facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dr. Calin Marginean - Soia, o planta minune

DocumentareDr. Mărginean Calin
medic specialist medicin muncii
medic specialist medicină generală
competență medicină de intreprindere
atestat nutriție
soia


Este o plantă originară din Asia, unde este consumată în cantităţi redutabile, fiind şi cultivată pe suprafeţe foarte mari. Chinezii o au atestată documentar de mai bine de 4000 de ani, iar “soia” în limba lor înseamnă... “cele mai bune seminţe” (“tau-tau”).
soia
Face parte din clasa leguminoaselor, alături de fasole, linte, lupin, fasoliţă, latir, mazăre, bob şi năut, fiind în acelaşi timp şi liderul cap de serie al clasei (la fel ca şi nuca, varza, grape-fruit-ul, usturoiul, secara, spirulina…). A fost aclimatizată cu succes în Europa şi America începând abia cu secolul XVII. Din păcate şi fără nici un temei, la noi în ţară a fost asociată timp de decenii cu austeritatea (“CEAUŞESCU = soia”).

Adesea preparatele din carne sunt îmbogăţite cu soia din următoarele considerente : preţului de cost, efectului aterogen al preparatelor din carne, îmbăgăţirea în glucide, ­ nivelului proteic, ­ semnificativă a nivelului de minerale şi vitamine, ­ digerabilităţii preparatelor din carne şi chiar pentru considerente economice (carnea putând fi astfel exportată).
Site: drcalinmarginean.blogspot.com

Articole despre calin marginean, soia