, deci fără riscuri ! Insă se ridică o mare problemă : de ce poporul hunzilor consumă soia nefiartă şi nu au nici un fel de probleme, nici ei şi nici copiii lor, ba chiar ajung centenari cu toţii ??? Nu ştiu să răspund la această întrebare !

6. Soia conţine acid fitic şi fitaţi, dar sa vedeti ce de acid fitic are porumbul !!! Deşi timp de decenii s-a susţinut că alimentele bogate în fitaţi ar bloca absorbţia Calciului, studiile făcute în ultimul deceniu NU o confirmă, iar ”teoria fitaţilor” este demodată şi depăşită de realitate!
Contra-exemplu: daca soia prin conţinutul de fitaţi ar bloca absorbţia Calciului, cum de în China (cel mai mare consumator pe cap de locuitor de soia din lume) şi-n Japonia (al II-lea consumator), frecvenţa osteoporozei este de 1 / 188 de femei ? (în Europa şi America de Nord 1 din 3 femei face osteoporoză după menopauză !). ...că "bagă" în ei fitaţi "la greu" !?!

7. Cel mai penibil articol împotriva soiei, dar cu un ton extrem de virulent l-am citit cu câţiva ani în urmă într-un ziar "de 2 lei" (la figurat) din vestul ţării. Se afirma acolo că estrogenul din soia dă impotenţă şi probleme mari cu fertilitatea ! Chinezii sunt mai toţi impotenţi şi infertili ; de-aceea au "sărit" miliardul de locuitori ?!?!?! ...iar japonezii la fel ? Chinezii NU sint infertili, frecventa cancerului de prostată, sân, endometru şi ovar este minimă, cât despre potenţă ce să mai vorbim !?!

Soia conţine LECITINA = complex fosfolipidic ce stimulează metabolismul neuronal.

Lecitina ­ performanţele intelectuale, este un detoxifiant hepatic, ajută la descompunerea şi arderea grăsimilor, scade colesterolul plasmatic şi previne formarea plăcii de aterom, reprezintă un tonic miocardic, contribuie la menţinerea culorii normale a tegumentelor şi mucoaselor, previne / combate căderea părului, prezintă proprietăţi antiinflamatorii, scade durata, frecvenţa şi intensitatea durerilor reumatice meteorosensibile ; are şi un uşor efect laxativ şi sedativ, previne balonarea, dar şi previne / combate formarea calculilor biliari.

Merită să facem şi o paralelă între SOIA ne-modificată genetic (prescurtată prin ”S”) şi un medicament numit TAMOXIFEN (prescurtat prin ”T”), extrem de recomandat în terapia convenţională actuală a cancerului de sân. Astfel :

1.
S. : Soia este un aliment-medicament, extrem de util organismului prin ceea ce conţine ;
T. : Medicament de sinteză, fără valoare nutriţională.

2.
S. : Efect marcat de ”baraj” (deci fără a-i stimula !) al receptorilor estrogenici ai sânului, endometrului, ovarului, dar şi cu acţiune pe prostată. Efect dependent de doză ;
T. : Efect de ”baraj” al receptorilor estrogenici ai sânului, dar stimulator de creştere pe receptorii de la nivelul endometrului şi ovarului. Stimulează creşterea endometrului cu risc de apariţie a fibroamelor uterine (cu atât mai ­ cu cât doza este mai mare şi perioada de tratament mai prelungită – luni, ani). ­ frecvenţa chistelor ovariene şi a sângerărilor endometriale.

3.
S. : Dă o protecţie osoasă sigură împotriva osteoporozei, asociind cel mai puternic fixator de Calciu (hormonul fito-estrogen) cu un nivel mijlociu al conţinutului în Calciu ;
T. : Produce rarefiere şi pierdere de masă osoasă, cu risc ­ osteoporotic în timp.

4.
S. : Determină reducerea colesterolului total şi a LDL-colesterolului ;
T. : Indiferent pe fracţiunile lipidice.

5.
S. : Indiferentă în ceea ce priveşte coagularea sângelui ;
T. : ­ coagulabilitatea sângelui cu risc (trombo-)embolic.

6.
S. : Indiferentă pe numărul elementelor figurate ale sângelui ;
T. : Reduce leucocitele şi trombocitele.

7.
S. : Este un inductor hepatic de potenţă medie, ajutând la regenerarea unui ficat afectat, dar şi la detoxifierea organismului. Stimulează sinteza anti-oxidanţilor endogeni de către ficat
T. : ­ transaminazele hepatice, alterând funcţia organului. Efect dependent de doză, dar mai ales de prelungirea duratei tratamentului.

8.
S. : Indiferentă ca efect direct pe cristalin. Dar dacă ­ sinteza AO endogeni + participă la detoxifierea organismului, indirect combate apariţia cataractei ;
T. : ­ semnificativ riscul de cataractă la pacienţii care folosesc acest medicament.

Alte proprietăţi :
•         Soia nu conţine colesterol
•         Furnizează 377 kcal / 100g produs
•         Conţine fibraţi
•         În compoziţia ei găsim aproape toate vitaminele şi mineralele necesare organismului (cu excepţia vitaminei C). Soia germinată însă conţine şi vitamina C
•         Contrar unei opinii larg, dar fals înrădăcinate, soia conţine şi vitamina B12, într-o concentraţie mică, dar suficientă şi sigură pentru un vegan
•         În cancer, GENISTEINA şi DAIDZAINA din soia distrug vasele care irigă tumora
•         Are cel mai echilibrat raport Ca / Mg (260 mg / 242 mg)
•         Fierul (7 mg%) din soia boabe, ­ prin germinare (sau dacă soia este ţinută pur şi simplu în apă) la 45 mg% (după 48 de ore), după care scade rapid (se pare că este vorba de fenomenul fuziune / fisiune nucleară la rece). Fenomenul a fost observat şi comunicat de o Facultate de Chimie Alimentară din Austria şi Facultatea de Chimie Alimentară de la Galaţi
•         La fel, cantitatea de hormon fito-estrogen sporeşte cu fiecare oră de stat a soiei în apă, de la dublul cantităţii iniţiale după 2 ore, la de 6 ori cantitatea iniţială după 6 ore. Insă după această perioadă cantitatea de hormon fito-estrogen intră în platou
•         Conţine AG omega 6 şi omega 3 într-un raport optim (< 3)
•         Alimentarea zilnică cu leguminoase ameliorează echilibrul glicemic şi lipidic
•         Uleiul de soia e o sursă f. bogată de Coenzimă Q10. Nu-l recomand pentru că este un ulei preponderent omega 6

Recomandări practice :
•         Consumaţi zilnic soia (fiartă) !
•         Dacă nu aveţi cancer căutaţi doar produsele din soia ecologice, fără “E”-uri şi nemodificate genetic
•         NU utilizaţi exclusiv soia în alimentaţie, ci cuvântul de ordine trebuie să fie ”varietate”
•         NU preparaţi laptele de soia din soia nefiartă (risc major mai ales pentru copii) !!!
•         Subiect delicat și neînțeles de mine până-n prezent : poporul hunzilor consumă soia germinată și nefiartă și nu au nici o problemă de sănătate, ba din contră !

Dr. Marginean Calin
medic specalist medicina muncii
medic specialist medicina generala
competenta in medicina de intreprindere
atestat nutritie

Articole despre soia, calin marginean