facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

12 modalitati de utilizare a uleiurile esentiale pentru VINDECARE si SANATATE

Uleiuri esentiale

Fitochimicalele: Componenta vindecatoare din uleiurile esențiale

In fiecare picătură de ulei esențial pot exista sute de fitochimicale (compusi chimici care exista in mod natural in plante). Știința este doar la început pentru a afla exact cum funcționează aceste fitochimicale din corpul uman. Ele au nume diferite, cum ar fi terpene, aldehide, esteri, cetone, fenoli, oxizi, sesquiterpene și multe altele. Fiecare dintre ele funcționează diferit în organism.

De exemplu, cetonele (gasite in ulei esential de lavanda, patchouli, isop) stimulează regenerarea celulară, lichefiaza mucoasele și au proprietăți calmante.

Aldehidele (găsite în ulei esențial de lemongrass, melisă și lămâiță) sunt anti-virale si anti-inflamatorii.

Sesquiterpenele (găsite în lemnul de cedru, lemnul de santal și mușețel german) sunt cunoscute pentru reducerea inflamației. Sesquiterpenele sunt, de asemenea, una dintre singurele substanțe care pot traversa bariera protectoare de sange-creier si pot creste nivelul de oxigen la nivelul creierului. Ele pot inversa, de asemenea, deteriorarea ADN-ului și ștergerea acesteia din memoria celulară. Ca urmare, uleiurile esențiale ce conțin sesquiterpene ar putea fi benefice pentru bolnavii de cancer.

uleiuri esentiale

12 modalitati de utilizare a uleiurile esentiale

1. Metoda inhalarii din sticluta - Începeți ținând sticluta de ulei esential cam la nivelul inimii. Miscati sticluta cate putin, deplasând-o tot mai aproape de nas. Respirati profund aroma, la început ușor. Dacă vă place și vi se pare adecvat, respirati mai profund. Când respirati dintr-un ulei esential prin nas, moleculele mici de ulei conțin toate proprietățile pe care le contine uleiul. Ele interacționează cu organul olfactiv și creier. Moleculele de ulei inhalate prin nas sau prin gura, ajung in plamani si interactioneaza cu plamanii si sistemul respirator.

2. Metoda inhalarii prin palme - picurati câteva picături de ulei esential pe palme, frecati-le pentru a activa uleiul si asezati palmele peste gură și nas. La fel ca în cazul inhalarii din sticluta, respirati ușor la început și apoi, dacă este cazul, se poate respira uleiul profund - ca și în cum ați fost inspira uleiul pana la creier. Asigurați-vă că ochii nu intra in contact cu uleiurile. (Atenție: Dacă se întâmplă accidental sa va intre ulei esential in ochi, acesta se diluează imediat cu un ulei purtător cum ar fi de migdale dulci sau masline, nu apa. Va fi o senzatie puternica de arsura, dar va disparea în câteva minute).

3. Pandantivul ceramic - Puneți o picătură de ulei pe un pandantiv ceramic, fixați-l în jurul gâtului și va puteti bucura de beneficiile uleiului pe parcursul întregii zile.

4. Metoda bolului cu sare - Puneți o cantitate mică (aproximativ 1/4 ceasca) de sare de mare sau sare Epsom într-un bol mic. Picurati 10-15 picaturi de ulei esential ales pe sare. Păstrați-l langa pat pe timpul noptii. Sarea contribuie la încetinirea ratei de evaporare a uleiurilor, permițându-vă o difuzie mai lungă pe tot parcursul nopții.

5. Inhalare prin aburi - Picurati uleiul esential ales intr-un bol cu apa fierbinte (vă rugăm să folosiți apa filtrata, astfel încât sa nu fie inhalat si clorul). Se pune un prosop peste cap si peste vasul de apă și respirati profund (atentie în cazul în care apa a fost fiartă, aburul poate fi suficient de fierbinte pentru a arde). Vă rugăm să păstrați ochii închiși atunci când utilizati această metodă sau sa folositi ochelari de înot pentru a proteja ochii. Aburul vaporizează rapid uleiul si acesta se absoarbe rapid in gat, sinusuri si apoi fluxul sanguin. Această metodă este o metodă foarte directă și puternică. Nu folosiți mai mult de 1-2 picaturi de ulei esential. Vă rugăm să rețineți că prin incalzire se poate diminua valoarea terapeutică a uleiului astfel încât nu utilizați această metodă în mod exclusiv.

6. Difuzia cu ultrasunete - Un difuzor cu ultrasunete folosește aer, apă și vibrații cu ultrasunete pentru a difuza uleiul în aer. O ceață fină este creată și eliberată în aer, astfel încât se dubleaza ca un umidificator. Concentrația de uleiuri esențiale este mai blândă, deoarece se folosește apă. Această metodă permite moleculelor de ulei să rămână timp de câteva ore in aer și nu afectează structura sau valoarea terapeutică a uleiului. Puteți utiliza mai multe uleiuri împreună, de exemplu, tamaie si lemn de santal. Două sau mai multe uleiuri sunt mai bune decât una, pentru că fitochimicalele din fiecare ulei ofera diferite proprietăți de vindecare.

7. Dispersor Auto - Multe companii fac acum difuzori de automobile pentru uleiurile lor esențiale. Imaginați-vă obtinerea un tratament anti-cancer chiar în timp ce conduci la locul de muncă! Nu ai un difuzor de aer? Nu vă faceți griji - obține doar o minge de bumbac, picurare câteva picături de ulei pe ea, fixati-l în gura de aerisire, porniți aerisirea și bucurati-va.

8. Ulei esential pentru masaj - Există câteva modalități pentru asta. Puteți masa corpul direct cu uleiurile esențiale, adică fără diluare. Mare atentie ca unele uleiuri pot necesita diluare. De asemenea, vă puteți dilua uleiurile esențiale, prin adăugarea unui ulei purtător natural (organic ori de câte ori este posibil), cum ar fi ulei de migdale dulci sau ulei de nucă de cocos, sau chiar ulei de măsline. Aplicați uleiurile esențiale diluate pe piele prin miscari blânde. De exemplu, puteți face o concentrație de 1%, ceea ce echivalează cu o picătură de ulei esențial pentru o linguriță de ulei purtător. O diluție de 2% ar fi două picături de ulei esential la o linguriță de ulei purtător. Atentie in cazul copiilor, deoarece acestia necesită diluții mult mai slabe decat adultii.

9. Metoda absorbției prin talpi - Masati cu câteva picături de uleiuri esential tălpile picioarelor înainte de a merge la culcare. Tălpile picioarelor conțin unii dintre cele mai mari pori din organism. Prin urmare, uleiurile sunt usor de absorbit si intra in fluxul sanguin în doar câteva minute.

10. Ingestie orala - Cu excepția cazului în care sunteti sub supravegherea medicului, nu este indicat să luați ulei esențial pe plan intern. Nu pentru că administrarea interna a uleiurilor este periculoasa, dar aveți nevoie de îndrumare cu privire la uleiurile ingerate, cât de mult sa utilizati, și cât de des.

11. Ulei esential de baie - Picurati uleiurile esențiale într-o baie caldă (nu fierbinte). Utilizați câteva linguri de un agent de dispersie cum ar fi lapte, smântână sau ulei de nucă de cocos care va ajuta la absorbtia uleiurilor prin piele. In cazul asta, nu numai ca se absorb uleiurile, dar, de asemenea, le inhalati direct, în același timp.

12. In loc de parfum - Decât sa folositi parfumuri (potențial toxice), combinati uleiurile esențiale preferate și le puti folosi in spatele urechilor, pe clavicula și pe ambele părți ale gâtului. Nu numai că va mirosi fabulos, dar veti absorbiaceste fitochimicale prin piele.

După cum puteți vedea, există mai multe modalități de a utiliza uleiurile esențiale. Nu va fie frică să încercati noi metode. Cel mai important lucru este să începeti și să le folositi în fiecare zi... pentru că acestea nu vă pot ajuta să vă îmbunătățiți starea de sănătate daca le tineti în sticluta neatinse!

Articole despre uleiuri usentiale, uleiuri, aromoterapie