facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Vitamina K2 - mult mai importanta decat credem

Sanatate

Ca sa intelegem cum functioneaza si de ce este atat de vitala pentru organism, va trebui sa intelegem ce sunt proteinele si de ce forma lor este atat de importanta.

Proteinele au in primul rand un rol structural (materiale de constructie, niste caramizi de forme diferite care construiesc celule diferite).

Forma acestor proteine este deosebit de importanta pentru ca forma le determina functia. Aceasta o mai numim relatie "structural-functionala". Aceasta relatie ne va ajuta sa intelegem multitudinea de roluri pe care le indeplinesc proteinele pentru mentinerea biochimiei optime in corpul uman. Si ce putem face pentru a ajuta cumva acest echilibru delicat, numit SANATATE OPTIMA.

Vitamina K2 - mult mai importanta decat credem

Voi vorbi in cele ce urmeaza despre niste proteine de o anumita forma care indeplinesc un rol specific in corpul uman. Acestea fac musculatura sa se contracte, muschii inimii sa functioneze optim, activeaza celulele nervoase(impulsurile nervoase). Alt fel de proteine indeplinesc alte functii (ne ajuta sa activam sistemul imunitar si sa digeram mancarea, altele formeaza articulatiile altele mielina, etc), fiecare grup are o alta structura si forma.

Toate aceste functii pe care proteinele le indeplinesc depind de structura(forma) pe care proteinele o au. Forma este data de cum sunt aranjati aminoacizii in acea proteina, la fel cum putem aranja aceleasi piese de lego in mai multe moduri.

Ne intoarcem acuma la primele proteine cu care am inceput, cele care fac musculatura sa se contracte, rol in functionarea inimii, si in declansarea impulsurile nervoase. Acele proteine se pare ca sunt dependente de Calciu. Deci le vom numi Proteine Dependente deCalciu (PDC).

Aceste proteine pe langa forma lor foarte interesanta pe care o au, mai au ceva molecule biochimice pe suprafata lor. Ele sunt niste "carlige" . Cu ajutorul acestor carlige biochimice, proteinele "pecuiesc" practic Calciul din sange. Haideti sa incercam sa vizualizam aceste carlige si sa ne dam seama mai bine ce inseamna forma diferitelor molecule.

Proteina respectiva se va comporta asemenea unei undite care nu are carlig atasat la capatul din apa. Iar pescarul se asteapta sa mai si prinda peste. Intorcandu-ne la proteine, fara acele carlige de pescuit Calciul, ele sunt inutile in rolul pe care sunt destinate sa il indeplineasca. Sau daca sunt prea putine carlige, va prinde prea putin calciu. Prea putin calciu - muschii nu se vor contracta eficient, inima nu va bate cum trebuie, sangele nu se va coagula, impulsurile nervoase slabe

De fapt aproape tot ce face o celula este legat cumva de de aceste proteine si carligele lor biochimice, de abilitatea lor de a " prinde" calciul.
Fara aceste carlinge nu mai conteaza atat de mult ce alceva faci pentru sanatatea ta: suplimentare, antrenamente fizice, nutritie sanatoasa, riscul la boli degenerative si imbatranirea prematura se vor mentine destul de ridicate.

Unul dintre rolurile majore ale "Proteinelor undita" este acela de a regulariza (mentine in limite normale) nivelul Calciului. Elimina excesul de Ca, care altfel s-ar acumula in sange si de aici in tesuturi si organe. Creierul, inima si rinichii sunt considerate organele predispuse cand vine vorba de calcifierie. Deci, aceste carlige, cu adevarat sunt foarte importante.

Cu singuranta, exista ceva ce putem face pentru a ajuta corpul sa construiasca aceste carlige ca sa poate prinde Calciul si astfel ele sa poata munci (coagula sangele, contracta muschii si inima, stimula sistemul nervos)

Acest "ceva" se numeste Vitamina K. Un cofactor care este direct implicat in producerea acestor carlige. De fapt ea produce acele chimicale din care se formeaza carligele. Carlige care se incarca cu Calciu, astfel proteinele activate sunt gata sa reconstruiasca si sa isi indeplineasca rolul.

In absenta Vitaminei K2, producerea de chimicale este redusa, astfel Calciul incepe sa se acumuleze in sange, pentru ca nu exista destule" proteine undita" care sa adune acel exces de calciu. Aceasta duce la calcifierea tesuturilor si a organelor. Vasele de sange sunt primele care se calcifica si se intaresc, rezulta o slaba vascularizare si deci o alimentare precara cu nutrienti a celulelor(tesuturilor, organelor) dar si la o slaba contractie musculara, activitate proasta cardiaca, sistem nervos salabit si un sange care nu se mai coaguleaza.

Combinatia de:
-Vascularizare deficitara
-Calcifiere vasculara
-Activare deficitara a "proteinelor undita"

Duce in mod inevitabil la o imbatranire prematura si la moarte.

Ce putem face pentru a preveni calcifierea si pentru a imbunatatii functionarea si activarea "proteinlor undita"?
Folositi Vitamina K2. Cea mai buna sursa se gaseste in soia fermentata (natto) . Alte surse sunt: Alimentele fermentate, uleiul de canepa, organele animale, in special ficatul si untul. Si desigur mai exista suplimentele. K este disponibila in doua forme: K1 si K2. Ultima fiind mult mai potenta si cu proprietati anticalcifiere mai bune decat K1. Nu este toxica, indiferent de cantitate.

La fel ca celelalte vitamina solubile in grasimi (A,D, E) si vit K se stocheaza foarte bine in tesuturile grase, deci nu e necesara suplimentarea sa zilnica asemenea celorlalte vitamine solubile in apa (B, C,).

FOARTE IMPORTANT!!!! Livrarea acestei vitamine organelor si celulelor corpului depinde de "transportator", de autobuzul numit LDL (Colesterolul care circula dinspre ficat inspre celule) care este incorect numit "rau".
Nu numai ca LDL nu este "rau", el nici macar nu este colesterol.

Este o lipoproteina, un transportator al colesterolului(grasimilor) . Ca sa intelegem vizual: E ca si cand, eu LDL, ca sa transport nutrienti si grasimi (materie prima) la celule, am nevoie de aceste materiale cu care ma incarc(colesterol, materia prima) sa ma ajute sa plutesc prin sange pana la celule sa le repar sau sa le furnizez cele necesare pt a trai. Apoi sa le preiau excesul de materie prima sau ramasitele si sa le duc la ficat pentru a se le "recicla".

Din cauza aceasta Vitamina K2 are nevoie de LDL. Si cand exista niveluri de LDL foarte mari, acest lucru nu trebuieste "corectat" cu medicamente (statine) de reducere a "Colesterolului" care de fapt reduc transportatorul, LDL.

Transportator, ficatul il produce in cantitatile alea, tocmai pentru ca are de trimis multe materiale de reparatie la celulele (artere calcificate sau cu microfisuri care trebuiesc "peticite"sau inflamtii care trebuiesc lubrefiate bine). Vitamina K2 trebuie sa ajunga la celulele epiteliale pentru a "pescui" excesul de calciu pentru a nu se ajunge la calcifiere. De fapt, hipercalcifierea care se intampla la doze mari de vitamina D3, este din cauza carentei de K2 si din cauza adminstrarii suplimentelor de calciu care nu este extras din surse biodisponibile.

Ironic, aceste pastile de reducere a colesterolului (statine) au un efect bumerang si agraveaza bolile pe care se sustine ca vrea sa le trateze. Au un oarecare rezultat pe termen scurt, insa pe termen lung calcifierea se accelereaza intrucat excesul de Calciu nu mai este adunat si incarcat de "proteine undita", deoarece materialele din care s-ar face‚"carligele", nu mai au transportatorul LDL.

Explicatiile de mai sus si asocierile vizuale si comparatiile sunt mult mai complexe si medicii care au studiat anatomie si fiziologie ar putea rade de ele, insa cam asta e principiul de functionare.

Cand intelegem cum functioneaza orice masinarie, si corpul uman este cea mai complexa masinarie care exista in universul acesta, vom sti ce parghii sa actionam pentru a obtine rezultatele care le dorim.

Legea cauza-efect functioneaza si aici. Este normal sa merg la cauza primordiala ca sa obtin o "vindecare" definitiva. Daca actionez la penultima cauza si dupa ea vine "efectul", durerea sau colesterolul marit, trebuie sa actionez permenent asupra acelei asa zise cauze cu substante sintetice.Ca sa stii care este cauza primordiala trebuie mers inapoi si pusa intrebarea: Efectul acesta ce cauza are? Cauza care declanseaza efectul acesta nedorit, oare nu are si ea o cauza la randul ei?

Sursa:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/16/vitamin-k2.aspx

http://www.luciantoma.com/2013/12/vitamina-k2-mult-mai-importanta-decat.html

Articole despre vitamine, vitamina k