Botox - reactii adverse pe termen lung
Sanatate
De cand a fost legalizata, in 1994, utilizarea Botoxului a devenit o procedura obisnuita in toata lumea. In Marea Britanie, anul trecut, 472.000 de persoane au apelat la tratamente injectabile cu Botox, adica o crestere de 105 la suta intr-un an, relateaza TimesOnline.
Pacientii pot apela la medici profesionisti sau cosmeticieni, dar isi pot procura si de pe internet kituri cu ajutorul carora isi pot injecta singuri toxina botulinica in piele. Larga utilizarea a Botoxului nu inseamna ca acesta este sigur si usor de folosit, avertizeaza, insa, oamenii de stiinta.
Botoxul este denumirea comerciala a unei forme purificate de toxina botulinica. Aceasta este o substanta letala, de 100.000 de ori mai toxica decat Sarinul, care a fost utilizat si de organizatiile teroriste. Toxina botulinica injectata in corp blocheaza comunicarea dintre terminatiile nervoase si muschi. In cantitati mici, aceasta substanta purificata este folosita pentru a controla spasmele musculare ale fetei si pentru a preveni ridurile de expresie.
Inca de la inceput, autoritatile si-au manifestat ingrijorarea privind utilizarea Botoxului in scopuri cosmetice. Pana acum patru ani, medicii erau singurii care puteau folosi aceasta substanta in tratamente de infrumusetare. Ulterior autoritatile au reglementat folosirea toxinei botulinice in cosmetica.
In 2008, agentia de reglementare a medicamentelor din Statele Unite a efectuat o analiza cu privire la siguranta tratamentului cu toxina botulinica, dupa ce militantii au sustinut ca 16 decese au fost legate de utilizarea acestei substante. Concluziile anchetei au impus reglementari mai stricte in acest domeniu. Chiar si compania producatoare de Botox a recunoscut ca, pe termen lung, folosirea Botoxului poate avea urmari negative, provocand botulism.
Este adevarat ca se poate scurge in creier?
Una dintre principalele probleme analizate de cercetatorii americani a fost posibilitatea ca Botoxul sa ajunga la creier, fapt care inca nu a fost elucidat de studiile in domeniu. Totusi, o cercetare italiana din 2008, realizata pe soareci, a aratat ca substanta injectata in chipurile rozatoarelor a ajuns la creier in doar trei zile. Consecintele asupra sistemului nervos si respirator au fost dezastruoase. Producatorul de Botox, firma Allergan, respinge concluziile studiului italian, deoarece sustin reprezentantii Allergan aceasta intra in contradictie cu alte cercetari. De asemenea, Asociatia britanica a Chirurgilor Plastici spun ca rezultatele cercetarii realizate pe soareci nu pot fi transferabile la oameni.
Reactiile alergice la Botox sunt rare. Efectele secundare care pot aparea in urma folosirii acestei substante (paralizie faciala, asimetrie a buzelor, pleoape cazute, umflaturi, eruptii cutanate si leziuni) sunt rezultatul injectarii incorecte a botoxului. Aproximativ 40% din cei care au apelat la tratamentul cu botox au fost injectati incorect, de cele mai multe ori din cauza practicienilor nepregatiti.
"Daca nu este administrat corect, Botoxul poate crea probleme de asimetrie a fetei care pot dura un timp lung", a declarat profesorul de dermatologie Nick Lowe, de la Universitatea din California, Los Angeles.
Exista reactii adverse pe termen lung?
Multi dintre cei care folosesc Botoxul nu stiu ca aceasta are efecte negative pe termen lung. In 2006, Asociatia britanica de Estetica a Chirurgilor Plastici a prezentat dovezi care atestau faptul ca tratamentele cu botox pot crea dependenta, respectiv 40% dintre cei care au folosit aceasta substanta au exprimat o dorinta compulsiva de continuarea a tratamentelor.
Dr. David S. Becker, profesor asistent de dermatologie la Weill Cornell Medical College din New York, a prezentat dovezi care sugereaza ca utilizarea prelungita a Botoxului incurajeaza formarea de noi riduri in zonele injectate, din cauza lipsei de miscare a muschilor.
Botoxul este injectat in muschi, iar tratamentul dureaza in jur de 10-15 minute. Medicii nu folosesc nici un tip de anestezie, deoarece acul este unul foarte subtire, iar majoritatea pacientilor simt doar o mica intepatura. In urma injectiei pot ramane vanatai. Un tratament pentru o zona a fetei poate costa intre 125 si 700 de euro, in functie de calificare si reputatia medicului.
Sursa: http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/sanatate/care-sunt-riscurile-injectiilor-cu-botox-179000.html