facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dr. Calin Marginean - Pentru sanatatea dvs. evitati excesul de sare

De evitat

Este foarte important să retinem că TOATE alimentele contin sare (clorura de sodiu – NaCl).
Deci pornim de la această premiză : TOATE alimentele contin sare!!!
sare

- foarte multă (> 100 mg / 100 grame produs) există în toate produsele alimentare de origine animală, fără să o mai adăugăm noi ;
- enorm de multă (> 500 mg / 100 grame produs) există în produsele lactate, chiar dacă NU le mai adăugăm noi (însă branzei de burduf / putină îi mai punem si noi, în afara cele "ascunse", pe care oricum aceasta o continea) ;
- mai putină (< 50 mg / 100 grame produs) în produsele alimentare de origine vegetală (legume, leguminoase, fructe, cereale, seminte) ;
- însă există 3 alimente de origine vegetală care au sare continută în ele la nivelul alimentelor de origine animală (> 100 mg / 100 grame produs) : ciupercile, tomatele si spanacul. Motiv pentru care ar fi bine ca atunci când le consumăm, să fim foarte atenti la câtă sare mai adăugăm mâncării, dacă servim aceste alimente la masă!
- as vrea să NU uităm nici de murături si nici de brânza de putină (+/- de mămăligă, pâine etc.), care în functie de metoda de preparare, contin si ele de regulă  > 100 mg / 100 grame produs sare!!!

DACĂ nici un aliment NU ar contine sare (însă mai sus am spus că TOATE au!), ar trebui să adăugăm sare în alimente într-o cantitate care să nu depăsească 7-8 grame / zi, deci exceptional! Dar cum TOATE alimentele au... excesul este la un singur pas, care aproape întotdeauna este făcut, iar depăsirea este frecvent copioasă, cu riscuri MAJORE pentru sănătate, asa cum vom vedea în continuare! Adesea se ajunge fără nici un fel de probleme la 15-20 g de sare adăugată mâncării!

Să vedeti de unde plec si unde ajung!
- cu vârsta ne scade văzul! Ce vom face? Ne punem ochelari!
- cu vârsta ne scade auzul! Ce vom face? 2 variante : ne punem aparat de auzit sau... (mai grav) ne apucăm să... strigăm unii la altii ca să ne întelegem!
- (acum mare atentie!) cu vârsta ne mai scade si... gustul! Întrebare : ati văzut vreodată pe cineva cu ochelari la... limbă??? Răspuns : NU!
...iar de aici, de la acest ultim punct, încep să apară problemele sau mai exact MARILE probleme de sănătate. Să vedem cum anume!
De regulă, în familie noastre, o persoană de sex feminin pregăteste mâncarea.
Întrebare : când adaugă ea sare în mâncarea proaspăt preparată termic?
Răspuns : când aceasta este caldă, la 1000C, clocotindă si aburindă pe foc.
Cu vârsta însă, persoanei mai sus mentionate îi diminuă si... gustul! Ia o lingură de mâncare ca s-o guste, îsi "pârleste" ½ superioară a limbii, cu care si asa nu mai prea distingea gustul sărat si... începe să pună sare în mâncare... ca să-i simtă gustul de... sărat!?! Astfel se trimite pe ea însăsi, cât si familia sa în hipertensiune arterială si cardiopatie ischemică. Este vorba de primul pas! Dar mai sunt si altii. Să urmărim în continuare!

Cu cât creste cantitatea de sare din alimente :
- Scade cantitatea de Calciu din corp (NU cumva să uitati că acest metal are si proprietăti anti-cancerigene de fortă medie!), cu riscuri dintre cele mai diverse : osteoporotic, risc de cădere  ;
- Creste pofta de mâncare si astfel creste si numărul de kg al membrilor familiei. Însă "bucătăreasa" va fi apreciată si astfel mâncarea se va termina mai repede! Sunt persoane care afirmă că "este normal, cu vârsta să mai acumulăm niste kg în plus". NU este deloc normal!!! Este frecvent o consecintă a consumului excesiv de sare ;
- Apare iritabilitatea, nervozitatea, se accentuează comportamentul agresiv, scade toleranta la stres
- Este dezechilibrat raportul K+ / Na+ în favoarea celui din urmă. Dacă raportul tinde să se egalizeze sau să devină favorabil Na+-lui, există risc semnificativ de... cancer în familia respectivă.
(în lactate, raportul Na+ / K+ este 2 / 1, în vreme ce în TOATE alimentele de origine vegetală raportul K+ / Na+ este de măcar 5 / 1).

As dori să atrag serios atentia si asupra unui produs, care există prin toate magazinele alimentare. Este vorba de bulion. Pe foarte multe etichete ale sticlelor de 1 litru se poate citi : tomate, apă, sare 2%. Aparent nevinovat!
Eu, Călin Mărginean, sunt capabil să beau 1 litru de bulion în mai putin de 2 minute ; probabil că si dvs. Însă stiti cât înseamnă 2% la 1 litru??? Da, ati ghicit : cca. 20 grame! Deci teribil de mult!
NU mă opun deloc consumului de bulion preparat în gospodărie, ba chiar îl încurajez! Colorantul rosu din bulion (licopen-ul) este singurul antioxidant de fortă a cărei cantitate sporeste prin fierbere de... 5 ori! Dar absorbtia sa (trebuie stiut si acest lucru) se face EXCLUSIV în mediu gras, motiv pentru care recomand consumul a 1 lingurită de ulei de măsline înainte de a consuma bulion sau pepeni rosii, sau lingurita va fi adăugată peste salata de legume care contine tomate. Recomand bulionul ne-conservat cu Aspirină ("salicilat"), benzoat de sodiu (E 211 sau "conservantul alimentar"), sau prin adăugarea unei mari cantităti de sare!

Revin la întrebarea initială : câtă sare să adăugăm atunci mâncării? Cât mai putină sau deloc!!! Dar niciodată > 2-3 g / zi de persoană (cu câteva rare exceptii legate de munca în microclimatul cald), însă aceste valori luati-le ca pe o valoare maximă pe care să nu o atingeti decât exceptional si nu zilnic!
Retineti si un catren extrem de inspirat, util si sugestiv pentru sănătatea dvs., pe care l-am compus cu ani în urmă, referitor la persoana care ne găteste bucatele, dar si pentru noi : "De vrei să fii sănătoasă / Să n-ai solnită pe masă!"
Da, nu contest că există si persoane ai căror rinichi pierd sare, având o tensiune arterială cu valori extrem de joase (80 / 50 sau chiar sub această valoare). Dar aceste persoane sunt foarte rare si ele nu intră în atentionarea referitoare la consumul de sare. Ele vor putea să consume sare si să bea lichide invers proportional cu valorile tensionale, pentru a mentine totusi tensiunea arterială la valori convenabile.
Ar fi bine să stim cu totii că alimentele au si un gust propriu, pe care multi dintre noi, prea adesea îl mascăm prin gustul de sare. De ce nu am beneficia de acest gust? Este foarte important să ne educăm gusturile si să alegem alimentele cu creierul, deci doar pe cele care sunt sănătoase si nu mânati de un gust pervertit care adesea primează.

O precauţie extrem de importantă merită a fi luată în calcul legată de SARE : ea nu va trebui să fie iodată şi nici nu va conţine substanţe anti-aglomerante!
Cu cât sarea de masă este mai "fină", aceasta va contine substante anti-aglomerante, dintre care cea mai folosită este E 536 sau... fero-cianura de potasiu ( K4[Fe(CN)6] ). "Sună" bine, nu-i asa?
În unele ţări, printre care şi România, se foloseşte pentru consumul uman, dar şi pentru cel animal, datorită unei legiferări defectuoase şi dezastruoase în domeniu, aproape exclusiv sarea iodată, care conţine iodatul de sodiu sau cel de potasiu (NaIO3 sau KIO3), substanţe pro-oxidante şi astfel procancerigene, cu tropism aproape specific pe tiroidă (dar nu numai!). Da, există în tara noastră circa 30 de judete în care cantitatea de Iod din apă este mult sub necesar. Astfel s-a impus, din ratiuni medicale suplimentarea cu o anumită formă chimică a Iodului a alimentelor. Însă contează teribil de tare si forma sub care eu administrez un anumit element chimic cuiva.
De pildă, dacă unui pacient cu deficit de Calciu îi voi administra oxalat de Calciu, îi voi face praf rinichii si-i voi si irita serios între tubul digestiv ; capac la toate, Calciul din oxalatul de Calciu NU este o formă absorbabilă a metalului. Dacă însă îi voi administra lactat sau citrat de Calciu va fi foarte bine.
La fel de serioasă este si problema Iodului. Dacă s-ar fi ales suplimentarea cu Iodură de Potasiu (cel mai bine) sau de Sodiu (KI sau NaI) ar fi fost în regulă, dar alegerea a fost a Iodatului de Potasiu si/sau a celui de Sodiu (KIO3 sau NaIO3).
Cea mai bună alegere însă ar fi fost ca populatia să fie sfătuită să consume recordmenul în Iod al lumii vegetale (mă refer la usturoi), sau/si ceapă, praz, nuci, algele marine, tomate, salată.
În acest sens, vă recomand procurarea şi folosirea exclusivă a sării luată / adusă direct dintr-o salină sau a celei grunjoase, care are menţiunea explicită pe ambalaj "sare neiodată"! Luaţi serios aminte la precauţia de mai sus, CHIAR DACĂ NU aveţi cancer!!! Deseori este iodată (si nu "iodurată") până si sarea marină! Dacă însă locuiti într-o zonă cu sol / apă sărace în Iod, introduceti în alimentatia dvs. alimentele vegetale mentionate mai sus.
Sursa: drcalinmarginean.blogspot.com

Articole despre Calin Marginean, sare