Culoarea portocalie - semnificatii si efecte
Cromoterapie
Semnificatiile culorii portocalii
Fiind la jumatatea drumului dintre galben si rosu, portocaliul este cea mai actinica dintre culori. Cu alte cuvinte, are cea mai mare capacitate de a produce reactii fotochimice. Intre aurul celest si rosul htonian, aceasta culoare simbolizeaza in primul rand punctul de echilibru dintre spirit si libido. Daca acest echilibru tinde sa se rupa intr-un sens sau intr-altul, portocaliul devine atunci fie revelatia iubirii divine, fie emblema desfraului.
Atunci cand acest echilibru tinde mai mult catre spiritualitate, este vorba despre rasa de culoarea sofranului a calugarilor budisti si crucea din catifea portocalie a Cavalerilor sfantului Duh.
Valul logodnicelor, este emblema perpetuarii casatoriei si corespunde astfel sensului profan, flamurii celor sfinte. Valul pe care Vergilius il da Elenei este de culoarea sofranului. Muzele, care, dupa anumite versiuni, apar drept fiicele pamantului, purtau, si ele, vesminte de culoarea sofranul.
Piatra de iacin, de culoare portocalie, era considerata o emblema de fidelitate. Ea constituie emblema unuia din cele douasprezece triburi din Israel. Trecuta prin foc, aceasta piatra se decoloreaza. Aceasta explica de ce era considerata ca fiind expresia credintei arzatoare, care triumfa de vapaia patimilor si le stinge.
Echilibrul dintre spiritual si libido este un lucru atat de greu de realizat incat, portocaliul devine de asemenea culoarea simbolica a necredintei si a luxului. Acest echilibru, conform traditiilor izvorate din cultul Pamantului-Mama, era cautat in orgia rituala, care se credea ca aduce revelatia si sublimarea. Despre Dionysos se spune ca purta vesminte de culoare portocalie.
Efecte culorii portocaliu
Culoarea portocaliu este o culoare antioboseala prin excelenta. Ea este recomandata tuturor temperamentelor, in general neavand contraindicatii.
Portocaliul stimuleaza sistemul respirator si faciliteaza asimilarea calciului. De asemenea, aceasta culoare este un foarte bun stimulator sexual.
Expunerea adecvata la o lumina portocalie o anumita perioada de timp ne permite sa resimtim o stare plenara de libertate fata de tot ceea ce limiteaza fiinta. De asemenea, ne ajuta sa devenim mult mai toleranti.
Culoarea portocaliu ne ajuta sa realizam cu rapiditate asimilarea ideilor noi.
Efectele fiziologice ale culorii portocaliu: accelereaza pulsatiile inimii, favorizeaza secretia gastrica si imbunatateste digestia.
Efectele psihologice ale culorii portocaliu: culoare calda, dezinhiba, confera optimism, veselie, senzualitate, provoaca stimularea emotiva, amoroasa, confera senzatie de apropiere puternica si intimitate, mareste sociabilitatea, confera o stare de sanatate, este euforizant sexual.
Indicatii terapeutice ale culorii portocaliu:
- abuzuri sexuale, obsesii sexuale, manie,
- acufene (tiuituri in urechi), otagie (dureri de urechi),
- astm (inclusiv in formele cronice),
- bronsita,
- debilitate mentala, dementa senila,
- deziluzii, deceptii, melancolie,
- eliminare (excretie) defectuoasa,
- epilepsie,
- epitaxis (hemoragie nazala),
- febra insotita de secretii mucoase,
- granulatii (granulozitati) la nivelul pleoapelor,
- guta,
- halucinatii,
- holera,
- inflamatia rinichilor,
- ipohondrie,
- isterie,
- litiaza biliara (pietre la vezica biliara),
- prolaps anal,
- reumatism cronic,
- spasmofilie,
- stres,
- suspendarea menstruatiei (are efect emenagog - face sa revina menstruatia),
- tuse (cu expectoratii sau tuse iritanta, uscata),
- ulceratii cronice la nivelul corneii.