facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Efectele antiinflamatorii ale turmericului asupra OSTEOARTRITEI

Sanatate

 

Un studiu recent arată că extractul de turmeric - curcumina - poate calma durerile și contribuie din plin la creșterea mobilității articulare la pacienții care suferă de osteoartrită. Acesta poate reduce de asemenea, o serie întreagă de markeri inflamatorii.100 de pacienți cu osteoartrită au fost împărțiți în două grupe - primului grup i s-a dat "cel mai bun tratament disponibil", iar al doilea grup a primit același tratament, la care s-a adăugat o doză de 200 mg de curcumină în fiecare zi.

Iată ce au concluzionat cercetătorii în acest caz:

"Rezultatele au arătat că grupul de pacienți la care a fost administrată curcumina a înregistrat o reducere semnificativă în toate statisticile clinice primare. Aceste rezultate au fost completate de evaluarea unei serii de markeri inflamatorii (sVCAM), molecula de adeziune vasculară celulară solubilă - 1, precum și viteza de sedimentare a hematiilor [ESR]), în timp ce la grupul care a primit ”cel mai bun tratament disponibil” nu s-a constatat nicio variație semnificativă.”

Curcumin - este extractul de turmeric, acel pigment care dă condimentului curry culoarea galben-portocalie. Curcumina este unul dintre acei compuși naturali ce trebuie păstrat mereu în atenția celor care urmaresc să se trateze de diferite afecțiuni. El este ingredientul activ din turmeric, care este un condiment foarte cunoscut.

Atât medicina tradițională chineză cât și cea Indiană au recunoscut de mii de ani proprietățile binefăcătoare ale curcuminei, iar studii recente demonstrează că acesta ar putea fi ingredientul cu cel mai puternic potențial vindecător al naturii.

De remarcat este faptul că curcumina este foarte cunoscută pentru proprietățile anti-inflamatoare. Mai multe studii au demonstrat ca ea influențează mai mult de 700 de gene și poate inhiba atât activitatea și sinteza ciclooxigenazei-2 (COX2) și 5-lipooxigenazei (5-LOX), precum și alte enzime care au fost implicate în inflamație în studiile respective.

Curcumina, unul dintre cele mai bune suplimente pentru mai multe tipuri de cancerDoctorul William LaValley din Austin Texas este unul dintre medicii de top care tratează cancerul cu ajutorul medicinii naturiste. Recent, el a oferit cele mai importante informații legate de curcumină, arătând ca aceasta are un rol deosebit de important printre ceilalți nutrienți în tratarea cancerului.

Există peste 100 de căi diferite prin care curcumina are un efect benefic odată ce ajunge în celulă. În mod interesant, aceasta include metabolitul de curcumină și derivații ei, care sunt de asemenea, anti-cancer.

Efectele antiinflamatorii ale turmericului asupra osteoartritei

Se pare că curcumina poate să fie utilizată în toate tipurile de cancer.

În India, unde curcumina este utilizat pe scară largă, prevalența celor patru tipuri de cancer atât de comune în SUA - cancerul de colon, sân, prostată și cancerul pulmonar - este de 10 ori mai mică. De fapt, cancerul de prostată, care este cel mai frecvent întâlnit și diagnosticat la barbații americani, este rar întâlnit în India și acest lucru este atribuit în mare parte consumului de curcumină ce se găsește în turmeric.
Numeroase studii au analizat această legătură potențială între consumul de curcumină și combaterea cancerului, cu rezultate foarte promițătoare, ajungându-se la concluzia că curcumina are un efect benefic deoarece:
- inhibă proliferarea celulelor tumorale;
- inhibă transformarea celulelor normale în celule canceroase;
- ajută organismul să distrugă celulele canceroase mutante astfel încât să nu se poată răspândi în tot corpul;
- reduce inflamația;
- îmbunătățește funcțiile ficatului;
- inhibă sinteza unei proteine considerată a fi esențială în formarea tumorilor;
- previne dezvoltarea vascularizării suplimentare care susține creșterea celulelor canceroase.

Conform cercetărilor efectuate în Cancer Center (Centrul pentru studiul cancerului) din cadrul Universității din Texas, curcumina blochează o cale cheie biologică ce este necesară dezvoltării melanomului și altor tipuri de cancer.

Condimentul oprește de fapt tulpinile de melanom să se prolifereze și determină celulele canceroase să se autodistrugă prin închiderea factor-kappa B nuclear (NF-kB), o proteină puternică care induce un răspuns anormal inflamator, ce conduce la un anumit gen de perturbare, cum ar fi artrita și cancerul.

Pentru a obține toate beneficiile pe care curcumina le oferă, este important să găsiți un extract de turmeric cu cel puțin 95% de curcuminoide care conține doar ingrediente 100% certificate organic.

Formula nu trebuie să conțină aditivi și excipienți (o substanță adăugată la supliment ca un ajutor de prelucrare sau stabilitate), iar producătorul trebuie să utilizeze metode sigure de producție la toate etapele: de plantare, cultivare, recoltare selectivă și producătoare, până la ambalarea produsul finit.

Cum să utilizăm Curcumina?

Provocarea cu care ne confruntăm actualmente este dată de faptul că nu există nicio doză clară de utilizare a Curcuminei în tratarea cancerului. Aceasta se datorează faptului că sunt necesare doze relativ mari de curcumină, însă aceasta nu se absoarbe în organism foarte bine. Dozele tipice utilizate pentru cancer sunt de până la trei grame de extract curcumină de 3-4 ori/zi.

O metodă foarte bună pentru a asimila curcumina este de a face o microemulsie din aceasta. Combinăm o lingură din pulberea de curcumină cu 1-2 gălbenușuri de ou și 1-2 lingurițe de ulei din nucă de cocos topit. Apoi, folosim un blender de mână de mare viteză pentru a emulsiona aceste componente.

O altă metodă pentru a crește absorbția în organism, este de a pune o lingură din pulberea de curcumină într-un litru de apă clocotită. Apa trebuie să fie adusă la punctul de fierbere atunci când se adaugă pulberea. Dacă punem pulberea de curcumină în apă atunci când aceasta este rece și apoi le încălzim împreună nu vom obține același efect. De aceea vom respecta prima indicație.

Fierbem compoziția timp de 10 minute și astfel vom obține o soluție cu 12%.

Lăsăm să se răcească lichidul și îl consumăm. Pe măsură ce trece timpul, curcumina va scădea, astfel că după 6 ore soluția respectivă va avea numai 6% concentrat de curcumină. De aceea este important să consumăm soluția respectivă în maxim 4 ore după s-a răcit.

Deoarece curcumina este un pigment galben foarte puternic, el poate să decoloreze permanent anumite suprafețe dacă nu sunteți atenți la acest aspect. De aceea este bine ca atunci când realizați amestecurile respective să utilizați hota de deasupra aragazului și astfel veți preveni răspândirea prafului pe alte suprafețe din bucătărie.

Studiul ce demonstrează puterea Curcuminei în ameliorarea durerilor

Cele mai recente studii realizate pe pacienți suferinzi de osteoartrită, arată că cei care au utilizat în tratamentul lor o doză de 200 mg de curcumină zilnic, au beneficiat de reducere semnificativă a durerilor și o mare creștere a mobilității, în timp ce pacienții care nu au utilizat această doză de curcumină nu au simțit această stare de îmbunătățire.

Un alt studiu din trecut arată că extractul de Curcumă compus din Curcuminoids (nutrienți pe bază de plante care conțin proprietăți antioxidante puternice) au blocat căile inflamatorii, prevenind eficient lansarea unei proteine care generează umflături și dureri.

Curcumina, o alternativă naturală la medicamentele antiinflamatoare non-steroidieneEfectele antiinflamatorii ale curcuminei ajută din plin la reducerea iritației de la nivelul țesuturilor, care sunt caracterizate prin durere, înroșire, umflături și senzația de fierbințeală, fiind mai ales de folos pacienților ce suferă de osteoartrită.

Osteoartrita este o boală degenerativă a articulațiilor care cauzează rigiditate articulară, durere, inflamare și umflare, acestea putând deveni foarte slăbite și fragile.

Mulți pacienți recurg la antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) și analgezice, cum ar fi paracetamol, pentru a ameliora durerile, însă utilizarea regulată a acestor tipuri de medicamente este asociată cu efecte secundare semnificative care pot să fie chiar foarte grave, cum ar fi probleme cardiovasculare, gastro-intestinale și renale și chiar afectarea ficatului și a rinichilor.

Dacă recurgeți la AINS, vă expuneți la un factor de risc, de aproximativ trei ori mai mare de a dezvolta reacții adverse gastro-intestinale, decât cei care nu recurg la acestea.
Aproximativ 1,2 % din pacienții care au luat antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) sunt de fapt spitalizați pentru probleme gastro-intestinale care se amplifică de la an la an. Un studiu realizat cu pacienții care au luat AINS a arătat că ulerul este primul semn ce evidențiază agravarea stării de sănătate în mai mult de jumătate dintre subiecți.

Cercetătorii au descoperit că medicamentele suprimă producția de prostaciclină, care este atât de necesară dilatării vaselor de sange și care inhibă coagularea. Studiile anterioare au descoperit că șoarecii care au fost programați genetic să nu poată utiliza în mod corespunzător prostaciclina au fost predispuși la tulburări de coagulare.

Orice persoană care prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare ar trebui să evite aceste medicamente. Complicațiile ulcerațiilor sunt cu siguranță un risc major, însă infarctul miocardic apare și mai frecvent, constituind un risc și mai mare ce poate pune viața în pericol, mai ales în rândul persoanelor în vârstă. Deci putem considera că având o alternativă naturală la AINS pentru ameliorarea durerilor generate de osteoartrită, este extrem de benefic.

Puteți folosi turmericul atunci când gătiți (alegând pulbere pură de curcumină, mai degrabă decât pudra de curry, deoarece un studiu a arătat că pulberea de curry conține foarte puțină curcumină). De asemenea puteți lua în considerare și faptul de a o lua sub formă de supliment.

Pentru mulți oameni aceasta este o metodă mult mai utilă de a beneficia de potențialul vindecător al curcuminei, mai ales în cazul în care puteți obține aceasta dintr-o sursă organică de înaltă calitate. Aceasta mai ales dacă nu vă place în mod deosebit gustul de curry. Ca o paranteză, curcumina este benefică atât pentru osteoartrită dar și pentru multe alte boli sau afecțiuni, iar cercetările cu privire la acest ingredient sunt în curs de dezvoltare arătând că acesta poate juca un rol benefic și în următoarele boli:
• fibroză chistică

• diabetul de tip 2

• boala Crohn

• psoriazis

• poliartrită reumatoidă

• cataracta

• calculii biliari

• regenerarea musculară

• boala inflamatorie intestinală

Mai multe sfaturi legate de vindecarea osteoartritei

Osteoartrita este deteriorarea cartilajului care învelește articulațiile și este cea mai comună formă de artrită care se întâlnește în rândul persoanelor în vârstă. Ea este în mod normal asociată cu "uzura" articulațiilor, dar poate fi, de asemenea, cauzată și de stresul repetitiv sau de traumatismele acute.

Pe lângă curcumină ca antiinflamator, se pot folosi cu succes și suplimentele de omega-3, deoarece omega-3 este binecunoscut pentru acțiunea sa binefacătoare în reducerea inflamației. În plus, adăugarea de glucozamină la omega-3 pare a fi o alegere excelentă mai ales pentru cei care suferă de osteoartrită.

Dacă aveți osteoartrită, cartilajul din interiorul încheieturilor se deteriorează gradată, iar lichidul sinovial care menține articulațiile lubrefiate și elastice este de obicei redus. Durerea rezultă din faptul că oasele încep să intre în contact unul cu celălalt din cauza lichidului sinovial care este mult redus.

Corpul este pe deplin capabil de a reconstrui acest cartilaj și lichidul sinovial. Dar, pentru a realiza aceasta în mod eficient, el are nevoie de ”blocuri corespunzătoare de construcții”. Unul dintre acestea este glucozamina, care contribuie din plin atât la reconstrucția cartilajului cât și a lichidului sinovial. Deci, utilizarea unor suplimente calitative care să regleze această deficiență poate fii de mare ajutor.

Într-un alt studiu, participanții ce sufereau de osteoartrită moderată până la severă, de șold sau la genunchi, au primit 1.500 de mg de sulfat de glucozamină, împreună cu 200 mg de omega-3. Ei au simțit o reducere mult mai mare a durerilor și mai puține simptome (rigiditate dimineața, dureri ale șoldurilor și genunchilor) decât cei care au luat numai glucozamină.

Alte recomandări pentru osteoartrită:

Specificitatea nutrițională

Biochimia fiecăruia și impregnarea genetică influențează raportul de grăsime, proteinele și carbohidrații de care corpul are nevoie pentru a se menține în stare optimă. De aceea este necesar ca fiecare să se hrănească în conformitate cu structura sa genetică pentru a obține raportul optim de macronutrienți din alimentație.
Alegerea unei diete corecte este de fapt una dintre modalitățile cele mai profunde pentru a reduce și preveni inflamația.

Optimizarea nivelului de vitamina D

Deficiența vitaminei D în corp este asociată cu inflamație, așa că pentru a vă asigura menținerea unei stări de sănătate este foarte bine să vă expuneți corpul la soare, atunci când este posibil sau să folosiți un solar. Puteți de asemenea să folosiți un supliment natural de vitamina D3 de calitate foarte bună. Nivelul scăzut de vitamina D din corp este de multe ori asociat cu apariția osteoartritei.
Exercițiile fiziceExercițiile fizice în general, chiar și cele ușoare se dovedesc a fi foarte utile pentru a preveni debutul osteoartritei și este foarte important să creșteți tonusul muscular la nivelul articulațiilor care nu sunt solicitate în mod normal. În timp, lipsa mișcării poate conduce la atrofie musculară și la slăbirea încheieturilor. De aceea, pentru a preveni apariția imobilității prin contracturile specifice încheieturilor, este important să vă păstrați în mișcare.
Programul dumneavoastră de exerciții fizice ar trebui să includă o serie întreagă de activități dinamice. Antrenament cu greutăți, exerciții cardio, stretching și alte genuri de activități dinamice ce pot fi integrate în rutina dumneavoastră zilnică. În cazul în care starea dumneavoastră vă permite, ar fi foarte bine să recurgeți la un program de fitness personalizat, pentru a vă păstra o stare de sănătate optimă.
Există multe alte metode naturale de ameliorare a durerilor provocate de osteoartrită, precum acupunctura, plantele cu efect calmant precum ghimbirul, boswellia, bromelaina și uleiul de ciuboțica-cucului.

Sursa: Ayurvedic Medica

Articole despre osteoartrita


Articole din Sanatate