facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Sporis

Plante medicinale

Verbena officinalis. Fam. Verbenaceae.
Denumiri populare: buruiana de boala, gusa-porumbelului, iarba-fierului, iarba-fiarelor, iarba-spornica, maturica, sageata- Domnului, spor, sporici, sporis, verbina, verbina-salbateca.

sporis1

In traditia populara:
se folosea la rani, abcese, dureri de cap, de ficat, de splina si rinichi. Se punea in bai, ca sa creasca parul. La copiii care cadeau in boala, slabi, anemici, se fierbea planta in apa in 3 luni la rand si se scaldau copii in ea.
Se punea in Transilvania in fundul carului cand se duceau dupa grau ca sa fie graul cu spor.
Compozitie chimica: substante amare, emulsina, invertina, verbenolina (glicozid), heterozide cardiotonice, tanin, substante minerale.

Actiune farmaceutica:
vulnerar, detergent, rezolutiv, antiinflamator, antiseptic, anestezic, antimigrenos, astringent, antinevralgic, ajuta in afectiunile ficatului, renale, splina, dar si la cele datorate dereglarilor glandulare, sau digestive, extern este vulnerara, antiinflamatoare, antinevralgica. Stimuleaza digestia.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: alopecie, afectiuni de ficat, afectiuni de splina sau renale, afte, chelie, echimoze, eczeme zemuinde, contuzii, halena, inflamatii chiar cronice, lipsa laptelui la mamele care alapteaza, nevralgii, nevralgie de trigemen, reumatism, ulcere de buze, ulcerele cavitatii bucale, ulcere de piele.

Preparare:

- o lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa rece. Se va fierbe apoi 5 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2 cani in cursul unei zile la afectiunile de mai sus.

-2 lingurite de planta maruntita se va pune la 250 ml de apa. Se va fierbe 5 minute. Se strecoara. Se va consuma in cursul unei zile. Este foarte util in cazul durerilor caz in care se poate aplica calda pe locurile dureroase cu ajutorul unui pansament inmuiat in acest ceai cat mai cald. Se poate folosi extern atat timp cat persista durerea.

In cazul ranilor se va tampona cu ceai care se va pune pe o bucata de vata. Se poate face in acest caz un ceai mai concentrat cu cantitate dubla de planta. Se face de cel putin 2 ori pe zi. De asemenea se poate face unguent care de asemenea este foarte eficient.

-Se fierbe planta in ulei si apoi se aplica calda pe locurile dureroase. Se va pune cat mai calda.
-Tinctura- 50 g de planta se va pune la 250 ml alcool alimentar de 70?. Se va tine timp de 15 zile agitand des. Se strecoara. Se va lua cate 10 picaturi- 1 lingurita de 3 ori pe zi intern diluat sau se aplica sub pansament pe locurile care doresc a fi tratate.

-Se tine in gura praf de planta pentru inlaturarea mirosului neplacut al gurii. 

sporis2

Articole despre


Articole din Plante medicinale