facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Trifoi

Plante medicinale


TRIFOI ALB.
Trifolium repens. Fam. Leguminosae.

trifoi1

In traditia populara: din flori se facea un ceai pentru durerile de stomac.
Planta intreaga se folosea contra leucoreei.
La Nasaud se fierbea vin cu flori de malin alb si flori albe (Parnasia palustris), se bea dimineata, inainte de pranz.
In zonele inalte pentru leucoree se folosea orice fel de trifoi in special cel salbatec.
Se mai punea in bai pentru copiii slabi ca sa se intareasca tot trifoi facut decoct.

Compozitie chimica: saponozide triterpenice, flavonoizi, ulei volatil, substante minerale, etc.
Actiune farmacologica: tonic, antiinflamator, decongestiv, fortifiant, tonic, calmant al durerilor.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: convalescenta, dureri gastro-intestinale, gripa, leucoree, raceli.


Preparare:
se folosesc doar florile -2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se va strecura. Se poate consuma 2-3 cani pe zi.
- O mana de planta maruntita se va pune la 2 litri de apa. Se va fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara si se foloseste la diferite spalaturi caldut.

TRIFOI ROSU.
Trifolium pratense. Fam. Leguminosae.
trifoi1_2

In traditia populara: planta furajera ca si cel alb. Ceaiul din tulpini florifere se lua contra tusei. Se mai folosea la bai contra reumatismului.
Compozitie chimica: florile contin saponozide triterpenice in cantitate mai mare, flavonoizi, ulei volatil, proteine, albumina, grasimi, caroten, celuloza, substante minerale, etc. Vitaminele: A, C, D.

Actiune farmacologica: antiinfectioase, antitusive, antimicotice, antiasmatice, antireumatice, antianemice, emolient, antiinflamator, diuretic. Se poate folosi foarte bine si la urticarie si alergii, Limiteaza infectiile, elimina crizele de astma, ajuta la durerile reumatice, inlatura colicile. Curata organismul de toxine fiind util in guta, spondiloza, reumatism.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: astm, boli renale, colici abdominale, diaree, dureri reumatice, guta, inflamatiile mucoaselor, leucoree, lombosciatica, mancarimi de piele, reumatism, spondiloze anchilozanta, tuse, urticarie.


Preparare:
o lingurita de flori maruntite se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se vor putea consuma 3-4 cani in afectiunile interne
-100-200 g de planta maruntita se va pune la 5 litri de apa. Se va fierbe timp de 5 minute apoi se va strecura in cada. Se fac frectii usoare in cada la spondiloze, chiar anchilozante, obtinandu-se ameliorari evidente. Se vor face zilnic. In cada se va sta minimum 30 minute. Este bine sa se faca consecutiv 20-30 de zile in fiecare seara. Pentru ca dupa baie este foarte bine sa se aseze bolnavul in pat.

-3-4 linguri de flori maruntite se vor pune al 2 litri de apa. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoara si se vor face spalaturi vaginale.
-4 linguri de planta se vor pune la 500 ml de otet si se tin timp de 8 zile. Se strecoara. Se foloseste extern in mancarimi de piele sau alte afectiuni.
trifoi2

Articole despre


Articole din Plante medicinale