facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

10 proprietati si beneficii ale afinelor

Sanatate

În general, fructele de pădure sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le putem consuma, însă dintre acestea, afinele ocupă cea mai bună poziție.

Afinele sunt considerate de către nutriționiști un fel de super fructe cu puteri de vindecare excelente. Având un conținut scăzut de calorii, dar un conținut compact de nutrienți, afinele sunt fructele pe care ar trebui să le consumăm în fiecare zi pentru a ne bucura de o sănătate optimă.

Înainte de a vă prezenta toate beneficiile nutriționale pe care le oferă afinele, să examinăm câteva dintre vitaminele, mineralele și alte substanțe nutritive pe care le conțin aceste fructe.

10 proprietati si beneficii ale afinelor

O cană de afine conține:
- 84 calorii
- 21 g carbohidrați — 7%
- 4 g fibre — 14%
- Vitamina K — 36%
- Vitamina C — 24%
- Mangan — 25%
- Vitamina E — 4%
- Tiamină — 4%
- Riboflavină — 4%
- Vitamina B6 — 4%
- Cupru — 4%
- Fără grăsimi
- Fără colesterol

Având vitamina K în procent de 35%, afinele sunt o sursă bogată din această vitamină solubilă în grăsimi. Vitamina K este esențială pentru sănătatea oaselor și a inimii și este, de asemenea, o parte vitală a altor procese ale corpului. Dovezile medicale au evidențiat că vitamina K este importantă în combinație cu vitamina D, iar dacă aveți o deficiență îîn una din aceste vitamine, niciuna nu va funcționa în cel mai bun mod în organism.
Să analizăm în continuare 10 dintre beneficiile uimitoare pe care le au afinele pentru sănătatea noastră fizică și mentală:

1. Afinele sunt foarte bogate în antioxidanți

În cadrul testelor efectuate de USDA Human Nutrition Center (Departamentul de Agricultură al Statelor Unite), afinele au fost pe primul loc în ceea ce privește activitatea antioxidantă în comparație cu alte 40 de fructe și legume proaspete. Acest lucru este foarte impresionant pentru un astfel de fruct mic. Capacitatea antioxidanților din afine nu a fost demonstrată doar în teste de laborator, ci s-a dovedit și faptul că prin consumul acestor fructe crește activitatea antioxidanților din organism.

Antioxidanții sunt foarte importanți în dieta noastră deoarece protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi, care pot provoca, printre altele, boli de inimă și cancer. Antocianina, care este pigmentul care dă culoarea specifică afinelor, este unul dintre cei mai puternici antioxidanți și este responsabil pentru multe dintre beneficiile pentru sănătate ale acestor fructe.

2. Afinele au efecte antiinflamatorii

Inflamația este cauza principală a numeroaselor boli de astăzi - de la artrită și boala Alzheimer până la boli de inimă sau cancer. Însă inflamația poate fi contracarată de către organism dacă se adoptă o dietă antiinflamatorie. Dr. Weil, creatorul unei diete antiinflamatorii, indică fructele de pădure, inclusiv afinele, printre cele 4 alimente preferate cu proprietăți antiinflamatorii. Studiile de laborator au constatat că afinele au proprietăți antiinflamatorii atât în cazul oamenilor, cât și al animalelor într-un mod similar.

O cercetare asupra efectelor afinelor asupra inflamației a împărțit sportivi în două grupuri. Ambele grupuri și-au urmat antrenamentele în mod normal și au avut aceeași dietă; deși unul dintre aceste grupuri a adăugat 250 g de afine în dieta zilnic. După șase săptămâni, sportivii au fost chemați la teste. Grupul care a consumat afine a avut o creștere semnificativă a markerilor antiinflamatorii. De asemenea,acest grup a înregistrat mai puține inflamații atunci când au consumat afine chiar înainte de a face efort în timpul antrenamentelor.

3. Afinele combat infecțiile urinare

În unele cazuri, afinele sunt trecute cu vederea, deși pot fi la fel de eficiente ca și coacăzele roșii în ameliorarea acestei boli dureroase. În cazul infecțiilor urinare, simptomele includ urinarea urgentă și / sau frecventă într-un mod dureros și sunt legate de infecțiile rinichilor.

Afinele conțin compușii numiți tanini, care împiedică bacteriile care provoacă infecțiile urinare să se atașeze de celulele din tractul urinar. Potrivit site-ului John Hopkins, o cantitate mare de vitamina C inhibă creșterea unor bacterii care determină urina să devină acidă. Deoarece o ceașcă de afine conține aproape un sfert din vitamina C, aceasta poate fi o modalitate eficientă pentru combaterea acestui tip de infecții.

4. Afinele îmbunătățesc memoria

Știați că consumând doar câteva alimente delicioase vă puteți îmbunătăți capacitatea creierului? Stresul oxidativ poate contribui la îmbătrânirea creierului și la apariția tulburărilor de memorie, deci este logic ca alimentele bogate în antioxidanți să poată contracara unele dintre aceste daune.

Consumul zilnic de afine a fost relaționat cu o mai bună memorie pe termen scurt și de asemenea cu diminuarea deteriorării mentale asociate cu îmbătrânirea. Totodată, un studiu realizat în șase ani pe 16 000 de pacienți a constatat că consumul de alimente bogate în antocianidină, cum ar fi afinele și căpșunile, poate întârzia îmbătrânirea mentală cu unul până la doi ani și jumătate.

5. Afinele reglează nivelele de zahăr

Afinele conțin aproximativ 15 g de zaharuri per cană, ceea ce poate părea mult, dar este de fapt aceeași cantitate ca în cazul unui măr mic. Indicele glicemic al afinelor este situat între 40 și 53 este ridicat în comparație cu alte fructe precum căpșunii, zmeura și murea, care au între 30 și 40.
Totuși alte proprietăți ale afinelor compensează conținutul de zahăr prin reglarea nivelului de zahăr din sânge. S-a constatat că 67% dintre persoanele care au consumat piureuri de afine de două ori pe zi timp de șase săptămâni, au avut sensibilitatea la insulină cu cel puțin 10% mai mare, comparativ cu 41% care au consumat placebo. Trei porții de afine pe săptămână, consumate împreuna cu alte fructe, au determinat o reducere a riscului de diabet zaharat de tip 2, în cadrul unei cercetări realizate pe 187.000 de pacienți din Statele Unite. Conform acestui studiu, dacă beți suc de fructe se recomandă să-l înlocuiți cu suc de afine neîndulcit și veți reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2 cu 33%.

6. Afinele ajută la pierderea în greutate

Dacă doriți să pierdeți în greutate, afinele sunt un aliment excelentă pentru a fi inclus în dietă. În loc să alegeți un biscuite, mâncați o mână de afine și cu siguranță vă veți satisface nevoia de zahăr.
Studiile efectuate pe animale au arătat că acest lucru poate ajuta la combaterea grăsimilor care se formează pe zona abdominală. Într-o anchetă prezentată în 2011 Societății Americane pentru Nutriție, s-a constatat că cobaii care au consumat afine au avut o scădere cu 73% a lipidelor grase. Ulterior, cercetările de la Universitatea din Michigan, despre efectele meselor consumului de afine la cobaii obezi, au constatat că animalele au avut nivele semnificativ mai scăzute de grăsime abdominală.

7. Afinele reduc colesterolul

Un compus din afine, numit pterostilben, este cunoscut că are capacitatea de a activa celulele pentru a descompune grăsimile si colesterolul. Testele pe celule hepatice la cobai au arătat că acest compus, de fapt, descompune în mod eficient colesterolul. Alte studii au demonstrat că antioxidanții din afine sunt legați de nivelurile scăzute ale lipoproteinelor cu densitate redusă (LDL) oxidate (colesterolul rău). Când LDL este oxidat, acesta contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă. S-a dovedit că o porție simplă de afine de 50g de afine consumată zilnic reduce LDL oxidat cu aproximativ 27% în doar opt săptămâni.

8. Afinele reduc riscul de cancer

Antocianinele, care sunt responsabile pentru multe dintre avantajele minunate ale afinelor, pot contribui, de asemenea și la combaterea cancerului. Multe dovezi din mai multe tipuri de teste de laborator au evidențiat faptul că afinele și compușii lor ar putea avea efecte pozitive împotriva cancerului. Unele tipuri specifice de cancer pe care le pot preveni și combate afinele sunt următoarele:
- Cancerul de prostată - un studiu efectuat de Universitatea din Illinois asupra efectelor afinelor asupra cancerului de prostată a arătat că aceste fructe ar putea ajuta la eliminarea radicalilor liberi și la blocarea formării tumorilor.
- Cancerul de colon - cobaii cu acest tip de cancer au fost hrăniți cu o dietă suplimentată cu pterostilben (același compus care scade colesterolul). După 8 săptămâni, cobaii hrăniți cu acest compus au avut cu 57% mai puține leziuni precanceroase comparativ cu cei care nu l-au consumat.
- Cancerul oral - afinele sunt foarte bogate în vitamina C, care s-a dovedit că reduce incidența leziunilor orale premaligne la bărbați cu aproximativ 48%.

9. Afinele previn osteoporoza

Fundația Națională de Osteoporoză definește osteoporoza ca fiind o "boală a oaselor care apare atunci când se pierde densitate osoasă, se produc oase foarte mici sau ambele." 54 de milioane de americani au o densitate osoasă scăzută sau osteoporoză, ceea ce înseamnă un semnal de alarmă. Unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea osteoporozei este obținerea unei cantități insuficiente de vitamina D, cea care este relaționată cu nivelurile de vitamina K.

Din moment ce afinele conțin niveluri ridicate de vitamina K, consumul lor regulat vă poate ajuta să vă asigurați doza zilnică, pentru ca ambele vitamine să funcționeze optim în organism. În plus, studiile efectuate pe cobai sugerează că polifenolii din afine ar putea contribui la formarea oaselor puternice. Cobaii care au consumat alimente care conțineau pulbere de afine în procent de 10% au avut o masă osoasă semnificativ mai mare decât cei care nu au consumat pulberea respectivă.

10. Afinele susțin sănătatea inimii

Datorită conținutului lor ridicat de antocianine, fructele de pădure afinele, murea și căpșunii pot reduce riscul bolilor de inimă la femei. Un studiu realizat timp de 18 ani pe 93.600 de participanți a arătat că majoritatea avantajelor au fost obținute de acele femei care au consumat trei sau mai multe porții de afine în fiecare săptămână.

Alte cercetări au demonstrat că acești antioxidanți protejează inima prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației, îmbunătățind în același timp rezistența capilară. Scăderea tensiunii arteriale, o altă cauză majoră a atacurilor de inimă, este un alt mod prin care afinele contribuie la sănătatea cardiovasculară. Pacienții obezi cu sindrom metabolic au prezentat o scădere a tensiunii arteriale de 4-6% după ce au consumat 48,2 g de afine pe zi timp de opt săptămâni.

Un alt studiu efectuat pe femei aflate în postmenopauză a obținut rezultate similare. După ce au consumat pulbere de afine liofilizată (în cantități echivalente cu o cană de fructe proaspete) în fiecare zi timp de 8 săptămâni, tensiunea arterială a participantelor a scăzut cu 6%.

Ce tip de afine sunt cele mai bune?Se spune că afinele sălbatice sunt cele mai bune pe care le puteți cumpăra dacă este vorba de sănătate - de fapt, se spune că varianta sălbatică depășește puterile antioxidante ale fructelor cultivate cu 48%. Dacă nu puteți găsi afine sălbatice sau sunt foarte scumpe, afinele cultivate sunt încă o alternativă destul de bună. Cercetătorii de la Laboratorul de Genetică USDA și Universitatea Rutgers au descoperit ca afinele cultivate organic au avut cu 50% mai multe antocianine și cu 67% mai mulți fenoli decât afinele cultivate în mod convențional.

Cu aceste zece beneficii, se pare că afinele își pot apăra foarte bine poziția de super fructe. Dacă doriți să obțineți oricare dintre beneficiile enumerate mai sus, atunci ar trebui să includeți în dieta dumneavoastră afinele ca parte a unei diete echilibrate.

Sursa: dr-catalin-luca.ro

Articole despre afine, fructe de padure


Articole din Sanatate