facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Iarba neagra

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Calluna vulgaris Fam. Ericacea.

Denumire populara: coacaza, martaloaga, pernaj, taula, troscotal.

iarba-neagra1

In traditia populara: ramurile si frunzele sunt folosite ca surogat la fabricarea berii in locul hameiului, la tabacit si vopsit.
Se intrebuinta contra taieturilor. Decoctul florilor se lua in bolile de rinichi. Locuitorii de la munte beau decoctul plantei cu flori contra diareei, dizenteriei si hemoragiei.

Compozitie chimica:
ramurile si frunzele contin arbutilina, ulei eteric, tanoizi, acizi organici, derivati flavonici, substante minerale.

Proprietati farmacologice:
sunt astringente si antiseptice in special ale cailor urinare la care se poate adauga proprietatea de a elimina sau chiar de a dizolva unii calculi urinari.
Au proprietatea de a mari capacitatea de contractie a muschiului cardiac fiind util in toate afectiunile cardiace. Mareste de asemenea diureza, efect mult exploatat in multe afectiuni.

Preparare:
-2 lingurite de planta maruntita se vor pune in 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi
-Decoct din 2 lingurite de planta maruntita, care se vor pune la 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 10 minute, dupa care se va strecura. Se vor putea si din acest ceai sa se consume 2-3 ceaiuri pe zi.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: amigdalita, anurie, celulita, cistita, colici abdominale, constipatie, diaree nervoasa, edemele gleznelor, febra, hemoragii, infectii urinare, inflamatii laringo -faringiene (gargara), intoxicatii, leucoree, litiaza urinara, nevralgii, obezitate, plagi, prostatite, reumatism, ulcere si ulceratiile pielii chiar cronice.
Este o planta foarte valoroasa in afectiunile de mai sus si este pacat ca este asa de putin folosita cu toate ca are actiuni remarcabile in foarte multe afectiuni, nu numai cele pe care le-am descris ci si in multe altele care nu prea sunt recunoscute ca se pot trata cu aceasta planta.

De asemenea sunt putine magazine in care se gaseste aceasta planta.
Tinctura din aceasta planta sau chiar concentratul are un efect foarte puternic si sunt putine plante care sa-i egaleze efectele tratamentului, chiar si atunci cand se foloseste o perioada scurta.

  iarba-neagra2

Articole despre


Articole din Plante medicinale