Varza alba si puterea sa de vindecare
Legume
Varza albă este un aliment, dar și un medicament. Oferă nutrienți și substanțe vitale ca aliment și substanțe medicinale ca medicament. Desigur, varza albă poate regla și glicemia, colesterolul și greutatea. Dar specialitatea verzei este tractul gastro-intestinal. Dacă aici sunt prezente ulcere, varza albă le vindecă adesea în câteva săptămâni.Deoarece varza albă are un puternic efect antioxidant și antiinflamator, ea poate fi consumată și pentru a preveni cancerul și, într-o măsură mai mare, pentru aproape toate bolile inflamatorii cronice.
Varza albă este mare, rotundă, cu frunze impunătoare de culoare verde închis, care înglobează strâns capul de varză. Frunzele interioare sunt de culoare verde deschis, dacă nu aproape albe.
Deoarece soarele ajunge doar la frunzele exterioare, duce la formarea de frunze verzi (clorofilă).Varza albă este disponibilă aproape peste tot în lume ca o legumă ieftină care poate fi păstrată bine – și care este tot timpul anului. Cu toate acestea, gustul cel mai bun il are, la recolta principală, sfârșitul toamnei sau în lunile de iarnă, până în martie.Varza albă aparține plantelor crucifere – la fel ca alte tipuri de varză și, prin urmare, este în strânsă legătură cu varza, broccoli, varza de Bruxelles, varza chinezească și bineînțeles varza roșie, dar și muștarul, rucola, cresonul și multe alte plante crucifere. De exemplu, frunzele sunt folosite extern pentru comprese, iar sucul crud de varză este consumat pentru afectiuni interne, în special pentru cele din tractul gastro-intestinal.
Dar varza fiartă are și ea efecte uimitoare de vindecare, în unele indicații, ar trebui să funcționeze chiar mai bine decât varianta cruda – care se aplică, de exemplu, la scăderea colesterolului.
Varza albă scade colesterolul
Dacă varza albă este fiartă sau aburită, fibrele speciale de varză albă din intestin se pot lega mai bine de acizii biliari, care la rândul lor sunt încărcați de colesterol. Acizii biliari și colesterolul, care sunt acum legați de fibre, pot fi eliminati prin scaun. Nivelul colesterolului scade.Dar acum ficatul trebuie să producă din nou acizi biliari și pentru asta are nevoie de colesterol, pe care îl preia din magazinele proprii. Nivelul de colesterol continuă să scadă.Desigur, nivelul de colesterol scade și cu ajutorul verzei albe crude, la fel de tare ca versiunea aburită – de ex. sub formă de salată de varză taiata fin.Cu toate acestea, efectul de scădere a colesterolului este doar un efect secundar al consumului regulat de varză. Specialitatea verzei albe este si prevenirea și terapia cancerului.
Varză albă împotriva cancerului
Peste 475 de studii convingătoare au arătat deja că varza albă (și alte legume de varză) sunt protectoare împotriva cancerului. Varza albă are cel puțin trei proprietăți anti cancer.
1. Varza albă este bogată în antioxidanți
O jumătate de cană de varză albă conține 50 mg de polifenoli. Această bogăție de antioxidanți este unul dintre principalele motive pentru efectele bune împotriva cancerului. Fără antioxidanți, organismul suferă de stres oxidativ. Aceasta descrie efectele nocive ale radicalilor liberi care atacă pereții celulari și structurile celulare interne.Dacă stresul oxidativ devine cronic, acesta este un factor de risc important pentru dezvoltarea cancerului.Doar antioxidanții pot bloca radicalii liberi și, astfel, stresul oxidativ, protejează organismul de deteriorare și, în sfârșit, împotriva unei schimbări dăunătoare a celulelor.
2. Varza albă are un puternic efect antiinflamator
Inflamația cronică, împreună cu stresul oxidativ, sunt adesea începutul bolilor cronice, inclusiv al cancerului.Substanțele antioxidante descrise în varza albă nu numai că au efect antioxidant, dar au și un efect antiinflamator puternic.
3. Varza albă este extrem de bogată în glucozinolați care combat cancerul
Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale verzei albe sunt deja extrem de eficiente în ceea ce privește prevenirea cancerului și controlul cancerului.Cu toate acestea, efectul anti-cancer al verzei albe este crescut și cu ajutorul glucozinolaților săi (= glicozide din ulei de muștar). Este un grup de substanțe fitochimice care constau din compuși care conțin sulf. De exemplu, acestea susțin propriile abilități de detoxifiere ale organismului și asigură astfel o încărcătură mai mică de toxine în celula individuală și astfel o susceptibilitate mai mică la cancer. Uleiul de muștar glicozidă indol-3-carbinol conținut în planta de varză, din care provine substanța DIM (diindolilmetan) în timpul procesului digestiv, aduce mari efecte de vindecare.De exemplu, DIM inhibă creșterea cancerului și reglează echilibrul hormonal în același timp, motiv pentru care se recomandă însoțirea terapiilor de cancer (pentru cancerul dependent de hormoni), dar și pentru simptomele menopauzei. În plus față de indol-3-carbinol, varza albă conține și sinigrină glucozinolat, care este, de asemenea, considerat un luptător activ împotriva cancerului. Sinigrina este transformată în organism în așa-numitul AITC (alil izotiocianatul), care a arătat un efect unic de prevenire a cancerului – în special în ceea ce privește cancerul vezicii urinare, cancerului de colon și de prostată.Un alt glucosinolat de varză (glucorafanină) produce bine-cunoscutul sulforafan – un izotiocianat, ale cărui efecte anti-cancer, dar și efecte anti-artrită.
4. Efect anti-cancer, dar cu varză fiartă
Varza albă nu conține întotdeauna glucozinolați sau izotiocianati. Dacă varza este fiarta bine, cantitatea de fitochimice este redusă extrem, iar efectul dorit nu este obținut.Varza nu trebuie să fie pregătita niciodată în cuptorul cu microunde, dacă doriți să beneficiați de proprietățile de sănătate ale glucozinolaților.Studiile științifice au arătat că doar două minute în cuptorul cu microunde distrug aceeași cantitate de mirosinază, ca șapte minute de aburire. Mirosinaza este o enzimă care transformă glucozinolații din varză în substanțe active de combatere a cancerului (de exemplu, în izotiocianati).Cu toate acestea, având în vedere că avem nevoie de cea mai înaltă activitate posibilă a mirosinazei pentru efectul de combatere a cancerului, trebuie bineînțeles să fie selectată și o metodă de preparare prietenoasă cu mirosinazele.Rețetele de varză crudă și varza încălzită scurt sunt soluția. Dacă gustul legumelor cu varză albă pare uneori un pic amar, acest lucru este nu numai normal, ci și un semn foarte bun.Substanțele amare din varză sunt de dorit. Substanțele amare din varza albă sunt acele substanțe care ajută la combaterea cancerului și a ulcerelor: glucozinolații.Pentru a păstra maximum de ingrediente și gust atunci când pregătiți varza, cel mai bine este să folosiți metoda Healthy Sauté.
5. Varză albă împotriva ulcerațiilor stomacale și duodenale
Varza albă este deosebit de renumită ca remediu pentru ulcerul gastric și duodenal. În special în naturopatia tradițională, se folosește sucul de varză albă proaspăt stors.Cel mai probabil și aici, glucozinolații sau izotiocianatul sunt aceștia, care duc la disparitia ulcerului stomacal. Glucozinolații sunt susținuți de polifenolii antioxidanți și – pentru un aliment pe bază de plante – conținutul destul de ridicat de glutamină din varză.Glutamina este un aminoacid care protejează și repară mucoasa tractului digestiv.Glutamina poate fi luată temporar și ca supliment alimentar pentru ulcere stomacale și intestinale. În acest scop, unele naturopate recomandă administrarea a 8000 mg de glutamină zilnic timp de patru săptămâni.Izotiocianatul antiinflamator reglează, de asemenea, flora gastrointestinală și, astfel, împiedică suprapopularea patologică a Helicobacter pylori, o bacterie care acum este responsabilă de dezvoltarea majorității ulcerelor gastrice și duodenale.
Măncati varză albă – iar ulcerul dispare după trei săptămâni. Unul dintre primele studii științifice din anii ’50 arată proprietățile de vindecare aproape incredibile ale verzei albe la nivelul ulcerelor din sistemul digestiv. La acel moment, un examen controlat cu placebo a fost efectuat în închisoarea din San Quentin, California, la prizonierii care sufereau de ulcere duodenale. Prizonierii primeau zilnic un extract de varza, timp de aproximativ trei săptămâni, ceea ce echivalează cu aproximativ 1 litru de suc de varză albă.93 la sută dintre prizonierii care au primit extractul de varza au fost vindecați după trei săptămâni. În grupul placebo, ulcerele s-au vindecat la doar 32 la sută dintre prizonieri.
Un studiu din aceeași perioadă a fost publicat în Journal of the American Dietetic Association. Raportează că varza proaspătă și sucul de varză conțin cantități mari din acele substanțe care pot proteja împotriva ulcerațiilor stomacale. De asemenea, se subliniază că aceste substanțe sunt extrem de sensibile la căldură și că, prin urmare, varza trebuie să fie cel mai bine consumată crudă. În acest studiu, 65 de pacienți cu ulcer gastric au primit aproximativ un litru de suc de varză zilnic. În afară de asta, au mâncat doar mâncare gătită. Pacienții au fost nevoiți să mențină repausul la pat, dar nu au primit niciun medicament suplimentar în afară de sucul de varză. Deja după 2 până la 5 zile, majoritatea participanților la studiu au cunoscut o îmbunătățire semnificativă a simptomelor.
Dr. Garnett Cheney de la Școala de Medicină a Universității Stanford și șeful studiului de mai sus a declarat că sucul de varza a vindecat ulcerele mai bine și mai rapid decât tratamentele convenționale.Cheney a numit substanțele anti-tumorale din varza vitamina U. Astăzi știm că el a însemnat cel mai probabil SMM (S-metilmetionină). Uneori, substanța mai este numită cabagin sau ascorbigen. Are un efect antiinflamator și protector asupra mucoaselor stomacului și intestinelor și este implicat semnificativ în efectele ulcerative ale verzei albe și ale altor legume din familia verzei.Dacă doriți să luați în considerare terapia cu suc de varză albă, asigurați-vă că beți sucul foarte încet în înghițituri mici, pe tot parcursul zilei. Sucul de varză are un gust extrem poate duce la greață dacă este băut prea repede, ceea ce complică desigur cura de suc. Desigur, combinația ingredientelor active din varză nu poate ajuta doar la ulcerele gastro-intestinale. Varza ajuta, de asemenea, la afecțiuni gastro-intestinale ușoare, cum ar fi arsura la stomac sau iritarea mucoasei stomacului. În același timp, varza albă are un efect de descurajare asupra paraziților intestinali.Prin urmare, se merita meritat să vă bucurați în mod regulat de mese cu varză albă.
Salata de varză gata pregătită nu trebuie cumpărată deloc, deoarece are o descompunere atât de fină, oxigenul și lumina au prea multe suprafețe de atac, iar ingredientele vitale și active sunt rapid deteriorate și reduse în cantitate.Varza de acasă, trebuie împachetata într-o pungă de plastic sau o folie de plastic și pusa la frigider. Poate fi păstrat acolo până la două săptămâni.Dacă folositi doar o parte din varză, înfășurați in jurul suprafețelor tăiate, puneți varza înapoi în pungă și puneți-o înapoi în frigider. La reutilizare, puteți tăia subțire și composta suprafața tăiată.Varza dupa ce este taiata, o puteti fierbe doar 5 -10 minute. Activitatea mirozinazei este începută numai atunci când pereții celulari au fost deschiși prin tăiere. Acum enzima poate converti glucozinolații în izotiocianati cancerigeni.
Cea mai sănătoasă modalitate de a pregăti varza albă este varianta alimentelor crude.Daca doriți să beneficiați de vindecarea cu varza alba și de efectele nutriționale, trebuie să mâncați o anumită cantitate de varză albă.Ar fi o idee bună să mâncați o porție de varză albă (sau varză albă alternând cu alte soiuri de varză) cel puțin 2 până la 3 ori pe săptămână în scop preventiv.Ar fi și mai bine dacă măncati 2 căni de varză albă, de 4 până la 5 ori pe săptămână.De exemplu, într-un studiu realizat de Universitatea din New Mexico, femeile care au mâncat varză doar o dată pe săptămână aveau un risc semnificativ mai mare de cancer la sân decât femeile care mâncau varză crudă sau ușor aburită de 4 ori pe săptămână (și mai des).
Dacă doriți să luați varza albă sub formă de suc (de exemplu, pentru tratamentul ulcerelor), atunci ar trebui să beți o cană (240 ml, adică un total de 1 litru) de suc de varză albă de patru ori pe zi – timp de cel puțin trei săptămâni.Un pahar de 150 ml suc de varză pe zi poate ajuta la prevenire, astfel încât să nu se formeze ulcere deloc.
Sucul de varză poate fi amestecat cu suc de morcovi pentru a îmbunătăți gustul. În acest caz, adăugați aceeași cantitate de suc de morcov la 150 sau 240 ml suc de varză.Combinația de suc de varză, morcov și cartof este, de asemenea, foarte recomandată pentru ulcerele din sistemul digestiv. Dacă acest amestec de suc este băut, guta și reumatismul se vor evapora mai devreme sau mai târziu.
Cel mai bine este să mâncați alternativ diferite soiuri de varză.Desigur, varza albă nu este singurul tip de varză cu glucosinolați și alte substanțe valoroase. Dimpotrivă: în fiecare tip de varză – s-a găsit – există și alti glucozinolați.Cel mai bun lucru ar fi să mâncați o dietă variată din toate tipurile de varză disponibile, pentru a beneficia de toti glucosinolații posibili și efectele lor pozitive: de exemplu varză albă astăzi, varză roșie mâine, broccoli ,conopidă, etc.
Varza albă este uneori inclusă în grupul așa-numitelor alimente goitrogenice. Goitrogenii sunt substanțe care pot avea un efect negativ asupra glandei tiroide.Blochează aportul de iod sau transformarea iodului în organism într-o formă de iod care poate fi utilizată de organism. Un astfel de efect ar provoca desigur deficiență de iod și mai devreme sau mai târziu o tiroidă nederactivă.Goitrogenul exista si in ceapă, manioc, arahide, soia, nuci, mei și plante crucifere, inclusiv varză, dar aici mai ales varza de Bruxelles, muștarul și rapița. Valbă oferă numai cantități mici de goitrogeni.
Trebuie sa stim ca știm că efectul nociv al tiroidei are loc numai dacă – de ex. în timpul unei foamete sau de captivitate – nu se mananca altceva, decât varză.Varza poate fi folosita și pentru comprese împotriva rănilor, deoarece varza conține substanțe antibiotice.
Efecte medicinale: purificarea sângelui, inflamația pielii, rani care se vindeca greu, ulceratii, ulcer ,gastric și duodenal, nevralgie, stimularea metabolismului, reumatism, guta, excesul de greutate, constipație, deficit de vitamina C.
Contine: Vitamina C, vitamina A, proteine, grăsimi vegetale, rășini, oligoelemente, potasiu, nitrat de potasiu, sulfat de potasiu, fier, oxid de magneziu, sulf.Varza albă este cea mai eficientă crudă, dar atunci este foarte greu de digerat și stimuleaza flatulența.La flatulenta ajuta chimenul, ceapa și usturoiul.
Varza este, de asemenea, deosebit de bună ca varza acra, deoarece atunci este crudă și, de asemenea, fermentată cu acid lactic, care în sine este benefic pentru sănătate.6.Varza acra susține activitatea intestinală prin bacteriile acidului lacticÎn plus, varza acra conține multă vitamina C și astfel, oamenii scapau de scorbut inainte, pe timpul iernii, dacă mâncau varza în mod regulat.Plic pentru vindecarea rănilor, in funcție de dimensiune, aveți nevoie de una sau două frunze, care ar trebui să fie în stare foarte bună. Apoi, după spălare și uscare, se îndepărtează coastele groase ale frunzelor. Apoi presati cu putere frunzele cu un rulou sau o sticlă, până devin moi și fragede.Aceste foi sunt așezate pe rană sub formă de compresa. Puteți pune un bandaj pentru atașare, care nu ar trebui să fie prea strâns.Compresa trebuie schimbata de două ori pe zi. La schimbare, rana trebuie curățată cu un ceai călduț de mușețel sau alcool diluat.
Să vă fie de folos!
Traducere: Cris Rakoczy