Patlageaua
Plante medicinale
PATLAGEUA ROSIE
Lycopersicon esculentum Fam. Solanaceea.
Denumiri populare: porodici, rosie, tomate.
In traditia populara: tulpinile se puneau in bai contra reumatismului. In tinutul Beiusului, se fierbeau vrejii si frunze de nuc, apoi cele doua sucuri se amestecau si se faceau bai generale sau locale.
Fructele se striveau pe fata si se lasau sa se usuce in cazul acneei, apoi se spala pe fata cu un ceai caldut din alte plante.
Compozitie chimica: apa 90%, glucide, protide, licopen, acizi organici: malic, pectic, citric, fructoza, etc. Calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, zinc, cupru, fier, bor, iod, vitaminele: A, B1, B2, B6,C, PP, E, K, acid folic, betacaroten.
Actiune farmaceutica: energetic, remineralizant, revitalizant, echilibrant celular, aperitiv, racoritor, antiscorbutic, antiinfectios, dezintoxicant, alcalinizant al sangelui prea acid, diuretic, dizolvant uric, eliminator al ureii, favorizeaza exoneratia, prin pielea si semintele ei, usureaza digestia substantelor feculente si a amidonului. Rosiile nu contin oxalati ci un continut comparativ cu al cortizonului. Utile in lupta cu cancerul si la afectiunile cardiace. Este antioxidanta si previne oxidarea celulelor.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: acnee, afectiuni vasculare, arterioscleroza, artritism, astenii, atonie gastrica, azotemie, boli de ficat, comedoame, constipatie, enterite, eruptii cutanate, guta, hiperaciditate gastrica, hipervascozitate sangvina, inapetenta, insuficienta cardiaca cu edeme, intepaturi de insecte, intoxicatii cronice, iritatii tegumentare, litiaza urinara si biliara, obezitate, palpitatii, pancreatite, periartrite, pletora, reumatism, seboree, stari congestive, stari inflamatorii ale tractului digestiv.
Preparare:
-Rosii consumate ca atare la fiecare masa cat mai multe.
-Mai eficient este consumul sucului de rosii obtinut cu ajutorul storcatorului de fructe, foarte proaspat si consumat inainte de a se oxida. Se poate consuma orice cantitate ,in functie de toleranta individuala se poate consuma 1-2 litri pe zi in mai multe reprize. Singura conditie este sa se consume inainte de oxidare, adica imediat ce s-a preparat.
-In diverse afectiuni ale pielii se poate aplica simplu sau sub forma de masca cu diferite adausuri(caolin, ou, miere, smantana, etc.) in functie de tipul de ten si de afectiunea care trebuie tratata.
PATLAGEAUA VANATA.
Solanum melongena.Fam. Solanaceae
Denumiri populare: godina, patlagea, tomate, vinete.
In traditia populara: fructele se foloseau contra hemoroizilor. Se taiau de-a curmezisul, ca niste rotile mici, se opareau, apoi cu apa in care se opareau, caldicica, se faceau spalaturi, iar patlagelele se legau local.
Compozitie chimica: apa 92%, protide, lipide, glucide, fosfor, magneziu, calciu, potasiu, sulf, sodiu, clor, fier, mangan, cobalt, zinc, cupru, iod, vitaminele: provitamina A, B1, B2, C, PP. Scopoletin si scoparon, tripsina, care ajuta la calmare nervoasa.
Actiune farmaceutica: putin nutritiva- doar 29 de calorii la 100 g, antianemic, laxativ, diuretic, stimulent hepatic si al pancreasului, calmant, reduce tumorile, previne cancerul in special la stomac datorita tripsinei. Normalizeaza tensiunea arteriala.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese, afectiuni cardiace, anemie, antireumatic, arsuri, artrita, cancer la stomac, constipatie, convulsii, dureri, epilepsie, eretism cardiac, hemoroizi, hipercolesterolemie, lumbago, nervozitate (scopoletin si scoparon), oligurie (insuficienta secretiei de urina), reumatism, scrofuloza.
Preparare:
-Se va taia vanata in feliute subtiri dupa care se va pune cca. 50g in 250 ml apa. Se va fierbe apoi 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi in cure de mai lunga durata.
-Tinctura- Se va pune o vanata taiata feliute foarte subtiri in alcool alimentar de 70?. Se va tine timp de 15 zile, timp in care se va agita de mai multe ori pe zi. Dupa 15 zile se strecoara. Se va lua inainte de mese cu 15 minute cate o lingurita in dilutie cu putina apa in cure de mai lunga durata la afectiunile de mai sus.
-Vin, un litru in care se va pune 50 g de vanata taiata marunt. Se va tine timp de 8 zile, dupa care se va strecura si se va putea consuma cate 50 ml de trei ori pe zi in cure de lunga durata.
-La orice masa se poate consuma vanata sub diferite forme culinare in special cu ulei.
-Extern se poate aplica oricare din procedeele de mai sus. Pentru calmarea durerilor cel mai bun este cataplasma cu vanata fierbinte sau tinctura.