facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Canepa codrului

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Eupatoria cannabium Fam. Asteraceae.
Denumiri populare: canepoaie, canepa de apa, canepa vraghiei, dumbrovnic, iarba de intruiele, sburatoare, smeoaie.

canepa-codrului1

Compozitie chimica: partile aeriene- substante amare (eupatorina, eupatoriupicrina), alvalo-rezine, tanoizi, un saponozid, steviozidina (substanta de 300 de ori mai dulce ca zaharul) etc.
Radacinile: ulei volatil si empirina, saruri minerale.
Toxicitate: in cantitati mari aceasta planta produce intoxicare, care se manifesta prin : diaree, tremuraturi, voma. Se va evita sa se foloseasca intern.
Proprietati: diuretic, antifebril, laxativ, emolient, cicatrizant, antibiotic, aperitiv- tonic, antihelmitic.

Mod de folosire:
-infuzie- din planta maruntita 1 lingurita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se poate bea aceasta cantitate in cursul intregii zile. In cazul viermilor intestinali este util sa se bea in functie de toleranta intreaga cantitate dimineata pe nemancate. Infuzia se poate folosi la diverse rani de asemenea pentru spalaturi ca si pentru dezinfectie.
Decoct din radacina care este mai puternica decat planta. Se vor pune 2 linguri de radacina maruntita la 500 ml apa. Se vor fierbe timp de 15 minute, dupa care se va strecura. Se va folosi atat la clisme, pentru viermi intestinali cat si la spalaturi vaginale sau la alte rani pentru dezinfectie.

Este putin folosita, deoarece nu se gaseste la nici un magazin de plante medicinale si cei care o cunosc mai stiu si alte plante mai eficiente ca aceasta care nu are atatea toxine.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: cancer (extern), eczeme zemuinde (comprese si spalaturi) cuperoza (comprese) insuficienta hepatica (doar pentru a inlatura constipatia), dermatite infectate zemuinde (doar cele rebele la alte tratamente), reumatism (extern amelioreaza durerea). Se poate folosi cu alte plante in acelasi timp. Rani, tumorile anusului, rectului, vaginului cand se foloseste in combinatii cu alte plante fiind in acest fel foarte utila. Ulceratii zemuinde- la acestea se poate utiliza si praf din planta uscata care se pune pe rana de 2 ori pe zi.

canepa-codrului2

Articole despre


Articole din Plante medicinale