facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Iarba de soldina

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Seduum acre Fam. Soxifragacea.

Denumiri populare: buruiana de tranji, coada cocosului, ghetisoara, iarba-ciutei, iarba grasa, iarba fumului, iarba tutunului, iarba urechii, oloica, serparita, serpanta, tranjen, verzisoara, etc. In traditia populara: in multe din satele Bucovinei amestecata cu faina de porumb, se folosea la intarirea firelor de la urzeala razboiului de tesut.

iarba-sordina1

Contra cosurilor se sfarma planta in palme si se intindea pe obraz. Cei care aveau dureri de picioare se duceau la o apa curgatoare, se spalau bine si apoi se frecau cu planta pisata.
Altii spuneau ca daca cel bolnav de reumatism voieste sa se curete si sa se vindece, dupa ce s-a uns cu iarba de soaldina, trebuie sa o arunce pe o apa curgatoare, ca sa nu dea alti oameni peste ea si sa se imbolnaveasca si ei.
Se mai folosea descantata contra muscaturilor de sarpe.
Compozitie chimica: alcaloizi, acid malic, rezine, tanin, mucilagii, acid formic, alcaloizi, flavone.
Actiune farmacologica: principala actiune este aceia ca ajuta la vindecarea cancerului, a bolilor de piele, are efecte rubefiante, detersive.

Preparare:
-Planta proaspata se aplica local dupa ce se zdrobeste.
-Suc de planta se pune pe bataturi
-La o lingurita de planta maruntita uscata se va pune 250 ml de apa clocotita. Se va lasa apoi acoperit pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 1-2 cani pe zi.
Se poate utiliza la urmatoarele afectiuni: bataturi, carcinoame ale pielii, calozitati, favus, induratii ale pielii, plagi gangrenoase, tumori nedureroase.

  iarba-sordina2

Articole despre


Articole din Plante medicinale