facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dr. Calin Marginean - Comentarii pe marginea scalei ORAC

Alimentatie si nutritie

Scala ORAC a celor mai sanatoase alimente

NU există în cadrul ei nici un aliment de origine animală!!! Este prima remarcă şi poate cea mai importantă! Da, există o serie de alimente de origine animală (carnea de somon şi unii crustacei marini), care conţin cantităţi mici dintr-un carotenoid de potenţă medie (asteroxantina) şi care le colorează carnea în portocaliu-roşietic, dar aceste alimente NU se regăsesc în listă;

scortisoara

- Condimentele sunt pe primele locuri în listă, ocupând chiar şi primul şi al treilea loc de pe podium;
- NU trebuie să te numeşti "Resveratrol"  sau vreun aliment să conţină aşa ceva, ca să aibă un nivel anti-oxidant ATROCE. Cuişoarele conţin "eugenol", un anti-oxidant de potenţă medie, dar într-o cantitate aşa de mare, încât zdrobesc orice contra-candidat la nivelul anti-oxidant;
- Există alimente care furnizează un nivel anti-oxidant ENORM, chiar dacă sunt consumate în cantităţi infime (cuişoarele, scorţişoara...), iar altele au un palid nivel anti-oxidant, chiar dacă le-am consuma în cantităţi semnificative (pepenele verde şi galben, castraveţii);
- Cuişoarele şi scorţişoara sunt extrem de accesibile practic pretutindeni. Dar din păcate, prea mulţi dintre noi aleg să le utilizeze extrem de rar sau doar prin... prăjituri. Ce să mai zic de pudra de roşcove (carob, ceratonia), de care mare parte din populaţie nici nu a auzit că există (vezi anexa IV), sau de polenul granule, utilizat eventual de apicultori şi familiile acestora?

Astfel:
a) pudra de cuişoare = 3.144 unităţi ORAC / gram;
b) pudra de scorţişoară = 2.675 unităţi ORAC / gram;
c) capac la toate... pudra de roşcove (carob, ceratonia) are şi aceasta un nivel anti-oxidant ATROCE: 915 unităţi ORAC / gram. Dacă cacaoa este strict contraindicată la o persoană cu cancer, pudra de roşcove este mai mult decât indicată!
d) polenul granule: 247 unităţi ORAC / gram;

- Chiar dacă au un nivel anti-oxidant mai mare sau mai mic, numai acest fapt NU califică anumite alimente ca să le consumăm. Exemple: cacaoa, boabele de soc crude, boabele de leguminoase crude, vinul, oţetul şi chiar şi uleiurile esenţiale;
- Premeditat NU există nici o orientare şi nici o educare a populaţiei, dar nici a cadrelor medicale în ceea ce priveşte realizarea în organismul propriu sau al pacienţilor a unui nivel anti-oxidant cât mai înalt, drept cel mai important factor de prevenţie al apariţiei tuturor bolilor cronice şi degenerative. Ce trebuie să urmărim la un fruct / legumă / condiment, fel de mâncare??? Nimeni NU ne spune! UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT!!! Acesta este răspunsul!!!
- Ce trebuie să facem ca să îmbătrânim cât mai tardiv si să ne păstrăm vigoarea si tinerețea cât mai multe decenii? UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT!!! ...dar numai în lipsa unei pro-oxidări semnificative!
- Cum putem preveni TOATE "bolile civilizației" = boli degenerative ale stilului de viață? Ce să facem ca să NU mai trecem vreodată pe la doctor (cu excepția accidentelor)? Cum să avem un ten frumos decenii întregi? Cum să avem o minte limpede si la 100 de ani? Care este "secretul" tinereții si al longevității? RĂSPUNS: UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT!!! ...dar numai în lipsa unei pro-oxidări semnificative!
- Care sunt factorii pro-oxidanți (generatorii de radicali liberi) de care trebuie să ne ferim din tot sufletul?

Fumatul (o ţigară generează 1016 RL), stresul, aerul poluat cu fum, praf industrial, gaze de eşapament, radiaţiile ionizante (RUV, Radioterapia şi Radiografiile, exploziile atomice, radiaţia cosmică, CT, PET-CT), ionii pozitivi generaţi de ecranul PC-ului sau al TV-ului, acetaldehida (produs intermediar al metabolismului alcoolului etilic, dar care apare şi-n fumul de ţigară), stresul, stările pro-inflamatorii, consumul de alcool, metabolismul energetic (oxidarea mitocondrială), exerciţiul fizic intempestiv (cu cât e mai intens, cu atât mai mulţi RL generează!), modurile greşite de preparare termică a alimentelor (prăjelile, fripturile, "grătarul"), consumul de alimente râncede sau alterate, al dulciurilor concentrate, uleiurile vegetale omega 6 şi omega 3 rafinate, unele margarine, expunerile prelungite la soare şi/sau la ore de maxim solar, dar şi bronzarea artificială, sursele de oxigen atomic (hipocloriţii, ozonul, dicromaţii, permanganaţii, cloraţii, percloraţii, sarea iodată), unii agenţi oxidanţi, utilizaţi în industria alimentară drept conservanţi (nitraţii, nitriţii, sulfaţii, tiosulfaţii, sulfiţii, fosfaţii, metabisulfaţii, fosfiţii, radicalii fenoxi-), unele toxine, ciuperci (fungi), bacterii şi virusuri sunt incriminate ca generatoare de radicali liberi, medicamentele citostatice, 3,4-benzpirenul, metilcolantrenul, depăşirea greutăţii corporale, diabetul zaharat, expunerea profesională la CCl4, unele "E"-uri alimentare, unele metale +/- grele +/- radioactive (Al, Pb, Cd, U), telefonul mobil, cuptoarele cu microunde, aldehidele nesaturate (acroleina rezultată prin prăjirea uleiurilor sau fumat) etc.
Radicalii liberi induc peroxidarea lipidică, lezează ADN-ul celular, inactivând / denaturând proteine. Cele mai sensibile (şi astfel, cele mai vulnerabile) organe în faţa agresiunii radicalilor liberi sunt: cristalinul (cataracta), pancreasul (diabetul zaharat), vasele de sânge (ateroscleroză) şi celulele nervoase, care posedă o capacitate redusă şi limitată de inactivare a acestora. DAR toate celulele si organele corpului nostru suferă când au parte de pro-oxidare si din contră, funcționează cu atât mai bine cu cât avem un nivel anti-oxidant mai înalt;
- NU e greu deloc să NU facem cancer!!!
- Chiar este nevoie de un stil de viaţă rău dezordonat, extins adesea pe decenii întregi, cu o alimentaţie lipsită sau săracă în anti-oxidanţi, sau din contră, cu pro-oxidante serioase, ca să facem boala! Există persoane care în anul 2010, în ţări ale UE, printre care şi România, cu standarde ridicate de subzistenţă consideră mental că "fructele-s pentru copii", în vreme ce adulţii (oameni serioşi!?!), ar trebui să se întâlnească la "o bere", sau la "un grătar" etc. Însuşi modul de a primi un musafir în casă în ţara noastră este dezastruos şi denaturat: i se pune acestuia în faţă un pahar de "tărie" sau dulceaţă, în loc să i se pună în faţă fructe cât mai colorate. Chiar aşa de rău ne urâm musafirii?
...şi să mai spună cineva că această boală teribilă (maladia canceroasă sub diversele ei forme) nu apare exclusiv din vina noastră, datorită unui stil de viaţă nesănătos, tolerat şi cultivat adesea pe decenii şi că nu ar putea fi prevenită!!!
Site: drcalinmarginean.blogspot.com

Articole despre orac, Calin Marginean