facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Urechelnita

Plante medicinale

Sempervivum tectorum
Denumiri populare: argintura, buruiana porcului, curechiul stanii, frunzar, ghintura, iarba ciutei, iarba lupului, iarba tunului, iarba de urechi, iarba grasa, jintera, nevastuica, oloisa, oreclesnita, prescurarita, tata mielului, urechea iepurelui, urechea matei, urechiusa de stanca, varza de stanca, verzisoara.

urechelnita1

In traditia populara:
era cultivata adesea pe acoperisuri. Se va din frunze se intrebuinta contra durerilor de urechi.
Frunzele se mai puneau pisate pe bataturi, iar seva pe negi. Cu seva de la planta se faceau pansamente la umflaturi si arsuri, la branca si hemoroizi, iar sucul diluat cu apa se lua in stomatite afte.
La fel se folosea in durerile de ochi facute cataplasme externe.
Compozitia chimica: ne studiata.

Actiuni farmacologice:
antiinflamatoare, cicatrizanta, antibiotica- distruge microbii, sucul se poate folosi si la disparitia petelor si pistruilor. Este astringenta, sedativa, diuretica, antispasmodica, hemostatica, elimina viermii intestinali.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: acnee, afectiuni nervoase si renale, afectiunile urechii- chiar infectii, afectiuni cutanate, afte, arsuri, bataturi, cancer uterin si de piele, diaree, dureri de urechi, febra, hemoroizi, intepaturi de insecte, pecingine, pete pe piele, pistrui, stomatite, viermi intestinali.

-2 lingurite de frunze maruntite se pun la 250 l apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 4 cani pe zi intern.
-Suc proaspat stors se pune pe rani extern sau se picura in ureche. Intern se poate lua 20 ml suc o data mai multe zile la rand.

-3 lingurite de planta se pune la 250 ml apa si se fierb 5 minute. Se strecoara si se folosesc la spalaturi in cazul cancerului de piele sau uterin.
-Praf din planta uscata se va pune pe rani sau se va lua intern cate un varf de cutit, care se va tine sub limba timp de 10 minute, dupa care se inghite. Se poate face de 3-4 ori pe zi cu 30 minute inainte de mese.

-Frunze proaspete se aplica sub pansament pe bataturi zilnic pana la trecerea bataturilor.

-Pentru negi sau pete se unge cu sucul plantei sau cu frunza strivita de mai multe ori pe zi.
urechelnita2

Articole despre


Articole din Plante medicinale