Traiul fara bani (Living Without Money)
Documentare
Film cu subtitrare in engleza: http://vimeo.com/21063795
Heidemarie Schwermerm, în vârstă de 69 de ani, a trăit în ultimii 16 ani fără a cheltui un ban. Povestea sa este subiectul unui film documentar, disponibil acum pe DVD.
În anul 1996, Heidemarie Schwermerm, o fostă profesoară și psiholog, a decis să facă un experiment: să trăiască fără bani pentru un an. În copilărie, familia sa a avut mari probleme financiare, după ce a fost forțată să își părăsească locuința, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În Dortmund, unde locuiește, femeia a deschis un magazin bazat pe troc: oamenii se aprovizionau făcând pur și simplu schimb de bunuri. Succesul mare pe care l-a avut ideea sa a încurajat-o să renunțe la slujbă. A renunțat și la toate bunurile, cu excepția câtorva care încăpeau într-o valiză, și a plecat din casa închiriată în care locuia.
"Devenisem foarte frustrată de societatea consumeristă lacomă în care trăiam", spune Schwermerm, citată de The Austrian Times.
La început, prietenii și cele două fiice ale sale au fost foarte confuzi în legătură cu noul stil de viață.
Femeia trăiește de atunci ca un nomad: în schimbul hranei și al unui loc de dormit face curățenie, grădinărit sau ședinte de terapie.
Heidemarie Schwermerm a scris trei cărți despre experiența sa. Toate câștigurile obținute în urma vânzărilor au fost donate oamenilor străzii și fundațiilor de caritate.
"Traiul fără bani mi-a adus bogăție interioară și libertate", spune Heidemarie Schwermerm.
Rep.- V-ati putea imagina o lume fara bani?
H.S. – Absolut!
Rep. – Da? Cum?
H.S. – Am tot ce am nevoie. Am avut o casa, am crescut doi copii. Si cu toate astea, am renuntat la tot.
Rep. – Ce ai pastrat? Ai pastrat ceva?
H.S. – Am dat totul. Dupa ce apartamentul meu a fost golit, am sarit in sus de bucurie. Fac asta pentru ca simt ca nu mai merge la modul la care a mers pana acum. Trebuie sa muncesti tot timpul, iar altii nu au nimic. Telul meu este sa determin cat mai multi oameni sa se alature.
Rep. – De ce te primesc oamenii in casele lor?
H.S. – Se bucura cand ajung la ei.
Rep. – Dar nu te cunosc. Cum ajungi acolo? Cerand oamenilor sa te ia cu autostopul?
H.S. – Cand sunt invitata – oamenii imi trimit un bilet.
Rep. – Ce convenabil! Ce vrei sa spui?
H.S. – Este foarte greu sa exprim ceea ce am exerimentat in acesti ani. Banii ne distrag atentia de la ceea ce este important. Lucrurile nu mai pot functiona mult timp la modul in care functioneaza acum. Multi oameni sunt deja constienti de asta…