facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Orez

Plante medicinale

Denumire stiintifica:Oryza sativa Fam. Poaceae.
Denumiri populare: oriz, peringi, pilan, riscas.

orez1

orez1_1

In traditia populara: apa in care se spala orezul se lua, in unele sate, pentru leucoree. Decoctul se bea in bolile de rinichi, iar cu faina fiarta se faceau legaturi la umflaturi.

Compozitie chimica: orezul brut- vitaminele: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E. Aminoacizii: alanina, arginina, acid aspartic, cistina, acid glutamic, glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan, tirosina, valina. Acizii grasi: acid miristic, acid palmitic, acid stearic, acid palmitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid linolic. Fosfolipide, carbohidrati, mineralele: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, nichel, molibden, fosfor, fluor, iod, bor, seleniu.


Actiune farmaceutica: este comparabil cu graul in ceea ce priveste valoarea nutritionala fiind bogat in glucide si proteine. Contine inhibitori ai proteazei ca si celelelte cereale deci este foarte util in lupta contra cancerului fiind antitumoral. Taratele de orez consumate cate o lingurita pe zi este suficient ca sa va fereasca de litiaza renala deoarece contine acid fitic si fitati care absorb din intestin calciul aflat in exces. Astringente, analeptice, antidiareic, constructoare, carminativ, dietetic, diuretice (favorizeaza eliminarea ureei), energetice, emolient, energizant, nutritiv, racoritor, regenerator, scade presiunea sangelui, hipotensoare, ajuta la vindecarea unor forme de cancer, vindeca psoriazisul, elimina caloriile in exces. Taratele scad colesterolul din sange.


Se indica in urmatoarele afectiuni: acnee, afectiuni gastro-intestinale, afectiuni renale, afte bucale, angina, anorexie, arsuri, azotemie, boli dermatologice, cancer de colon, cancer de prostata, cancer de san, colite de fermentatie, cosmetica, crestere, diaree, eczeme zemuinde, edeme de origine cardio-renale, enterita, fermentatii intestinale, hiperazotemoie, hipertensiune, inflamatii cutanate, ingrijirea tenului, insuficienta renala, leziuni inflamatorii supurate, litiaze, meteorism, obezitate, psoriazis, rani, surmenaj, tegumente iritate, uremie.

Preparare:
-Se va fierbe orez 50 g in 500 ml apa pana se fierbe bobul. Se consuma apa si mucilagiile si se mananca orezul in afectiunile de mai sus. Se poate folosi in orice preparat culinar cat de mult suporta fiecare in parte si in functie de reactia organismului si de afectiune.
-1 lingura de orez nedecorticat se va pune la 250 ml apa de seara si dimineata se consuma aceasta apa mai multe zile la rand. Este foarte util in toate afectiunile renale, gastro-intestinale, hiperazotemie
-Pudra de orez se aplica extern simplu se pune in mana si se maseaza fata cu aceasta pudra, apoi se spala cu apa calduta, sau sub forma de masca cu alte preparate, oua, miere, etc. In afectiunile pielii. Se foloseste foarte mult in cosmetica la diferite masti pentru tratamentele diferitelor defecte ale pielii.

-Faina de orez se amesteca cu faina de soia in proportie de 1/1 si se amesteca cu apa obtinandu-se o pasta care se aplica pe fata, fiind indicata in special la tenurile obosite.

-Faina de orez, amestecata cu ulei in proportii diferite formand o pasta se aplica pe tenurile iritate. Se tin 2-3 ore apoi se vor spala cu apa calda.

orez2

Articole despre


Articole din Plante medicinale