facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Matreata bradului (Usnea barbata)

Plante medicinale

Usnea barbata  Fam. Usneaceae.
Denumiri populare: barba împăratului, barba bradului, barba copacilor, barba ursului.
matreata-bradului

Descriere-lichen cortical întâlnit pe molid, brad, zimbru, larice. Tal moale, filiform, lung de 15-20cm, ramificat, dicotomic, cu ramuri numeroase şi înghesuite, peduncul opac de culoare verde cenuşie. Apotecii sub formă de discuri mari, fixate pe partea terminală a ramurilor principale. Sunt pediculate, prevăzute cu cili. Dăunător. Produce îmbolnăvirea şi moartea arborilor pe care se instalează.

Compoziţie chimică: acid urşinic, tanin, polifenoli, substanţe amare, săruri minerale, etc.

Acţiune farmaceutică: talul lichenilor ca şi cel al lichenului de islanda are o acţiune puternică antimicrobiană nu mai permite microbilor să se înmulţească şi îi distruge în cea mai mare parte. Are puternică acţiune chiar asupra viruşilor şi în plus ajută la întărirea imunităţii organismului. Datorită taninului se poate folosi cu succes şi în diaree în special la cele microbiene din enterocolite.

Se poate folosi la următoarele afecţiuni: afecţiuni intestinale, angine, diaree, enterocolite, gingivită, gripă, răceli, stomatite.

Mod de folosire:
-Se va măcina cu râşniţa de cafea înainte de a se folosi. Se ia o linguriţă de praf care se va pune în 250 ml apă clocotită. Se va lăsa apoi 10 minute acoperit. Se va strecura apoi înainte de a se administra se va pune o linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar la această cantitate. Se va consuma cu înghiţituri mici. În cazul în care se va face gargară se va putea face cu cantitatea dublă de plantă.

Articole despre


Articole din Plante medicinale