facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

10 cai naturale de a va echilibra hormonal

Fitoterapie

Menținerea sănătății hormonale e o continuă provocare pentru femeia modernă. E cu atât mai dificil să-ți păstrezi echilibrul hormonal în ziua de azi cu dinamica accelerată și abundența de mâncare procesată, produse încărcate de chimicale și medicamente obținute ușor fără rețetă. Ambele sunt dăunătoare corpului. Chiar dinainte să atingă pubertatea, susținerea funcției endocrine prin consumul alimentelor integrale, grăsimi sănătoase (avocado, nuci și semințe, ulei de măsline extra virgin, ulei virgin de cocos) și proteine de calitate e necesar.
O dietă de alimente integrale oferă nutrienți foarte necesari organismului, permițându-i să mențină sănătatea hormonală completă. O dietă bogată în mâncăruri procesate și rafinate, și de asemenea bogată în alimente fitoestrogenice cum e soia, predispune corpul la dezechilibre hormonale, care poate duce la probleme de sănătate care au ca o cauză estrogenul și anume cancerul de sân, fibroze uterine, cicluri lunare dificile, menopauză dificilă sau foarte neconfortabilă.
Astea fiind spuse, sunt unele mâncăruri și ierburi care sunt fitoestrogenice, cum ar fi leguminoasele și frunzele de zmeur care joacă un rol de suport în organism prin urmare ar trebui incorporate în dietă. În cazul majorității alimentelor și ierburilor fitoestrogenice care aduc beneficii organismului, e datorită faptului că au un rol hrănitor, de sprijin și nu de dislocare a estrogenului, ceea ce duce la cresterea de estrogen.

echilibru hormonal

Pe lângă urmarea unei diete de hrană integrală, merită să aveți în casă aceste suplimente pentru a susține o sănătate hormonală optimă:
1. Cimicifuga (Black Cocosh) e o planta ierboasă bivalentă în ideea că poate ajuta în cazul schimbărilor hormonale feminine din ambele părți ale spectrului. Pe de o parte, planta a fost intens studiată pentru capacitatea ei de ajuta la calmarea simptomelor de menopauză cum ar fi ridicări de temperatură, insomnie, variații de stări emoționale. Aceeași plantă este foarte benefică femeilor tinere cu sindrom premenstrual și menstruație dificilă. Această plantă are această capacitate unică datorită proprietăților modulatoare de estrogen. Nu are efecte puternic estrogenice asupra corpului. În schimb, selectează care estrogeni din os și creier să imite, lăsând estrogenul din uter în pace. Acesta fiind cazul, studiile arată că nu duce la canceruri legate de estrogen.

2. Dong Quai (Angelica Sinensis) este cunoscut în medicina tradițională chineză ca și constructorul de sânge. Servește ca un tonic pentru femei într-o stare de deficiență . Femei care pierd cantități mari de sânge în timpul ciclului sau trec prin menopauză pot găsi Dong Quai-ul benefic pentru ele. Dacă observați că aveți membrane mucoase uscate, piele uscată, sau constipații în jurul ciclului sau trecând prin menopauză, Dong Quai este o plantă hidratantă, hrănitoare care poate ajuta la eliminarea simptomelor. S-a dovedit util și în ajutarea femeilor cu probleme reproductive cum ar fi menstruația neregulată, lipsa ciclului menstrual sau menstruație dificilă.

3. Ulei de Primula (Evening Primrose Oil) – Este un supliment care conține aproximativ 25% acizi grași esențiali, incluzând acidul linoleic și cel gama linoleic. Acest ulei s-a dovedit a ușura simptomele de crampe abdominale, dureri de sâni, dureri de mijloc și fluctuații emoționale. Unele femei care sunt peri sau post menopauza au resimtit ușurare de la acest ulei. Femeile care au simptome de sindrom premenstrual au deseori prea mult omega 6 și prea puțin din alți acizi grași cum ar fi cel linoleic. Astea fiind spuse, uleiul de pește este un alt supliment care poate fi benefic femeilor de toate vârstele.

4. Uleiul de pește – este bogat în acizi grași omega 3. Uleiul de pește de calitate ar trebui să conțină cantități adecvate din acizii grași esențiali EPA și DHA. Omega 3 sunt esențiale pentru fertilitatea feminină și în sarcină. A lua un supliment de ulei de pește în primul trimestru de sarcină s-a arătat că mărește acuitatea mentală, vizuală și motorie. Efectele antiinflamatoare ale omega 3-ului pot ajuta la reducerea inflamației cauzata de endomtrioza. În ceea ce privește durerile menstruale și simptomurile de menopauză, uleiul de pește poate ajuta la reducerea simptomurilor neplăcute în ambele cazuri.

5. Maca – începe să fie foarte cunoscută în vest. Maca este o radăcină care nu e doar bogată în proteine, carbohidrați complecsi și fier, dar este și hrănitoare și constructor al corpului. Astfel, maca poate ajuta la îmbunătățirea libidoului și creșterea fertilității. Femeile în timpul simptomurilor premenstruale pot găsi ușurare consumând regulat maca. De asemenea și femeile care trec prin menopauză. Datorită proprietății adaptogene a acestei plante asupra corpului, vă poate ajuta să gestionați mai bine stresul și să echilibrați sănătatea generală a corpului, care conduce la o regularizare a sănătății hormonale.

6. Urzica pișcătoare (Urtica dioica)
- O plantă ierboasă cu suport hormonal pentru femei datorită valorii nutriționale ridicate. Urzicile sunt bogate în multe vitamine, minerale și antioxidanți, în special vitamina C, B, K , colină, și minerale cum ar fi calciu, magneziu și siliciu. Și femeile tinere de vârstă propice nașterii și cele care sunt peri sau post menopauzale observă că pot gestiona mai bine stresul, să aibă o funcție imună mai bună și un sistem hormonal mai echilibrat având rezervele nutriționale stabile. Urzicile ajută în acest proces. Pentru femeile însărcinate sau care alăptează , urzicile sunt nu doar un tonic dar oferă și energie după naștere și pot ajuta în producerea de lapte.

7. Frunza de zmeur (Rubus ideaus) – este o altă plantă benefică pentru femei în perioadă reproductivă. La fel ca urzicile, este bogată în nutrienți incluzând vitaminele A, B, C, E, și minerale cum ar fi calciul, fierul și fosforul. Femeile care experimentează simptome PMS cum ar fi crampele menstruale și durerile de spate, frunza de zmeur roșu alină aceste simptome , deseori într-un timp destul de scurt. Frunza de zmeur roșu este foarte recomandată de specialiști în ierburi și personal calificat în îngrijirea femeilor gravide, în timpul sarcinii. Nu numai că această plantă oferă nutrienții foarte ceruți în sarcină, poate întări și tonifia uterul, care poate reduce  șansele de avort, ușura nașterea și face nașterea mai scurtă.

8. Salvia – multe femei trecând prin menopauză suferă de creșteri de temperatură, trecând prin nopți problematice. Salvia este o plantă ierboasă care se poate usca și care s-a arătat că reduce transpirațiile și creșterile de temperatură, când frunzele uscate sunt consumate sub formă de ceai. Deși uleiul esențial de salvie poate fi pus pe puncte de presiune cum ar fi interiorul încheieturii mâinii, ceaiul de salvie, conform studiilor, este cel mai benefic.

9. Shatavari – Dupa cum s-a menționat mai devreme, sănătatea reproductivă începe înainatea pubertății. Unele fete au probleme cu greutatea din diverse motive, care pot duce la dezechilibre hormonale, iar o plantă ierboasă ayurvedică care are un ușor gust dulceag și este foarte hrănitoare este shatavari sau Asparagus Racemosus. Această plantă ierboasă este dată în mod tradițional copiilor care nu pot pune greutate. Femeile care sunt subnutrite și au dificultăți în a pune sau a-și menține greutatea au rezultate bune cu Shatavari. Multe femei care caută să aibă copil deși au această problemă constată că luând Shatvari pentru o perioadă de timp oferă destulă hrănire a corpului să poată concepe.

10. Vitex agnus-castus – nu este neapărat o plantă medicinală care funcționează cel mai bine luată zilnic. Unele femei constată că funcționează cel mai bine când o administrează în perioada progesteronală a ciclului menstrual (de obicei cele 2 săptămâni înainte de menstruație sau în timpul fazei luteale). Dozarea și dacă va funcționa sau nu pentru fiziologia dumneavoastră este de asemenea un factor. Femeile care suferă de estrogen dominant, sindrom premenstrual, alte probleme menstruale datorate excesului de estrogen și fragilitate premenstruală a sânilor pot găsi foarte utilă această plantă. Femeile cu probleme de infertilitate, fibroze uterine, chisturi uterine și endometrioză pot de asemenea avea rezultate bune cu aceasă plantă. Toate aceste probleme sunt cauzate de prea mult estrogen și prea puțin progesteron.

Toate plantele farmaceutice și suplimentele menționate mai sus e bine să fie luate sub îndrumarea unui specialist în plante farmaceutice sau specialist în sănătate holistică. Nu toate plantele farmaceutice și suplimentele funcționează pentru toată lumea și o combinație dintre ele poate funcționa mai bine decât una singură. Un practicant care cunoaște va putea stabili mai bine ce se întâmplă cu dvs și să potrivească cele mai bune plante și suplimente pentru constituția dvs.
Sursa: http://wakeup-world.com/2013/09/14/10-natural-ways-to-balance-your-hormones/

Articole despre hormon, echilibrare hormonala, dereglare hormonala, plante reglatoare, echilibru hormonal